Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Hm, hm. Co napsat k tomuto snímku. Osobně jsem velice zklamán. Čekal jsem nějakou duchařinu. A ne jen to, že se objeví záře a loď se přesune do jiného časového pásma. Jako chápu, že film byl natočen téměř před 30 lety, ale i tak si myslím, že to šlo udělat lépe. Rozhodně to mělo být o 20 min. kratší. To bych možná i tu jednu hvězdičku přihodil. Dvě hvězdy dávám spíše z nostalgie a taky kvůli Kirku Douglasovi. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Zvláštní shodou okolností, i poslední mnou komentovaný film pracoval s motivem cestování časem. Vyjádřil jsem tehdy pochybnost, že se tvůrci nepopasovali se všemi paradoxy, které může taková cesta v čase přinášet. Budu se v tomto komentáři opakovat? Nikoliv, "The Final Countdown" (někteří lidé by to s kreativitou vážně neměli přehánět) si dle mého s touto výzvou poradil o mnoho lépe. Přijde mi šťastnějším řešením, položit si tento fenomén za hádanku (vůbec není trapné, když si jedna z postav položí otázku, co se stane s jeho já, když odcestuje do minulosti a tam v opilecké hádce zabije svého dědečka; právě naopak), než se opájet sebejistotou (narativním spektáklem), nikterak ho neproblematizovat, netestovat jeho limity. ___ Bohužel, tím s pozitivy končím, nic dalšího, kvůli čemuž by tento film stal za pozornost, jsem nenašel (nepomohlo ani hvězdné obsazení). Nutno přiznat, že mé hledání ztěžoval odpor, který mám ke všemu vojenskému. Na můj vkus se tento film až moc obdivoval veškerým těm stíhačkám, té lodní technice (čemuž ustupuje i sci-fi mytologie a vztahy mezi postavami) - to mě fakt neba! Průměrné hodnocení tentokrát vyjadřuje něco jako lhostejnost (nic co by mě uráželo, pouze s tím nesouzním). 50% ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americká, vojenská, lietadlová loď USS Nimitz CVN-68 vpláva do nepredpovedanej, silnej búrky. Pohltí ich "Tajomná žiara nad Pacifikom". Obrovskú loď i s celou posádkou tento zvlášty jav posunie o štyridsať rokov do minulosti. Ocitnú sa v roku 1941. Pár hodín pred japonským útokom na Pearl Harbor. Majú možnosť zabrániť zničeniu tejto strategickej základne. Majú možnosť zmeniť svetové dejiny. Ako sa rozhodnú? A aké následky bude mať ich rozhodnutie? **** ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Uz kdysi davno v kine se mi to nelibilo, takze nepredpokladam zlepseni po xy letech - to ze je tolik let po valce PH porad citlive tema napovedel jeste horsi film s timto nazvem - tady se to aspon snazili maskovat SF a moderni technikou, ale jinak je to obdoba Langmajerova Copa je to za vojaka - vojenska agitka - stejne jako Pop Gun ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V době kdy jsem na to zcela vytřeštěný šel z kina, ještě vládly moři a obloze palubní stíhačky F-14... Uběhlo hodně let a se zájmem jsem snímek zhlédl znovu. A kupodivu účinkoval stejně. Pravda, některé triky dnes působí srandovně, ale např. souboj Zer s Tomcaty je stále atraktivní podívanou. Perfektní drama o tom co by se mohlo stát, kdyby časoprostorem proplula kompletně vybavená moderní letadlová loď USS Nimitz zpět do roku 1941 k pobřeží Havaje. A to zrovna ve chvíli, kdy z japonských letadlových lodí startují směrem k Pearl Harboru první vlny Zer a Valů... Zasáhnout s takovým arzenálem a otočit chod dějin, či nikoliv ? * * * * ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Premiéra pro československá kina byla původně zamýšlena na rok 1982. Film byl zakoupen do distribuce a opatřen titulky, byly zhotoveny filmové plakáty a snímky z natáčení. Nakonec přišel zákaz a původně schválené uvedení nebylo povoleno. Důvod? Propagace vojenského letectva USA. Návštěvníci kin se dočkali až o bezmála 10 let později. (ČSFD)
  • Čtyři z japonských letadlových lodí, které se zúčastnily přepadení Pearl Harboru na havajském ostrově Oahu, byly o pouhého půl roku později v bitvě u atolu Midway potopeny. Byly to Akagi. Kaga, Hirju a Sorju. (duklak2)

Reklama

Reklama