Reklama

Reklama

Estratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europea

  • Španělsko Trágica ceremonia en villa Alexander (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Čtyři hippies se ukryjí před letní bouřkou ve zdánlivě nepoužívané vile Alexander, ale netuší, že jejich hostitelé uspořádají satanistický obřad s obětí. Teprve když vše konči krvavou orgií a násilím, hippies si uvědomují vlastní vinu na spáchání masakru Mansonova stylu a z vily uprchnou. (Karlos80)

Recenze (8)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sám jsem velký fanoušek EuroHorroru a EuroTrashe, ale tento horor s klasickými gothic/occult/gore prvky, pro mě nebyl žádným "tragickým obřadem", ale bohužel spíše "tragickým zklamáním". Snímek totiž není natolik mrazivý a vzrušující, aby ve vás vyvolal nebo navodil jakékoliv pocity strachu nebo zděšení. Co naplat, ocenit ale musím docela dobrou ideu, bohužel snímek má i své nedostatky (špatná celková struktura a provedení vůbec), jako celek to na diváka působí dost nekompaktně, zmateně a nesouvisle (často měnící se směr, odbíhání od jednoho filmového tématu a žánru k druhému), film postrádá i větší dynamiku a spád, prakticky až na jednu jedinou, onu památnou násilnou, a jinak docela povedenou, sekvenci "Černé mše" v suterénu zámku Lorda Alexandera, která vyvrcholila masakrem - nebývalým výbuchem násilí (jedna scéna z tohoto masakru se tu opakovala dokola snad 10x, což trochu snižovalo její účel a význam), tu v 80 minutách, prakticky už nic jiného k vidění není, a film a další scény působí spíše směšným - nebo nechtěně vtipným dojmem, ale přesto, přes přetrvávající nudu jsem vydržel až do konce. Jedním slovem tedy slabé, od režie, kamery, střihu, i samotných herců - jejichž herectví a využití je zde opravdu zanedbatelné (Kaeton-na mě neuděla žádný velký dojem, Pistilli a Paluzzi byli vidět prakticky jen v té jedné jediné scéně, a Muller-ten úplně ve finále nám to všechno asi ve dvouminutovém monologu vysvětlil a objasnil - v asi nejvíce absurdní scéně z celého filmu!) a tak jde spíše o mrhání jejich hereckým potencionálem a talentem vůbec. Speciální efekty k filmu dělal známý Carlo Rambaldi ("Reazione a catena" nebo "Deep Red") a tady v tomto případě to zas tak zle nedopadlo (bohužel téměř veškeré jeho úsilí je tu soustředěno právě jen do té jedné jediné scény) samozřejmě v rámci své doby. Cipriani opět výtečný, jeho hudbu považuji za nejsilnější složku tohoto filmu, hned po lokalitě kde se film odehrával, a částečně i po atmosféře strašidelného zámku. Jinak jde z mého pohledu o zklamání, i přes to že v některých částech snímek své kvality bezpochyby má, sám za sebe ho mohu doporučit hlavně fandům taliánského 60 a 70s horor/gore gothic filmu, a pak především fanouškům Camille Keaton ("I Spit On Your Grave"- bystřejší divák si zde jistě všimne dvou docela podobných scén, právě z tohoto jejího nejznámějšího filmu). Talentovaný režisér Riccardo Freda jeden z předních tvůrců gothického hororu ("I Vampiri", "Dr. Horrible Hichcock") tady spíše zklamal, on sám pak tento film považuje za omyl a moc se k němu i nehlásí. PS; Film byl nejspíš inspirován Mansonovými rodinnými vraždami. Na DVD od roku 2008 (Dark Sky Films). ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Zub času na Tragic Ceremony zapracoval hodně a zbavil tenhle film jakýchkoli potenciálně ostřejších hran. Je to celé takové - neohrabané. Od režie a výstavby příběhu přes herecké výkony až po zastaralé gore efekty (které by samy o sobě byly tím nejmenším problémem, kdyby zbytek stál za to). Atmosféra ani napětí nejsou po většinu času přítomny. No a "vysvětlovací" proslov ve finále tomu celému nasazuje pomyslnou šaškovskou čepici. Ale tu a tam se nějaký ten záběr vydařil, Camille Keaton (Jane) byla kočka, Toni Isbert (Bill) zase čumáček - a když se v horroru mluví italsky, bývám na něj obvykle hodná; takže ušmudlané 4/10 a ať už vás víckrát nevidím, holoto. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Takéto horory považuj za perfektný oddych od filmov dnešnej doby, ktoré sú hrozne predigitalizované. Tu vidíme ako sa s filmom kedysi tvorcovia doslova piplali a aj po takmer 40ich rokoch má tento film veľa do seba. Hlavne je to atmosféra. Zo začiatku tajomná s dávkou napätia. Potom prechádza do nadprirodzena a mysterióznych udalostí, až končí úplne šialene a pomätene. Je tu jedna scéna s veľkou dávkou gore efektov, ktoré síce nie sú dokonalé, ale na tú dobu veľmi dobré. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Atmosferický nadprirodzený horror so snovou atmosférou. Horúci letný deń, potom búrka a hľadanie útočišťa v starej vile, to je perfektná atmosféra pre európsky horror a je tu naozaj pekne využitá. Dôjde aj na skvelé gore scény a v druhej polovici sa film presunie do nadprirodzena a všetko je podfarbené spomínanou snovou atmosférou, čím si ma film získal. Do dokonalosti filmu ešte čo to chýba, stačilo by ešte trochu pritlačiť či už na atmosferickoť, gore či technickú stránku, ale i tak je výsledok pre mňa slušný. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Po pomalém rozjezdu přijde najednou scéna ceremoniálu, která mi přišla svým zpracováním dost romantická: prostředí zámku bylo až klišovitě „mysteriózní“ (spousta středověkých předmětů, chodby plné špíny a pavučin), zpomalenými záběry se snaží o emoce až do morku kosti, přehnaně, ale i dosti lacině udělané gore a to vše znásobuje hudba, která jinak, než jako romantická být označena nemůže (a tady to s tím klišé platí dvojnásob). SPOILER: Je to dost v rozporu se zbytkem filmu, před touto scénou je ono pomalé (a vydařené) budování atmosféry, potom již jen vyšetřování toho, co se při ceremoniálu stane. V hodnocení jsem dost na rozpacích, nejlépe to asi vystihl Kangax větou, že film je „typicky nevyvážený“… ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Partia mladých ľudí si vyrazí na výlet.... Po pohodovej plavbe jachtou ich výlet potom pokračuje po suchej zemi, na aute patriacemu najbohatšiemu z nich, ale práve v tej chvíli nastávajú problémy. Partičke totiž dôjde benzín, a v silnej búrke horkoťažko nachádzajú malú benzínku. Kedže nemajú hotovosť, a starý majiteľ čerpacej stanice nechce uznať šeky bez dokladu totožnosti, ich situácia sa stáva kritickou. Nakoniec sa čudný starec s čerpacej stanice nad nimi zľutuje, a dá im zadarmo aspoň trochu paliva... Dá im presne toľko, aby sa im akoby náhodou minul priamo pri starej vile, kde sa stávajú nedobrovoľnými účastníkmi satanskej omše, ktorá skutočne skončí veľmi krvavo. Tých osem mŕtvych na Čiernej omši je však ešte len začiatok udalostí ktoré nevyhnutne musia prísť.... V sedemdesiatych rokoch pokračovala popularita gotického a satanského hororu hlavne v Španielsku a Taliansku, kde mal veľkú tradíciu ešte z rokov 60tych a dosť sa odlišoval od podobných sofistikovanejších anglických a amerických hororov. Od anglo-amerických hororov sa odlišovali vyššou krvavosťou, deravejším scenárom, nelogickým správaním postáv, ale aj odvážnejším, a často úchvatnejším a originálnym spracovaním. Tragic Ceremony je jedním z týchto filmov... Nepatrí ku klenotom žánru, je typicky nevyvážený - skvelé scény striedajú slabšie okamihy, ale padol mi do oka hneď na prvý pohľad. Prvú polovicu filmu stále neviete na aký žáner presne pozeráte, ale čím sa blíži k záveru, tým sa presúva do čoraz nadprirodzenejšej polohy. Keď vám táto poloha vyhovuje, budete spokojní, keď však nemáte moc skúseností s podobným talianskym spracovaním v tých rokoch, budete nad niektorými scénami usmievať... Aj ja som sa usmieval, ale od spokojnosti... Proste dnes sa už takéto duchársko-satanské filmy s takouto atmosférou netočia... ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu, jak může podobný film získat na Imdb hodnicení 6,0. TRAGICAL CEREMONY (angl. název) je totiž sračka jak bič, která kromě pár gore detailů (které jsou sice hodně krvavokečupovité, ale v podstatě stojí za hovno) nemá čím zaujmout. Stupidní scénář v kombinaci se smešnými výkony herců způsobil, že jsem asi každých pět minut kontroloval, jak dlouho se ještě budu muset trápit. Alespoň musím pochválit angličany za dobrý anglický distribuční název. Opravdu se totiž jedná o TRAGICKÝ OBŘAD. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Zde musím naprosto souhlasit s Karlos80. Tento gotický trash na mě taky působil dosti zmateně a nesouvisle, neděsivě a nabízí snad jen jednu opravdu povedenou pasáž, když zasněná Kamča Keaton se svícnem v ruce schází mezi závěsy shody vedoucí do temného sklepení, kde se odehrává černá mše (viz. poster). Jinak bohužel spíše nuda. Hypernásilná scénka, kde se mezi sebou členové sekty pozabíjí by sama o sobě možná fungovala, ale opakováním toho samého gore záběru pořád dokola to nakonec Freda celé pokazil. Herci taky nic moc, Kamča byla taková nemastná neslaná, s poďobanou pusou a Luigi Pistilli, na kterého jsem se těšil nejvíce, vlastně skoro nic nepředvedl. Co se dá ještě pochválit tak hudba od Ciprianiho, ale celkově je pro mě tenhle film zklamáním. ()

Reklama

Reklama