Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bojuje s ním celý život. Tentokrát by se mu však rád pokusil zabránit. Ani Poirot není ze železa. Těžko si to sice připouští, nicméně omdlí-li člověk z ničeho nic po dobré večeři, zkonzumované v příjemné restauraci ve společnosti přátel, pak je to přinejmenším důvod k zamyšlení. Neřku-li přímo k nějaké radikální změně životosprávy, nebo alespoň k ozdravnému pobytu. Ostatně pobyt v přímořských lázních na devonském pobřeží nemůže, podle Poirotovy věrné slečny Lemonové, nikomu ublížit. Trocha cvičení, hodně odpočinku a promyšlená dieta – a za čtrnáct dní bude Poirot zase jako rybička. Ovšem společnost, která se sem za zdravím a odpočinkem sjela, rozhodně Poirotovi klidu nepřidá. Naopak. Jeho pronikavému vnímání nemůže uniknout latentní zlo, které jako mor otravuje ovzduší tohoto nádherného místa. Zlo, s nímž má celý život co do činění, jemuž by se ale tentokrát rád pokusil zabránit. Ani on však, bohužel, není všemocný. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

jendamaty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zajímavé, ale naplánovat takovýto zločin, to chce tedy opravdu koule... nešlo by to jinak a jednodušeji? baví mě, že poirot vždycky už od začátku vypadá, že všechno tuší a že je mu všechno jasné, přitom se vražda vždy stane a na rozuzlení přijde po nějaké nejapné poznámce Hastingse... ale tak to k tomu asi holt patří, jinak by to nebyla zábava :-) NELOGIČNOSTI (SPOILERY!!!) - že by v jeskyni zůstal parfém někoho, kdo tam byl cca 20 minut, je vážně hloupost - jak mohl vrah vědět, že s ním ta žena pojede na loďku a že nebude chtít u mrtvoly zůstat ona? - ano, házet předmět doličný z okna je vážně meganenápadné :-) - co ten kněz tam? zajímavá postava, ale jeho přítomnost na místě moc nedává smysl ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů s hodně originálním modusem operandi "vražda spáchaná až poté, co bylo nalezeno tělo" Ze začátku tady máme dost humornou zápletku s obézním Poirotem a jeho pobyt na ostrově se k tomu ještě párkrát vrátí (parní lázeň, dieta), jenže hned od začátku se nad daným místem začnou stahovat mraky, protože mezi hosty je tu i jedna osoba, kterou chce zabít úplně každý (klasika). Poirot tuší zlo, ale jak někdo uvedl, co může dělat (ten jeho pokus s jedním ze zúčastněných dopadl neslavně, ještě aby to zkoušel s tím zbytkem), dokud vražda skutečně neproběhne. Podezřelých je tady spousta, hodně nejasných vodítek, vedlejší zločin, který s tím hlavním nakonec nesouvisí, inspektor Japp, který má rád věci jasné a jednoduché ("váš problém je, že všechno komplikujete"), zločin z minulosti - prostě povedená směs všeho, co mám na Poirotovi rád. Ten se pak po pořádném jídle do toho obuje a má vraha, jako bonus ještě přispěje k zatčení pašeráků drog.  Jsou tady samozřejmě i nelogičnosti (jak asi byla jeskyně daleko od místa nálezu "mrtvoly", možná tam nebylo vidět, ale že by tam nebylo ani slyšet?) a chtělo by to pořádný důkaz, ale v Poirotovi to nějak dokážu přehlédnout. Nakonec ještě rozluštíme otázku "jak je to vlastně s tou Poirotovou obezitou?" ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S08E01. Asi jeden z nejoriginalnejsich dilu, dalobyserict i po vsech strankach. Uz napr. sama lokace - Poirot hned zezacatku zkolabuje (coz se vysvetli az na samem konci), a protoze ma nadvahu, jede se kuryrovat do primorskych lazni. Ty jsou velmi zajimave umisteny na ostrove, kam se pres melkou vodu lide dopravuji netradicnim "monster truckem" :)) Sama lecebna kura je pro Poirota utrpenim, ale i pres slunce a plaze citi, ze se ma stat neco vazneho. Mezi hosty je herecka, ktera je znama tim, jak flirtuje s kdejakym pohlednym muzem. A prave tato zena je nalezena mrtva, opalujici se na plazi. Opet tu krome hlavni zapletky je na divaky nachystana jeste sikovne zavadejici side-story. No a samozrejme kazdy z hostu hotelu ma nejaky ten svuj motiv, kvuli kteremu by mohl vrazdit. Dokonce je tu i jeden mladistvy. Ani si popravde nevybavuju, kdy naposled (pokud vubec) byl jeden z podezrelych dite. No a pak samotne provedeni vrazdy, velmi dumyslne vymyslene i brutalni zaroven, kde hraje velkou roli cas a svedci. A v neposledni rade i to, ze jsou udalosti nejak provazany s minulosti. Zkratka vsechny ty klasicky nejlepsi prvky v jednom filmu. Jedinym minusem tedy opet je, ze si tak dej dobre zapamatujete, cili pri dalsim divani (i po letech) se vam vse vcetne vraha vybavi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot sa každým dielom prekonáva a tento patrí k jeho najlepším. Vražda a začínajúce jej vyšetrovanie sa nezvyčajne začína až po vyše polhodinke, no tým sa nič nemení na napätosti a zaujímavosti krimi atmosféry. K pátraniu po vrahovi sa navyše pripája aj iný zločin, takže tým je to celé ešte divácky viac príťažlivé. No a ako vždy prichádza na radu odrovnávajúci záver, ktorý vyvracia všetky úvahy o vrahovi, ktoré som si počas filmu stanovil. 100%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborne prepracovaný scenár a všetko perfektne zahrané, nechýba humor a zaujímavé situácie. Zápletka, zavádzanie diváka a neuveriteľne komplikovaná vražda, všetko typické pre Agathu Christie je dotiahnuté do detailov. –––– Tak vy ste Hercule Poirot. To je zvláštne, vždy som si myslel, že neexistujete. –––– To je najdiabolskejší plán, aký som počul. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Na motivy tohoto filmu byla vytvořena počítačová hra s názvem "Agatha Christie: Evil Under the Sun". Jednalo se o adventuru, vydána byla v roce 2007. (Durdas)
  • Pokud by Lionel (Russell Tovey) už nešel do vody, ale vracel se hned do hotelu, šel by logicky s Redfernovou (Tamzin Malleson), která spěchala také do hotelu na tenis. Proto by se nemohla oddělit a běžet na místo vraždy. Jak by Lionelovi zdůvodnila zběsilý běh na jinou pláž, když spěchala na tenis do hotelu, tedy stejným směrem jako Lionel... Pro Lionela nebyl sebemenší důvod, aby šli do hotelu  odděleně. Kde tedy zůstal Lionel, když spěchal do hotelu a už neměl čas jít znovu plavat? Celý vražedný plán je postaven na zcela nepravděpodobných předpokladech, přičemž i sebemenší odchylka od plánu by jej zcela zhatila. Kdyby např. Redfernová nemohla hodinky přenastavit dopředu, např. proto, že by Lionel, pro teplotu vody, vůbec do vody nešel, celý plán by nevyšel. Totéž platí i pro zpětné nastavení hodinek. Jak mohla Redfernová vědět, že bude mít příležitost k jejich zpětnému přestavení? Plán byl sice geniální, ale reálně by se velmi těžko podařil, protože počítal s velkým množstvím neovlivnitelných okolností. (pjotri)
  • Natáčelo se na Burgh Island. Hotel Bigbury-on-Sea na témže ostrově je také místem, kde Agatha Christie napsala knihu "Evil Under the Sun". (ČSFD)

Reklama

Reklama