Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro svůj filmový debut si mladá režisérka Kirsten Sheridanová, dcera uznávaného tvůrce Jima Sharidana, vybrala jako předlohu stejnojmennou a velmi úspěšnou divadelní hru irské dramatičky Endy Walshové. Po uvedení ve Velké Británii bylo drama přeloženo do více jak 12 jazyků a velmi rychle se stalo hitem divadelních scén po celé Evropě. Sheridanová text hry upravila a za scénář získala na festivalu Sundance ocenění pro evropské tvůrce. Během sedmi týdnů na jaře roku 2000 pak v Corku a v Dublinu vznikl jeden z divácky nejúspěšnějších irských filmů posledních let. Sheridanové se podařilo vykreslit barvitý portrét života dvou dospívajících teenagerů chlapce a dívky, přezdívaných Pig a Runt (Prase a Skrček). Oba se narodili ve stejný den, ve stejné nemocnici a celých šestnáct let svého života strávili ve své blízkosti. Mluví svým zvláštním jazykem, uzavírají se ve svém svazku před okolním světem, se kterým odmítají komunikovat. Ale před oslavou sedmnáctých narozenin se jejich vzájemné, až telepatické spojení začíná otřásat. Do jejich životů totiž vstupují i jiní lidé, zvláště Runt zjišťuje, že život mimo jejich svět může být také zajímavý Oba hrdinové se musí vyrovnat s tím, že budou jednoho dne odděleni a začnou žít každý svůj vlastní život... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

S mentálně pokrouceným Darrenem těžko sympatizovat, u mentálně nevyrovnané Sineád těžko pochopit, že jeho přebujelou lásku tak dlouho tolerovala. A už vůbec těžko věřit, že by v reálném světě ti dva tak dlouho unikali pozornosti psychiatrů, policie a veřejnosti vůbec. Takhle jinak solidní a syrovou studii lidí uzavřených v jiném světě, který si vytvořili na základě pramalých znalostí toho skutečného, zabíjí absolutní neuvěřitelnost a já příště raději sáhnu po něčem jinčím, ikdyž zdaleka ne tak syrovém, třeba po Davidovi a Lise s B. Murphy, Jiné lásce s J. Lewis, či té Šílené s D. Barrymore. Jediné, co se tomuhle filmu opravdu nedá vytknout, jsou herecké výkony ústřední dvojice, ale ti už oba předvedli, že umí, i jinde. PS: ze serveru titulky.com doporučuji stahovat titulky uložené anonymem, ty původní jsou totiž jednou z největších prasáren, na jakou jsem v oblasti amatérské titulkové tvorby narazila. ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Dětská láska, dětské sny... Nic jiného neexistovalo, jen on a ona, sami ve svém světě. V jejich světě byli král a královna, aby jim nikdo nemohl ubližovat a mohli zůstat navždy spolu. Byli si v životě navzájem vším co měli. Když je realita příliš krutá na to, aby v ní člověk vydržel, vytvoří si svůj imaginární svět, ve kterém je šťastný, necítí bolest a je v něm jen s lidmi které miluje. Znám to, až moc dobře. Film je plný emocí, přetéká jimi, od první minuty filmu až do té poslední. Překrásný příběh o spojení dvou lidí, dvou duší, dvou srdcí, kteří dýchali jen pro sebe. Opět je na tvorbě vidět, že v tom má prsty žena. Překrásné záběry střídají dech beroucí monology a srdcervoucí dialogy. Nejkrásnější, ale zůstávají scény beze slov. Herci nemusí mluvit a vy na jejich očích poznáte co si myslí a co cítí. Herecké obsazení bylo šťastnou volbou a myslím si, že paní režisérka umí natočit romantiku, tragickou romantiku, která mě dokázala rozbrečet, stejně jako její druhý film, který jsem viděla, Melodie mého srdce. ()

Reklama

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Od podivného zrození mimina se film přehoupl spolu s nesnesitelným irským přízvukem do tzv.dospělosti dvou podivných psycho jedinců. Jejich neustále spojené ruce by naštvaly i mrtvého a nejeden normální jedinec by měl neskutečnou chuť rozpojit ty dva třeba násilím. Nejen šílená pointa mi z hlavy unikla násilným tlakem velmi podivného přízvuku z kterého bych kromě úšklebku dokázala i zoufalstvím křičet, ale udělala mi z mozku pořádný miš maš. Jako divadelní hra by tento příběh a vůbec celkové zpracování bylo pravděpodobně vhodné, ale na film to rozhodně nemělo. Byla tam velká spousta hluchých míst spolu s neodbytnou touhou náročného diváka(mě)ječet: "Proboha, zavřete ty dva někam na psychinu!". Jediné co mě jako kloudná myšlenka napadla na konci na který jsem se se "slzou v oku" opravdu těšila bylo: "A kdo tedy vyhrál ten závod v šílenosti?" Cillian Murphy mě neskutečně zklamal a pravděpodobně po tomto obrovském traumatu(pro příklad něco jako když jedete autem a narazíte čelně do stromu)už ho těžko budu vidět jinak než jako psychouše. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Tedy musím souhlasit s těmi nemnohými neintelektuálními diváky, že je to šílená s...a! Film o dvou retardovaných a velmi agresivních mladých lidech, kteří zcela oprávněně nemohou najít místo ve společnosti. Nechápu, proč společnost nachází místo pro ně a nezavře je do nějakého nápravného zařízení. Ke všemu se to vleče a je to nudné. Navíc se zde mluví příšernou angličtinou. No a ten konec!!!! Fuj. ()

hellstruck odpad!

všechny recenze uživatele

Už od prapodivného začátku jsem věděla, že tohle nebude můj šálek kávy. Přestože hlavní "hrdinka" popisovala, jak úžasně se měla v děloze a jak se jí odtamtud nechtělo, já bláhová věřila, že minimálně na ty dvě hvězdičky to bude. Jenže Disco Pigs je jeden z těch filmů, které pravděpodobně musíte milovat nebo nenávidět. "90 minutes you'll never forget" , zní motto filmu. Já doufám, že se mi podaří zapomenout co nejrychleji. Z počátečního šoku se brzy stala bolestivá agónie, při které jsem hlavním postavám přála něco opravdu nepěkného. Nakonec z toho vzteku vzešla čirá letargie, bylo mi jednoduše úplně jedno, co se ve filmu děje, nerozuměla jsem, nerozumím do teď a mám to úplně na háku. Vím jen to, že tak nevzhlednou a nesympatickou herečku jako je E. Cassidy aby člověk pohledal, na druhou stranu to byl i tak lepší výkon, než co předvedl Murphy - jednoduše neskutečně přehrával, na druhou stranu na mě vždycky působil trochu jako psychopat, takže na tom, že vybrali do role Piga právě jeho, asi něco bude :-) Celou tu hrůzu navíc dovršila příšerná irská angličtina (nee, to už ani není angličtina..), kvůli které jsem se smála ve chvílích, kdy to asi nebylo zamýšleno. Jednoduše ten nejhorší počin, co jsem za dlouhou dobu viděla. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Druhú pieseň So New, ktorá zaznie pri záverečných titulkoch, zložil a naspieval herec Cillian Murphy, ktorý sa predstavil v úlohe Piga. (clementinka)

Reklama

Reklama