Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 6 (1994) (série)


Vánoce Hercula Poirota (S06E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Hercule Poirot's Christmas (více)

Obsahy(1)

Zasněžená Anglie oslavuje svátky lidu a míru. Bohatý stařec Simeon Lee si k sobě sezval celou rodinu, mezi hosty jsou i Hercule Poirot a inspektor Japp. Ti zde mají zvláštní poslání: pán domu je požádal, aby bedlivě sledovali vývoj vztahů a událostí, neboť se chystá změnit závěť a některé dědice z ní vyškrtnout. Všichni, koho se to týká, jsou zcela pochopitelně nervózní - jde totiž o výtěžek z jihoafrických diamantových nalezišť. Než však pan Lee stačí provést zamýšlený právní úkon, ozve se z jeho pokoje zoufalý výkřik, a když se ostatním podaří vylomit dveře, je už pozdě. Stařec je mrtev, v místnosti panuje neuvěřitelný chaos a z trezoru zmizely vzácné drahokamy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spôsob plánovania, prípravy a vykonania vraždy až na neuverenie, a predsa v podaní Poirota uveriteľný. Diel s dobrou atmosférou nedôvery a závisti, ako inak keď ide o dedičstvo. Ochutnáme aj trochu anglickej gurmánskej špeciality – neurčitej hnedej windsorskej polievky. –––– Vy přemýšlíte, inspektore! ()

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden zo slabších dielov tohto skvostného seriálu. Najmä čo sa prevedenia réžie, kamery a scenérie týka. A svetla. To bolo najhoršie - tu osvetlené, inde úplne čierne tmavé zákutia - vôbec to nemalo to vianočné čaro, tú vianočnú farbu, ako to malo mať - červené či zelené guličky, neustále vianočná atmoška aj napriek vražde, šantivé pobehovanie detí, spievanie ľudí (prosím trošku hlasnejšie Jappovi do uška), spev častejšie, ľudia mali byť usmiatejší, veselší, scenéria farebnejšia, veselá, proste VIANOČNÁ... atď. - to všetko tam chýbalo! Ako v halloweenskej párty to bolo strašidelné a halloweenske po celý čas, tak tuná to mohlo byť neustále vianočné, ale to nebolo, naopak, urobili to chmúrnym, ponurým, škaredým, nefarebným, akoby z diela Dogme95 (neosvetleným), prosto, jedna blbosť. Klasický film nesmie byť spracovaný ani experimentálne, ani ponuro, ani undergroundovo. Navyše herecké tváre boli nekonečne nudné, stereotypné, zaguľatené chýbajúcim svetlom (svetlo dodáva ostrosť črtám tváre!), ani žiadna krásna ženuška-herečka, ktorá zvykne byť vždy v každej časti, častokrát dabovaná skvelou Renátou Rundovou, v tomto dieli nebola (aj keď sú tam dve sympatické). Hoci zápletka zaujímavá, a nie jednoduchá - dostatočne poirotovská, avšak film spracovaný "sychravo" (teraz nemyslím anglické počasie, ale pohybujúce sa obrázky...), mal to robiť iný team ľudí, asi iný režisér najmä (ale to len odhad, hmm.. možno kamera, kulisy... neviem). Inak nesklamalo až tak veľmi, taký (povedal by som) poirotovský priemer. p.s. Keď sa na to teraz dívam z archívu ešte raz, je to kúsok lepšie, no stále nie ideálne. Chýba poirotovský klasický bylinkový čaj, ríbezľový džús či čokoláda, ten typický útulný nádych, ťukanie čajovou lyžičkou či dlhšie intelektuálne rozhovory, strojený úsmev, prosto všetko to, čo zvykne toto dielo mať v popredí, všetky tie detaily sú v tejto epizóde v úzadí. Ani humor tentoraz nie je nič moc. Ale inak oukej, dá sa pozrieť, viac než "dá sa", je to fajn ;-) Poirot nikdy nemôže mať doslova zlú epizódu! ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S06E01 - Chudáček Poirot aby nemusel mrznout doma přijme nabídku strávit svátky u jednoho podivného majitele těžební společnosti. Vše se odvíjí od diamantů a hrozné povahy zavražděného, který se nezdráhá udělat i určité divadelní kousky a tahat lidi za nos. Podezírala jsem sice jednu osobu právem, ale provedení bylo fikané a ten osudný zvuk byl opravdu uširvoucí. I když už budu mít celý seriál Hercule Poirot dokoukaný, určitě si ještě o Vánocích tento díl zopakuji. Krásně z něj totiž dýchá ta atmosféra, být někde zabubaný v teple v dece, usrkávat horký čaj, koukat na nazdobený stromeček a přemýšlet jestli náš dárek udělá obdarovanému radost. Poirotova reakce na dárek byla k nezaplacení a jen to přidalo na roztomilosti a srdečnosti tohoto dílu. ()

Hammond 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vánoční epizoda nás zavede na honosné anglické sídlo, kde Poirot tráví vánoční svátky jen proto, že mu doma vypovědělo službu topení - takže i na samotném sídle máme několikrát možnost vidět Poirota, kterak se chýlí ke krbu ve snaze se ohřát. Tradičně povedený díl, ve kterém se mi líbí i to, jak Poirot změní postoj k dárku od Jeppa, když zjistí, jak to s ním ve skutečnosti je... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další skvělý díl, který ukazuje, že ta delší stopáž seriálu celkem sluší, protože je možné rozehrát celou hru o něco komplexněji a zajímavěji. Tady může být vrahem opět každý a jednotlivé indicie jsou krásně rozhozeny během celého dění. A ano, potěšilo mě, že jsem vraha odhalil ještě před tím, než byl odhalen Poirotem. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Ačkoliv je televizní zpracování poměrně věrné knižní předloze, jedna velmi významná změna provedena byla. V knize se na rozdíl od filmu vůbec neobjevil inspektor Japp. (ČSFD)
  • Film měl dva náhradní názvy: "Murder for Christmas" a "A Holiday for Christmas". (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo na zámku Chilham Castle, který se nachází ve vesnici Chilham mezi Ashfordem a Canterbury v hrabství Kent v Anglii. (Trajektt)

Reklama

Reklama