Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německý film popisuje život tří mladých hrdinů v syrovém prostředí předměstí Východního Berlína. Šestnáctiletá Sabine se sem přistěhuje ke svému otci, protože má neustálé problémy s matčiným přítelem. Cítí se tu však osamělá a izolovaná od všech vrstevníků. Brzy se seznamuje se stejně starým Eddiem a jeho starším přítelem Michou. Nezaměstnaný Micha má časté problémy s policií a párty v jeho domě se promění v děsivou noční můru pro všechny tři mladé lidi. Nejde tu však o obyčejnou kriminální zápletku, ale o autentické zobrazení rostoucí brutality mezi mládeží v ulicích velkoměsta. Nápad natočit snímek se zrodil, když režisérka natáčela videodokument o násilí na německých školách a setkala se i s členy pouličních gangů. Všichni mladí herci ve filmu jsou amatéři. Režisérka prožila s 13 aktéry několik pracovních víkendů a intenzivní týden, kdy děti formou tvůrčích cvičení připravovala na natáčení. Proto i scénář zaznamenal mnoho změn na základě osobních zkušeností a prožitků mladých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Velmi opravdově působící film, ve kterém nejde zas tolik o příběh. Spíše o jeho okolnosti. Děj je v dnešní odcizené době natolik syrově "všední", že spolu s obrazovým provedením a celým tím všem dobře známým prostředím panelových předměstí dotváří onu neobyčejnou realističnost. Protože film vznikl vlastně náhodou, když Esther Gronenborneová natáčela dokument o násilí a brutalitě v životě mladých, nelze brát jakékoliv nedokonalosti vážně. A to jak v kameře, tak ve scénáři, tak v hereckých výkonech, přestože aktéry filmu jsou neherci. Je to výstižné zachycení toho samého tématu, ale v podobě realistického filmového vyprávění, kterému navíc nechybí ani krásné osvobozující lyrické prvky, jakým je pro mě zde odkaz na Aljašku. *** Po druhém (letmém) zhlédnutí, kdy jsou moje dojmy pomalu ještě lepší, jen doplním, že ono velmi odvážné (a že já mám odvahu u filmařů rád) střídání standardního obrazu se záběry amatérské kamery nakonec shledávám pozitivem a klaním se tomu mystifikačnímu triku s ulicí Andyho Warhola, které jsem si cca před rokem při prvním uvedení nevšiml :-) ()

Red Meat 

všechny recenze uživatele

Režisérka se snaží o sociální drama pojednávající o životě (a násilí) mezi mladými na bezejmenném německém sídlišti (jež jako by z oka vypadlo těm v tuzemsku) a celkem se ji to i daří. Herci předvádí vesměs civilní a přesvědčivé výkony. Za zmínku stojí i zajímavá kamera, střih, hudba a vůbec celkové barevné ladění, jež snímku dodávají syrovou atmosféru (a hodně připomínají Trierovo KRÁLOVSTVÍ). Snad jen scénář občas působí nevěrohodně, především pak konec. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela vydařený film o mladých lidech a jejich problémech. Zvlášť dobře tu jsou vystiženy problémy se vzájemnou (ne)komunikací. Obraz je celý laděn došeda a působil by dobře, kdyby se jeho kvalita v některých scénách skokově neměnila (viz. Legas). I proto jsou moje čtyři hvězdičky míněny spíš jako tři a půl. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Autentické zobrazení desperátní mládeže plácající se/živořící na ošuntělém betonovém předměstském sídlišti. Depresivní, zábava snad jen pro idioty. Takto závažná témata by se měla podávat pouze formou dokumentární. Dnešní ani budoucí mladé generaci není opravdu co závidět - konzum je nemilosrdně roznese na kopytech, vlastně jako všechny a všechno! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Dovolím si nesouhlasit s uživatelem CRoSz. I přes určité výtky na mě film působil hodně autenticky a uvěřitelně. Mladí lidé na periferii, grázlíci, sídliště, špinavé rozbité domy...Především mladí herci a jejich dialogy ( Eddie ) mi až na pár drobností opravdu sedly. Film ve mně vyvolává vzpomínky na Šteindlerovu Perníkovou věž, která byla absolutně mimo. Je vidět, že tahle režisérka o mladých něco ví...i přes místy určitou přehnanost...navíc Jana Pallaske mi připomínala Scarlett Johanssenovou a to se taky cení : )) ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama