Reklama

Reklama

Kriminální příběh, v němž policie hledá vraha černé studentky Sapphiry Robinsonové, slouží k zamyšlení nad rasismem a pátrá po příčinách rasové nenávisti. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Detektivka působí velmi přesvědčivě ikdyž se každému nemusí zdát pravděpodobné, že černoška je považována za bělošku. Mě překvapily tehdejší pravidla v Anglii, přestože je film z roku 1959. Pokud to režíruje Dearden a roli detektiva hraje Patrick, tak se dá předpokládat, že to dopadne dobře, což se potvrdilo. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Když pominu to, že šlo o naprosto obyčejnou detektivku, značně mne pobavila otázka rasismu. Bílá černoška mne prostě dostala. Každý jistě pochopil oč autorovi šlo. Rozhodně to nebyla ta vražda. A tak udělali z diváků pitomce a oni to prostě sežrali. Já dám jen dvacítku za to, že jsem nepřejížděl a že to opravdu „odsejpalo“, jak zde již zmínil někdo přede mnou. ()

Reklama

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování vraždy mladé ženy . Klasická anglická krimi s anglickým humorem. Problémy z roku 1959 platí i v roce 2010. Vřele doporučuji. Film jsem viděl v 1959 na FFP v Praze jako 18letý a byl to silný zážitek, který mám až do dnes. Jako starý si ho vychutnávám ještě líp (4x) V tv ho uváděli jako Nenávist. Po dlouhé době jsem si dal Sapphiru a udělal jsem dobře je 11.06 . 2018 ten film nemá chybu, rasismus byl a bude deda :-) i dnes fascinující film 3.12.2019:-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poctivá britská kriminálka s dorazom na dialógy sa spočiatku vyvíja ako obyčajný prípad, ale čoskoro sa sympatická dvojica vyšetrovateľov ( hlavne Nigel Patrick ) ocitne tvárou v tvár rasistickému podtextu. Dej ubiehal rýchlo a je to aj tým, že scény boli krátke a svižne zostrihané. Veľká spokojnosť. 4+ ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená kriminálka, u níž si můžete být takřka jistí, že odhalení vraha přijde až takříkajíc v poslední vteřině a bude překvapivé. Za druhý dabing vzniklý a uchovaný ale jako první (původní byl vysílán živě, to musela být velká paráda) dávám vysoké hodnocení, přeci jen duo Ráž Němec, to je těžký kalibr. Úplně jsem scénáři nevěřil, že černoška byla bílá, přeci jen MJ žil v jiné době a už měl jiné možnosti. Milovníci staré dobré Anglie budou ale asi zklamáni, je to pinewoodovka tzn. ateliérovka. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Snímek je velmi ceněný jednak pro rafinované režijní zpracování, tak i pro nevšední motiv hledání příčin rasových předsudků a konfliktů. (E.R.E.)

Reklama

Reklama