Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ossy a Jimmy bývali přáteli od dětství. Cestovali společně po světě a nezřídka se do dostali do konfliktu se zákonem. Teď se ale zdá, že se Jimmy usadil, má ženu, dítě a práci na Islandu.Jednoho se ale objeví Ossy a snaží se mu připomenout jejich dávné přátelství. Jimmy ho ale odmítá, je z něj teď nový člověk. Kdo je však Ossy? Má nějaké tajemství? Vypadá to, že Ossy usilovně hledá vlastní zkázu, vyprovokuje konflikt s místním drogovým dealerem. Ale ve chvíli, kdy zničí vše, je snad připraven smířit se svým osudem i Jimmym. (lenuse)

(více)

Recenze (29)

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tahle „divoká islandská jízda“ je bohužel pěkně nudná. Chci říct, nečekejte od tohoto filmu žádnou divočinu. Tento film je spíše psychologické drama stavící na hereckých výkonech dvou hlavních představitelů, jež zachycuje přátelství dvou mužů procházející zásadním zlomem. Po prvním shlédnutí 30 %, po druhém 80 %. Tento film je o bolesti. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Jedním z důvodů mého sníženého hodnocení je autorská potřeba podložit vyústění filmu nějakým tím songem, na kterém si rejža zrovna ujel (v tomto případě Heather Nova - Doubled Up). Nevím zda existuje nějaká tvůrčí norma, která udává, že každý film musí mít svou píseň, či interní filmařská "etika," která má za cíl diváka uklidnit a podprahově smířit s katastrofálním závěrem jakéhokoliv druhu, aby slovy Cimrmanů divák stanul po kině "před tváří všehomíra s myslí jasnou a prázdnou," nebo zda tvůrce dostal při závěrečném zpracování emoční průjem. Vím však jistě, že mi tahleta předtitulková a titulková, "výtahová" hudba leze s přibývajícími zkušenostmi čím dál tím víc na nervy, a dovoluji si tvrdit, že pokazila závěr celé řady filmů. Toto je jeden z nich. Patetický závěr završila píseň o lásce(?!), kde pojítky jsou slova "letadlo" a "viděla jsem kopec zhora"... Film je pěkný, závěr posuďte sami ... ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dnes hvězdná dánská herecká dvojice za mlada. Film o setkání dvou přátel, kteří spolu v mládí prožili hodně, ale dnes jsou už každý jiný. Ossy (Coster-Waldau) mi byl většinu filmu dost nesympatický. Až ke konci se to změnilo. A Jimmy (Mikkelsen) tentokrát v ryze kladné roli otce rodiny, který se zuby nehty brání, aby ho kamarád nestáhl na scestí. Film stojí za to vidět. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dva z nejznámějších dánských herců si kdysi udělali výlet na Island, kde natočili příběh jednoho setkání dávných přátel po letech. Dlouho to vypadalo docela klišovitě, ale nakonec ani jedna z těch postav není jednorozměrná. Život žitý ve lži má ostatně sám od sebe tendence se hroutit, takže pak tomu stačí pomoci jen málo... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vildspor bude patřit určitě mezi ty filmy, kde si okamžitě vybavím dokonalý koncert dvou dánských herců N.C.Waldaua a M. Mikkelsena, jehož vynikající herecké kvality jsem zaregistrovala už ve filmu Po svatbě. Příběh o dvou bývalých přátelích, kteří se na popud Ossyho po letech setkávají na Islandu, kde žije svůj zatím poklidný život Jimmy s rodinou. Nejdříve poměrně dlouho poznáváme obě osobnosti s jejich charakterovými vlastnostmi a mnoha otevřenými otázkami, které se nám postupně rozkrývají. Z Ossyho přímo vyzařovala současně jeho trýznivá osamělost a bolest, kterou ventiloval pro nás ze začátku dost zajímavým způsobem, než jsme pochopili proč. Možná o trochu méně patosu a šla bych rozhodně na pět, ale i tak to byl pro mě silný zážitek, který stojí za to vidět. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Než Ossy (Nikolaj Coster-Waldau) nastoupí do letadla na konci filmu, Jimmy (Mads Mikkelsen) se vítá znovu se svou rodinou a s otevřenou náručí a cigaretou v puse zvedá svého synka. V následujícím střihu, kdy si přechytává své dítě, ale cigareta z jeho úst záhadně zmizí, aniž by byl prostor pro její odložení či upadnutí na zem. (MJMilan)

Související novinky

Filmy ze země Vikingů

Filmy ze země Vikingů

02.11.2008

Přehlídka severských filmů, organizovaná Skandinávským domem, pokračuje už nejen v pražském kině Oko, ale i v brněnském Artu a pardubickém Klubu 29. Pražské filmové projekce odstartuje netradičně v… (více)

Cyklus severských filmů

Cyklus severských filmů

20.09.2008

V Bio Oko už od srpna probíhají každoroční projekce skandinávských filmů, pořádané sdružením Skandinávský dům. Už zahájená „thrillerová sekce“ (Skandinávci tímto žánrem prosluli – zeptejte se třeba… (více)

Reklama

Reklama