Reklama

Reklama

Petrolej

  • Rusko Керосин (více)

Obsahy(1)

Osmdesátiletá vdova Pavla žije u velké silnice. Jedinou další známkou života je obchod vedle jejího domku. Občas se v něm zastaví řidiči nákladních vozidel, aby si koupili vodku, kterou následně popíjejí u staré paní. Ta je hostí a uklízí po nich, ale jejím jediným opravdovým společníkem je slepice, kterou bere všude s sebou, dokonce i do postele. Slepici jednoho dne snědí opilí kamionisté. Obchod je zavřený. Přívod proudu je přerušen. Stařenka začne snít o prasátku a pokusí se jedno získat. Netouží po jídle, ale po společnosti, aby v prázdném domě na opuštěném místě byl nějaký život. (Cinemax)

(více)

Recenze (8)

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Když si pustíte soundtrack zvlášť,uděláte lépe.Ty pomalu "indiánské" tóny a příšerný první track ve filmu je něco,co si klidně pustíte vícekrát.Pak je tu samotná babuška a tím můžete petrolej zhasnout.Kromě jedný ještě scény o pokus si trochu udělat ohníček,tak je to nesourodý a nudný příběh.Jestli se to vůbec dá nazvat příběhem.Spíš to jsou takový výseče,kde máte záběry jak se předjíždí kamiony na silnici.Fakt bezva :)Je to hodně divný počin,který se měl radši držet klasického schématu.Stále jako nepochopím jak zámožný miliardář z ničeho nic babce pošle cisternu.Závěr asi je takový.Když chceš sele a nakonec dostaneš prase.35% ()

PavelKral 

všechny recenze uživatele

Bizár hodný ČT dvojky po 23 hodině... tzv. Klub náročného diváka... Dá se na to dívat, absolvoval jsem to spíše z důvodu, že jsem ruštině z větší poloviny porozuměl... Jak se říká - šanci má u mě každé téma... I když tento film se jenom velice zlehka dotýká hlubokého problému sociálních jistot ve stáří, je s podivem, že Rusové... v ruském filmu... dovolí si takto hovořit o Rusku... A to při tom v Rusku nezávislá tvorba neexistuje... ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy mám rád, ale tenhle mi přišel takový... já nevím, zbytečný? Děj plyne odnikud nikam, stane se tam několik nespravedlivých věcí (ale zase ne až TAK nespravedlivých, jako v téhle jiné ruské šílenosti, která byla navíc údajně natočena dle skutečných událostí), mnoho informací je tam vynecháno, takže se divák může jen domýšlet, což někde dává smysl (původ děsivých škrábanců na tváři jednoho z mladíků), jinde už míň (motivace bohatého muže obdarovat neznámou babku), a celé to dospěje k svérázně optimistickému závěru, u kterého jsem se přesto nemohl zbavit pocitu trpkosti z toho, co všechno se v tom filmu stalo předtím, ať už lidem nebo zvířatům. Navíc to má dost divný soundtrack, který mi tam nějak nesedl, a celkově mi bylo spíše nepříjemné to sledovat než naopak. Babky mi bylo spíš líto než že by mi byla sympatická, její touhu po čuníkovi jsem chápal, ale nehledě na to jak to celé dopadne, jsem se prostě nemohl ubránit dojmu, že v tom jejím světě je špatně snad úplně všechno, a proto mi to vlastně přišlo jako dost depresivní film. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Film mj. ukazuje obrovský kontrast mezi postupně mizícím Ruskem prostých lidí, reprezentovaným starou babkou, a tím novým pozápadnělým Ruskem, kde původní hodnoty už vůbec nic neznamenají. Vražda vnučky, která je jediná opravdu milující bytost, jež babce zbyla, dělá ze snímku smutnou tragédii, kterou nemůže odlehčit ani oslepnutí mladých vrahů či splněný vytoužený sen - prase darované naftovým miliardářem. Celkově na mě snímek působí jako možná i ne tak úplně chtěné podobenství současného Ruska, které se zmateně zmítá mezi minulostí a budoucností, zatímco nenávratně ztrácí svoji tradiční kulturní identitu, která do značné míry přežila dokonce i komunismus. Ostatně i současný ruský folk Segeje Starostina, který ve filmu zaznívá, je jen jakousi falešně předstíranou nápodobou ruských lidových písní (obdobnou našemu Čechomoru). V závěrečných titulcích mě zaujalo speciální a hodně výrazné poděkování Romanu Abramovičovi, nejbohatšímu Rusovi, který astronomicky zbohatl za Jelcina především na ropě a nyní má i izraelské občanství, když se v Británii dostal pro své pochybné aktivity do nemilosti. To vysvětluje třeba i onu dobročinnost umírajícího naftového magnáta ve filmu. Celkovým ztvárněním jde podle mě o vypočítavý filmový kýč, který si jen hraje na něco víc, než čím ve skutečnosti je. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak ruské! 1) Opět jeden vnímavý pohled do duše a současnosti ruského člověka._____ 2) Nemohu pominout skvělý herecký výkon 85leté (!) Jeleny Susaniny (babička). Ve filmu si divadelní herečka z Jaroslavi poprvé zahrála ve svých sedmdesáti letech - Ангел пролетел. Následovalo celkem 15 snímků. Až do 85 let čekala na svou první hlavní roli - ve filmu Petrolej. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama