Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato hrstka statečných francouzů svým hrdinstvím a nezlomnou vůlí po vítězství překonává kruté chvíle bojů na východní frontě. I přes obrovské ztráty, které v jednu chvíli hrozí úplným zánikem pluku, je svým hrdinským příkladným bojem postrachem německých leteckých jednotek. Jejich bojové úspěchy při násilném přechoduřeky Niemen ve východním Prusku byly oceněny řádem rudého praporu a přídomkem Niemen. Film Normandie-Niemen zobrazuje část slavné jednotky svobodných francouzů, kteří na východní frontě hájili čest francie v boji proti fašizmu a dosáhli výrazných úspěchů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

clara.bow 

všechny recenze uživatele

Podle mého na rok 1960 ucházející válečný film. Viděla jsem lepší i horší natočené kooprodukční filmy. Rozhodně o spolupráci Francouzů s Rusů je jen tento, jediný. U Rusů si vážím vždycky tu lidskost a citové vyjádření dramatického děje. Vesměs vždy výborná hudba. Tentokrát se i v tomto i když francouzském snímku objevuje stejný prvek. Za mě nejvyšší počet, protože je tento snímek naprosto ojedinělý... ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Snímek Normandie - Niemen patří mezi nepříliš známé válečné filmy. Nevyčítal bych mu nekvalitu obrazu a ani způsob převodu na českou verzi. Prostě v takové verzi je film k dispozici. Sovětsko - francouzský film je poctou francouzským letcům bojujících na straně Rudé armády. Nabízí nejen válečné scény, ale i osobní dramata, která jednotliví letci prožívali. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 4/10 Hudba 3/10 Efekty 3/10/// +několik hodně povedených a autentických záběrů -archaické, bez pořádného scénáře, dokumentární formou, černobílé, ve francouzko-ruském znění s ruským dabingem a českými titulky /// Celkové velmi špatná kvalita DVD ještě více odradí od sledování tohoto filmu. Pouze pro opravdové skalní fandy válečných filmů, kteří jsou ochotni toho hodně přetrpět aby se dodívali do konce. Přiznám se, že některé nudné pasáže jsem musel přeskočit (to sem snad ještě nikdy neudělal). Navíc ten ruský dabing překrývající francouštinu byl velmi rušivý. Takže jsem spíše znechucen, nesedlo mi to/// Celkem 34%/// ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný "výtah z kroniky" francouzské letky Normandie (přídomek Niemen získala později) od jejího vzniku, přes výcvik, počáteční nezdary, až k právem ikonizovanému hrdinství. Vhodně zvolenými fragmenty snaží se poctivě vykreslit každý významnější aspekt existence letky. Odhodlání čerstvě poražených Francouzů "někde v tom boji pokračovat", těžkosti přechodu na nové stroje a nezvykle drsné klimatické podmínky, oslavy úspěchů, nevytoužená změna velitele, příchod posil, přátelství mezi národy, tragédie, osudové a smutné omyly... snad nic nebylo vynecháno. Střípky však jsou pouze střípky. Téměř každý se zaměřuje jen a pouze na jeden aspekt války či postavy, které se zrovna věnuje, budování na v předchozích minutách sděleném je minimální a omezuje se IMHO pouze "na chronologii". Celý film navíc hovoří o mnoha a mnoha postavách, které v důsledku toho nenabydou výraznějších tvarů a hloubky a splývají v jedno velké, neosobní, snadno uznatelné, ale těžko procititelné hrdinství. Výsledné dílo ve mě pak probouzí pocit, jenž často zažívám při sledování filmů o "čemkoliv dle skutečnosti", a s nímž se v komentářích běžně svěřuji. Totiž: "Natočit dokument, udělali by lépe..." Slabé ***. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film je namluven pouze v ruském jazyce. To mě osobně nevadilo, tuto řeč ovládám. Na škodu ovšem je, že české titulky jsou tak drobným písmem uvedené, že starším lidem nebo lidem se slabším zrakem tato skutečnost musí dělat velké potíže a na kvalitě filmu to ubírá body. Pokud ve filmu mluví francouzští letci francouzsky, tak to současně tlumočí dabérka rusky, do toho české titulky, takže to působí komicky. Děj filmu je orientován na statečnost francouzských letců, kteří odešli do Sovětského svazu, aby zde po boku sovětských letců bojovali proti fašistům. Dějově nic moc, je třeba brát tento film spíše jako dokumentární než jako hraný, neboť je zde použito mnoho dokumentárních snímků z 2.svět.války. Obsazení : hrají zde francouzští herci a též sovětští herci. Nenudila jsem se, ale též se nijak výrazně nebavila. Jak jsem řekla, je to snímek na paměť statečných letců z Francie, kteří pomohli vyhrát 2.světovou válku. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Sovětské frontové stíhače Jak-3 a Jak-9 ve filmu nahradily poválečné cvičné Jak-11, přestavěné na jednomístné stroje. Všechny tyto letouny vycházejí ze stejné konstrukce, pouze Jak-11 byl poháněn hvězdicovým motorem s dvoulistou vrtulí namísto řadového. (p3tris)

Reklama

Reklama