Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gotický horor Antonia Margheritiho (CANNIBAL APOCALYPSE, ALIEN FROM THE DEEP). Příběh z patnáctého století začíná ve chvíli, kdy je žena nespravedlivě obviněná z čarodějnictví upálena na hranici. Těsně před svou smrtí tato nebožačka přísahá pomstu vévodovi, který vynesl rozsudek, a celé jeho rodině. Slova upálené se zanedlouho vyplní, když celý kraj postihne morová epidemie. Dcera domnělé čarodějnice se, proti své vůli, stává manželkou vévodova syna. Když se na scéně objevuje záhadná dívka, navlas podobná jediné svědkyni, která byla před lety schopna dosvědčit nevinu upálené ženy a kterou vévoda shodil do řeky a navždy umlčel, starý aristokrat umírá na srdeční zástavu z leknutí a jeho syn začíná vymýšlet plán, jak se zbavit původní manželky, aby mohl trávit nerušeně intimní chvíle s tajemnou kráskou. Nový vrchnostpán se rozhodne úkladně zavraždit svou ženu pomocí vzduchotěsně uzavřené rakve v místní kryptě, kam svou drahou polovičku uloží na noc. Jeho zlotřilý plán ale získává trhliny, když se druhý den ráno služebnictvo na zámku chová, jako by nebožka stále žila, a mladý vévoda postupně začíná ztrácet zdravý rozum. Je obětí spiknutí, nebo se skutečně naplňují slova nadpřirozené kletby z minulosti? (UncleHugo)

(více)

Recenze (14)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Gumliho komentář v podstatě říká už vše, z širšího pohledu se však jedná o méně známý, oproti třeba Black Sunday (patrně nezjnámejší a zřejmě i nejlepší gothic horor celého času), avšak v mnoha ohledech stejně tak dobrý černobílý atmosférický gotický horor odehrávající se na konci 15. století, další viz infoobsah. Atraktivní obsazení, ponurá, náladová, místy i značně hypnotizující atmosféra (starý hrad, tajné zdi a průchody, tmavé hroby, kříže, čarodějnice, upalování, proklínání, vzkříšení), vynikající hudba a především pak velmi dobrý inteligentní pomstychtivý příběh! Barbara Steele s dlouhými černými vlasy v nejlepších letech byla v té době vážně dobrá a neskutečně krásná, ale takovou byla pro mne překvapivě i neznámá kráska Halina Zalewska jako Elizabeth. Naopak známého herce Nella Pazzafiniho jsem tak mladého snad ještě nikdy neviděl, hrál v mnoha filmech ze 60. a 70. let, především pak ve spaghetti westernech a poliziotteschi filmech. Antonio Margheriti byl ve stejné době přinejmenším stejně tak dobrý jako Mario Bava nebo Riccardo Freda, přední specialisté na gothic horory, bohužel, však trochu nedoceněný. Pro fanoušky gothic/eurohoror a Barbary Steele další perlička do jejich sbírky. Podobné filmy: Nightmare Castle, Danza macabra, City of the Dead, An Angel for Satan, Masque of the Red Death, Virgin of Nuremberg. Komentář zde jako druhý v pořadí. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Poctivá gotika ve své nejčistší podobě. Tudíž rozlehlý zámek se spoustou tajných chodeb, rodinné intriky, okouzlující ženy a samozřejmě jedno dávné prokletí, které začne doslova ožívat s příchodem tajemné cizinky v podání uhrančivé Barbary Steele (ta holka je snad všude). Snímek nemá hluchá místa, příběh baví, chorálová hudba krásně doplňuje pochmurnou atmosféru uvnitř panství, takže ten černobílý obraz celkovému pojetí padne jako prdel na hrnec. Prostě nádhera. Ještě bych doplnil, že film obsahuje jednu z nejpůsobivějších scén s upalováním bosorky, jakou jsem kdy viděl. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ano, gotický horror se všemi náležitostmi - hrad (tedy zámek, dobře, ale proto, že příběh se ve skutečnosti odehrává již v renesanci...), čarodějnice, prokletí, podzemní chodby, krypty, kostry, pavučiny (i když s nimi šetřili), mlha ne (škoda), naplňování kletby, krysy, záhrobí, stíny, duchové...šerosvitná černobílá kamera společně s typicky hororovou hudbou dokáží navodit patřičnou atmosféru, kdy stačí třeba jen sledovat Elizabeth kráčející po točitém schodišti do podzemí a na příjemné mrazení je zaděláno. Vzpomínaná Maska démona je připomenuta nejen sametově krásnou Barbarou, ale též scénou znovuzrození, kdy postupně ožívá tlející tělo v hrobě. Příběh sám je v základní linii o vině-trestu (pomstě), cestou k trestu sledujeme intrikaření, zamlžování, zahlazování stop...tedy to, co je typické pro podobné příběhy dobrudružné či historické. Zde však do věcí zasáhne záhrobí a přesouvá film do čistého horroru. Zajímavá je práce se světlem - svíčky, svícny, krb; kamera si rovněž všímá rozličných detailů. Hřbitov nahradil jediný hrob, který za blesků a burácení hromů splní svůj účel. Konec mi připomněl několik dalších filmů, které se zde možná inspirovaly, ale to bych napověděl už moc. ,,Pokud jsi nevinná, náš Pán tě ochrání a tvé tělo neshoří...!" ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherné exteriéry/interiéry spolu s veľmi dobrou kostýmovou výpravou vytvárajú solídnu dobovú atmosféru. Na pozadí nespravodlivého trestu upálením za čarodejníctvo sa tak rozplieta príbeh plný zrady, lásky a pomsty. Barbara Steele ma opäť dokázala uhranúť, excelentný výkon. Gotika ako lusk. 80/100 ()

hladass 

všechny recenze uživatele

V roce 1964 natočil Antonio Margheriti s Barbarou Steele dva gotické horory, Long Hair of Death a Danza Macabra a musím říct, že oba jsou výborné... Slušný příběh o pomstě, dokonalá gotická atmosféra, výborná hudba a hlavně... Barbara Steele... Ta se pro role v gotických hororech vysloveně narodila, stejně jako i v dalších hororových kouscích z šedesátých let, je tady naprosto dokonalá... Je zbytečné cokoliv více psát, Karlos80, gumli a Bloody13 vše podstatné už napsali a já s jejich slovy víceméně souhlasím... Rozhodně tenhle kus všem hororovým fanouškům doporučuji... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Margheriti byl nepochybně zručný řemeslník zábavných komerčních filmů, které se mu dařily (Vergine di Norimberga, Danza macabra aj.). Toto je spíše kvalitní černobílé kriminální drama z období pozdní gotiky než mysteriózní horor. Dobrá zápletka, skvělá stavba scénáře, dobré herecky (jako vždy vynikající Barbara Steele!) i výtvarně. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Stredoveký horror ako vyšitý, perfektné prostredie starobylého hradu, výborná práca so svetlami vyniká na čierno-bielom materiály a do toho všetkého impozantná hudba, ktorá znie skoro celý film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok môže kľudne poslúžiť, ako cvičný podklad ku štúdiu žánru gothoc horror. Výprava, kostýmy, hudba, to všetko v tej najšpičkovejšej kvalite, akú táto odnož ponúka. Popri Cormanových poeovkách, jeden z najlepších. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Po kostýmovej stránke je to všetko na vysokej úrovni.Hned od začiatku to je silne dramatické a ten čierno biely efekt bol ako vždy nádherný,lebo som už presítený farebnostou a toto mi ináč vyhovuje.Gotickým hororom príchadzam na chut a tento je jeden z tých lepších.Troška ma mrzelo že ked vypukol mor bolo brané len tak okrajovo,čakal som že z tohoto hladiska to bude trocha zaživnejšie.Tá kostolna hudba bola veľmi silne mrazivá,ale hlavne bola taká aká mala byť.Atmosférou tento film priam prekipuje,ale to ma za následok hlavne hudba.A ten koniec bol čistý ojeb ale tak to malo byt že najvetšia svina si zaslúžila najvetší trest.Naozaj som sa bavil. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Dej tohoto filmu sa odohráva v pätnástom storočí, niekoľko rokov potom, ako je žena upálená za čarodejníctvo. Tá pred svojou smrťou stihla prisahať svoju pomstu celému kráľovskému ľuďu. Existovala žena, ktorá mohla dosvedčiť nevinu upálenej ženy - tú však starý vojvoda hodil do rieky a navždy ju nechal umlčať. Po rokoch sa ale začínajú diať divné veci a celé kráľovstvo má strach a nie jediným prípadom je to, že sa po zámku začala potulovať záhadná žena, ktorá si sem prišla, ako sa zdá, niečo dôležité vyriešiť. A čo ak sa začínajú slová čarodejnice naplňovať? Celkový dojem: Na tento gotický horor som sa už nejakú dobu tešil a dnes som mal možnosť si ho pozrieť. O réžiu sa postaral celkom známy talianský režisér Antonio Margheriti, ktorý mimo toho zrežíroval aj Vetrelca z hlubin, Tajnú zbraň (v ktorom si hlavnú rolu zahral známy Terence Hill, inak legendárny parťak Bud Spencera) a niekoľko desiatok ďalších filmov, ktoré ale bohužiaľ, v našich krajinách nemali šancu sa nejak zviditeľniť. Priznám sa, že som od tohto dielka čakal oveľa, oveľa viac. Nakoniec som však ostal nadmieru sklamaný a nebude to len nudným, zbytočne dlhým a pomalým tempom priebehu vo filme. Je pravda, že posledných niekoľko minút je napínavých a až vtedy začína moje potešenie, ale medzi tým sme len svedkami nejakého ,,romantického" deju, príbehu, kde sa toho aj tak veľa nedeje a je to úplne nezaujímavé. Čo sa týka hereckého obsadenia, som celkom spokojný. I keď väčšina hercov je nevýrazných, poteší aspoň Barbara Steele, ktorá je naozaj pôvabná a krásna (mimochodom jedná sa o moju obľúbenú taliansku herečku, ktorá je akoby ,,kráľovnou" gotických hororov z 60. rokov) a divák na nej môže oči nechať. I keď som pôvodne uvažoval len nad 1* (20%), nakoniec som sa rozhodol pre 3* i keď veľmi slabé. Choďte do toho kľudne, stráta času to rozhodne nie je a odomňa máte doporučenie. Moje hodnotenie: 50% ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Čiernobiela gotika, ktorá sa dá v pohode skúsnuť, s krásnou a uhraničivou Barbarou Steele. Trošku pomalé, a hudba miestami až príliš 60s, ale to už je dobou a námetom. Až na výnimky preferujem(a milujem) hororové Taliansko prevažne zo zlatých 70s a 80s, ale šlo to. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Výborný gotický horror z konca 15.storočia.Pre milovníkov gotických horrorov a tiež herečky Barbary Steel nevyhnutnosť.Film je natočený čiernobielo,čo je v týchto filmoch lepšie ako vo farbe.Pomalé tempo,dobrá atmosféra,starý pochmúrny hrad,upálenie čarodejnice,uvalená kliatba a nakoniec sladká pomsta.A nechýbajú ani pavučiny a hradná krypta,čo viac ešte môžeme chcieť.Možno je to aj odpoveď na ešte starší film od Maria Bavu z roku 1960,známy aj ako Black Sunday.V oboch filmoch hraje Barbara Steel,tiež tu máme čiernovlasú smrť,upálenie čarodejnice,pomstu atď.Akurát réžia je iná.Ale najväčšie lákadlo je Barbara Steele,s jej nádhernými dlhými vlasmi a zvláštnymi očami. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genialny taliansky goticky horor o zamku, pribeh z konciaceho stredoveku + len okrajovo tema inkvizicie, masaker. Margheriti bol talent na reziu, perfektne stare zatuchnute chodby, genialna atmosfera, tajne vychody, krize, carodejnice a kliatby ... takto si predstavujem kvalitny horor : 89 % ()

Reklama

Reklama