Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečných událostí z 80. let, kdy v Itálii působil významný soudce Giovanni Falcone, který objevil a prokázal spojení mezi mafií a politiky. Místy dokumentárním, avšak působivým způsobem, je zobrazen příběh muže, který zasvětil svůj život boji proti mafii v Itálii a v roce 1987 uskutečnil monstrózní proces s obviněnými ze spolupráce s touto organizací. (borsalino)

(více)

Recenze (6)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dost věrně natočený skutečný příběh vraždy protimafiánského soudce, který se ovšem více dokumentem než dramatem s přesahem do hloubky a případně i šíře. Tím, že je konec notoricky znám, vyprávění nefunguje jako drama, ale také není vystavěné podle pravidel dokumentu. Moc mě to, kromě hereckých výkonů, nenadchlo. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Nejde o dokument, ale o hrané společenské drama se skvělým Gianninim a Placidem. Režisér se snaží s maximální věrohodností zdokumentovat události, které otřásly Itálií na přelomu 80. a 90. let, tedy dobu, kdy se proti mafii postavili prokurátoři a soudci, jde konkrétně o případ Giovanniho Falconeho a Paola Borselliniho, kteří byli zavražděni poté, co upozorňovali na provázanost organizace na nejvyšší politické kruhy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Je hodně lepších filmů o italské justici a mafii, a to prosím neodkazuji jen na legendární Chobotnici. Tady zoufale chybí akce, kromě atentátu a pár náznaků se jen plká u stolu. Což je sice lahůdka s dabingem Františka Němce, ale atmosféru tu nevybuduje. Placido je dobrý, i když za těmi vousy a později knírem trochu schovaný. Chtělo to ale vic exteriérových akcí. Mrzí mě, že místní vysoké skóre snižuju svým hodnocením. S Ferrarou mám asi problém, i 100 dní v Palermu to ode mě schytalo. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný a podle skutečnosti natočený příběh soudce Giovanni Falconeho, bezchybně ztvárněný Michelem Placidem, který se podobně jako Paolo Borsellino zásadně podílel na tažení proti mafii a veřejně ukázal prorůstání této organizace do politiky. Film obsahuje skutečná jména a dost věrohodně se snaží o zrekonstruování Falconeho nástup do úřadu, přes jeho postup a realizaci obrovského soudního procesu, až po jeho poslední cestu, což mu dodává na věrohodnosti a pravdivosti. Zároveň zde nejsou romantizující klišé hlavního hrdiny či obdivy spolupracovníků či žen, což filmu dodává na opravdovosti. Jednoznačně plný počet hvězdiček. ()

MrJoda 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama, skvěle vystavěné a perfektně věrné, přesně jak má být. Jediná, možná spíš subjektivní, výtka je k zobrazení soudce Falcona. Příjde mi, že ho film úplně nevystihuje - zkoušeli jste si někdy zadat jeho jméno do vyhledávání obrázlů na googlu? Je opravdu těžké najít fotku, na které nemá úsměv od ucha k uchu, zatímco filmem nás provází ustaraný kamenný hrdina. Na fotkách mi příjde o mnoho lidštější... ()

Reklama

Reklama