Reklama

Reklama

Řezník

  • Francie Le Boucher (více)

Obsahy(1)

Jednoho dne se ředitelka základní školy na svatbě seznámila s řezníkem, který se jmenoval Popaul. A zrovna v té době začne městem otřásat série záhadných vražd.... Kdo, nebo co je má na svědomí? (duklak2)

Recenze (42)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

(15) Pomalý, priam nevýrazný snímok, ktorý je skôr drámou než krimi thrillerom. Vyšetrovanie je potlačené do úzadia, identitu vraha divák pozná od úvodu, čiže ani očakávania z prekvapivého rozuzlenia nie sú na mieste. Ako film pre pamätníkov dobre. Ako film, ktorý by mal vo voľnom čase vyslovene žánrovo potešiť, určite nie. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ (obnovená) TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČT 2 = 16.1.2015, réžia českého znenia (ČST Brno 1973) = JAN FUKSA - Včera film ČT opäť uviedla aj pre tzv. menej intelektuálnych divákov, ktorí si konečne mohli vychutnať jedného z mála Chabrolov - podotýkam kvalitného - s pôvodným brnenským excelentným dabingom! (17.1.2015) ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, kterému nemám co vytknout. Na hodinu a půl mě připoutal k televizní obrazovce, u které jsem v samém závěru napětím ani nedýchal. Strhující a skvělá podívaná, která mě dostala - svou kamerou, perfektní hudbou i hereckými výkony dvojice ústředních postav. UPDATE 15.9.2019 - Na druhé zhlédnutí po 7 letech mě to už tak nebralo. Není to vlastně vůbec napínavé, když "pachatel" je v podstatě od začátku znám, a jen se čeká, zda se to v závěru potvrdí. O nějaké vraždy nebo chytání pachatele zde navíc vlastně vůbec nejde, ten film většinu času "jen" sleduje vývoj vztahu ředitelky s řezníkem, což má ke kriminálce dost daleko (byť sledovat tento vývoj mi osobně nepřijde bez zajímavosti - člověk kupříkladu musí pořád přemýšlet nad tím, proč zatajila, že na místě činu našla jeho zapalovač, a proč se k němu i v závěru chová tak hezky - je to proto, že se do něj skutečně zamilovala, ačkoli mu před tím výslovně řekla, že o milostný vztah nemá zájem? Btw. přijde mi zcela zcestné, co zde píše Radko, že to udělala proto, aby jí dál nosil podpultové maso). Dojmu z filmu navíc moc nepřidal ani mizerný český dabing, v němž jsem to byl nucen sledovat. Jak jsem však psal už kdysi, Stéphane Audran je zde naprosto úchvatná, a už kvůli ní ten film stojí stále za vidění. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se v noci konečně podíval na Řezníka! Já na základě zdejších reakcí očekával, že mě to unudí nebo znechutí natolik, že to brzy vypnu a pak spolehlivě zaspím, ale tohle psychologicko kriminální drama na mě dokázalo naopak v doprovodu pozvolna stupňující se atmosféry stále víc působit.. přes odlehčený začátek, vývoj nejednoduchého vztahu ženy poznamenané dávným zklamáním k osamělému muži až po děsivé vyústění na pozadí vražedných událostí, a dost dlouho pak ještě ve mě doznívalo. Vlastně ani nebylo potřeba výraznějších pohledů na krev a mrtvoly, neboť základní pocit děsivého neklidu tu pramenil již ze samotného poznamenání muže válkou, jenž v něm po 15ti letech válečných bojů dokáže zcela nekontrolovaně a naplno probouzet stopy po dávném běsnění... Trochu je mi záhadou, proč některým divákům, jak čtu zdejší komentáře, může zrovna Řezník připadat jako film, ve kterém se nic neděje. Na jejich obranu musím uvést, že Chabrol dle mého názoru natočil i mnohem lepší filmy, tak velká adorace z opačné strany z řad filmových kritiků a historiků mi připadá u tohoto filmu mírně přehnaná (ve smyslu nic přelomového zde nevnímám, spíše pouze jeden z řady zdařilých kousků svého žánru) a třeba předchozí žánrově spřízněný kousek Bestie musí zemřít (opět s uhrančivým Yannem v roli negativního rázu) se podle mě panu režisérovi povedl víc. Největší slabinu vnímám ve výkonu Stéphane Audran, kterou sice její manžel Chabrol dokázal v první polovině přijmout k vyjádření nějakých těch emocí, ale v nejsilnějších scénách pak opět sklouzla ke svému tradičnímu jednotvárnímu výrazu s kamennou tváří. [75%] ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Námet je celkom fajn, no scenár je dosť nevydarený, hlavne dialógy a konanie postáv je často mimo. Napätie sa tu objaví asi na 5 sekúnd, čo je na francúzskeho Hitchcocka dosť málo. Dokonca aj Stephane Audran, ktorá mi bola zo začiatku v Chabrolových filmoch sympatická, mi už začína liezť na nervy aj so svojím kamenným ksichtom. Osobne som Chabrolovi neprišiel na chuť a všetky jeho filmy, ktoré som doposiaľ videl, mi prišli len priemerné, no toto už bola príliš veľká nuda aj na priemerný film. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Claude Chabrol původně plánoval natáčet film v obci Les Eyzies, ale nakonec se rozhodl natáčet v Trémolat, protože chtěl vesnici s prehistorickými jeskyněmi v okolí a Les Eyzies se mu zdála příliš turistická. Místa natáčení byla většinou ponechána beze změn, včetně místního řeznictví, které sloužilo jako Popaulova (Jean Yanne) prodejna. (classic)

Reklama

Reklama