Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Záhada na zámku Styles (S03E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mysterious Affair at Styles (více)

Obsahy(1)

Nadporučík britské armády Hastings byl v roce 1917 na frontě raněn. Rekonvalescenci tráví na zámku Styles, v rodinném sídle Cavendishových. Majitelka panství se nedávno znovu provdala. Manžela nekriticky miluje, zbytek rodiny ho ale nesnáší, dlouholetá společnice domácí paní kvůli němu dokonce odchází. Hastings si jednoho dne vyrazí na procházku a ke svému překvapení potkává Hercula Poirota, s nímž se seznámil před válkou. Krátce nato dojde na zámku k tragédii: majitelka dostane podivný záchvat a v křečích umírá. Lékař konstatuje otravu strychninem. Hastings ví o mimořádných schopnostech obtloustlého Belgičana, navrhuje tedy, aby byl přizván k vyšetřování. Scotland Yard jako obvykle tápe, a tak musí geniální detektiv pořádně zaměstnat své často procvičované šedé buňky. První společný případ Hercula Poirota a nadporučíka Hastingse začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

fantoci 

všechny recenze uživatele

I když tento snímek nebyl prvním natočeným, ve kterém se vyskytla postava Herculea Poirota v podání Davida Sucheta, dějově však patří k prvním případům, které spoluřešil se svým přítelem - kapitánem Hastingsem. Celkově v celémtomto seriálu velice oceňuji výpravu a preciznost tvůrců. Oceňuji i jejich smysl pro detail. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie, toho času spořádaná ženuška pilota RAF, jednoho dne porodila pidimužíka s belgickým akcentem. Místo mateřského mléka sál horkou čokoládu. Hercule Poirot, Shakespeare mezi detektivy, se podruhé narodil v okamžiku, kdy si David Suchet nasadil umělý knír. Záhada na zámku Styles je zaplevelená vedlejšími liniemi, televizními manýrami a postižená začátečnickými chybami, ale co naplat: základní zápletka je ve své prostotě mazaná, poirotovské charisma vyvrací dveře z pantů a watsonovský Hastings, archetyp přitroublého Angličana s koňskou tváří a psí loajalitou, kontrastuje s kongeniální aktivitou malých šedých buněk. C´est magnifique, mon ami... ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po druhém shlédnutí zvyšuji o hvězdičku a znovu konstatuji, že český dabing (v němž jsem to původně viděl) Poirota notně ničí. Celé kouzlo tohoto filmu je totiž v detailech, v dokonale zvládnutém řemesle, a pak v té špetce navíc, která ho činí něčím nezapomenutelným, totiž v geniálním herectví Davida Sucheta a v úžasném suchém anglickém humoru... Obojí zde přitom funguje naprosto bezvadně... Celkový dojem: 90% ()

da-a 

všechny recenze uživatele

Ten malý Belgičan! Nejproslulejší detektiv 20. století popouští uzdu egu i šedým buňkám mozkovým a svým typicky kvapným krokem kráčí vstříc vražedným výzvám. David Suchet v životní kreaci génia obtěžkaného údělem mít vždycky pravdu. Vysoké hodnocení, kterým Poirotovy zápletky vyznamenávám, nepatří pouze tomuto prvnímu televiznímu pokusu pojmout jeho případy v celovečerním, leč stále komorním stylu, ale sérii (dnes už dobře takřka dvacetileté) jako celku. Lépe se mi při tom jeví, jaký pokrok filmy s přibývajícím časem učinily na poli vizuálního ztvárnění, neboť poslední "díly" už nabízejí promyšlené záběry a umělecké obrazové ladění. Naproti tomu dřívější počiny sázejí spíše na tradičnější, ovšem neméně poutavé vyobrazení sledu událostí před a po vraždách. Samozřejmě, struktura jednotlivých dílů je vcelku identická (dokonce tak moc, že občasné narušení této linie může působit až rušivě). Zatímco první část je jaksi seznamovací, divákovi je v tuto chvíli dovoleno operovat pouze s náznaky a falešnými stopami a Poirotův charakter je tu méně, tu více krkolomně nastrčen do víru událostí, jádro příběhů se nalezá v dějství druhém, a to samotném pátrání a objasňování vztahů a situací svázaných s případem. Nemohu s jistotou tvrdit, že se vždy přesně orientují ve všech postavách a jejich motivacích (natož - a to je moje slabina - jménech!), stejně jako přiznávám občasný zmatek, který ve mně panuje po konečném rozřešení záhad, ale výhodou těchto filmů je jejich narativní forma, tedy že v momentě, kdy snad objevíte nějakou dějovou nesrovnalost či scénaristickou skulinu, je obvykle stejně pozdě a už na tom nesejde. A tak se stává, že Hercule Poirot je někdy mnohem chytřejší, než sám divák (nebo alespoň já). Ale nemějte obavy: muž posedlý logikou i etiketou si dávno našel cestu, jak se Vám i vrahům dostat pod kůži - a nepustit. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hercule Poirot v poprvé akci a hned na výbornou. Toto filmové zpracování je jedním z mála případů, kdy je film lepší než kniha. Agatha Christie ji napsala roku 1920 a hned ji uvedla do světa autorů detektivek. První verze však byla dosti špatná, zejména závěrečnou scénu v soudní síni musela několikrát přepracovat pro značnou složitost. Hercule Poirot ztělesňovaný Davidem Suchetem je prostě božský. Jeho naivního Watsona výtečně ztvárňuje Hugh Fraser. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Záhadná vražda v Styles je vôbec prvou novelou, ktorú vydala Agatha Christie v roku 1920, a teda aj prvou novelou, v ktorej sa objavil Hercule Poirot. (fugyx)

Reklama

Reklama