Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalšie prevedenie známeho Poirota Suchetom, ktoré ma nesklamalo. V každom prostredí sa nájde niečo, čo nenechá Hercula bez práce a v atraktívnom prostredí medzi riekami Eufrat a Tigris bola vražda a jej postupné odhaľovanie natočené veľmi divácky úspešne. Len tie kompletné frakové obleky som im akosi nechcel uveriť. :) 80%. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotův sen z Temného cypřiše a kyselinovou scénu z Vraždy v Mezopotámii řadím mezi nejděsivější scény z filmových adaptací Agathy Christie vůbec. Jinak opět jedna z nejlepších detektivek s Davidem Suchetem v hlavní roli, tentokrát navíc v exotickém prostředí a se silným humorným potenciálem. Poirot na poušti, no považte! :) ()

Reklama

Maryinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféru knihy se filmové adaptaci podařilo zachytit úspěšně, mám ovšem jisté výhrady. Přidání epizody s Mercadem bylo naprosto zbytečné a vychrtlá paní Leidnerová měla do femme fatale opravdu daleko... Kdo však nečetl knihu, bude, jako obvykle, určitě spokojenější a méně kritický. I já však dávám palec nahoru, ačkoli s přimhouřeným okem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak prekomplikovaná a neuveriteľná vražda z vášne sa môže nachádzať iba v diele Agathy Christie a to jediné je ospravedlnením. Nakoniec je každý podozrivý a nebude to prvý ani druhý v poradí, ktorý by sa divákovi mohol zdať ako možný vrah. Púštne a archeologické prostredie sa v niektorých dieloch objavuje a je to vítaná zmena oproti nudnému Londýnu a bežným interiérom. –––– Fakta, Hastingsi, fakta jsou těmi kameny, po kterých vede naše cesta. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda v Mezopotámii spája všetko to dobré, čo mám na tomto detektívnom seriály najradšej - krimi zápletku, ktorá dokáže každému zamotať hlavu a ktorú dokázal s noblesou sebe vlastnou vyriešiť jedine Hercule Poirot a mne veľmi príjemné exteriéry archeologického náleziska. Jediné čo je trocha na škodu je fakt, že v tomto diely, celkom netypicky, sa páchateľ prezradí sám hneď na začiatku. Nemyslím dejovo, alebo predčasným odhalením, skôr len po hereckej stránke, herec/herečka kľúčovú scénku zahral/a veľmi zle, naivne a teatrálne, takže od toho momentu som si bol istý, kto je vrah/vrahyňa. V knižnej podobe by som ale nemal šancu. Našťastie príbeh v sebe obsahoval ešte zaujímavú nadstavbu, takže konečné Poirotove odhalenie v závere nebolo celkom bez prekvapenia. 85/100 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pro Davida Sucheta bylo natáčení filmu dosud nejtěžším filmováním Poirota, jakého kdy zažil. Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku, dřívější Mezopotámii, natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry byly filmovány v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Zatímco ostatní postupně chytali hnědošedou barvu, on musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu. Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími. (avonetka)

Reklama

Reklama