Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu mne sužovala palčivá otázka, co kdyby si toho krvesaje prodlužujícícho život přiložil k přirození ? ... No jo no, byl by to jinej filmovej žánr, já vím, ale já se prostě nemohl téhle obsedantní myšlenky zbavit.. nu a jinak byl tenhle raný Toro takový malý skoro až horor pro celou rodinu. Vysát Jesus Gris svou vnučku, nu to by byla jiná, škoda, moje sadistické choutky zas jednou nebyly plně uspokojeny a ani Perlmanova mladá držka to nevytrhla. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd v duchu atmosféricky magických devadestákových horrorů, na nichž jsem vyrostl a kteréžto mám hodně rád. Někde ve druhé třetině to sice trochu zvolní, ale pointa a příjemně dojemný závěr to zase napraví. Ve svém žánru velmi zajímavá a zvláštní záležitost. Plusem filmu zcela určitě je silně komorní styl vyprávění, silný příběh, dobře vykreslené postavy, povedené masky, žádní dementní puberťáci (oni tam totiž nejsou vůbec žádní, ejchuchu, hola hola!!!) a v neposlední řadě uchvacující hudba. Prostě velmi povedený zářez, dokazující, že i horrorově poněkud chudá devadesátá léta dokázala vyplodit zajímavé kousky. I když pravda, tohle asi každému nesedne, na druhou stranu, své fandy si to určitě najde. Rád se mezi ně zařadím. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvý veľký projekt známeho fantasy magora del tora je presne taký ako by ste od neho čakali. Magický. A to aj napriek tomu že tu prevládajú hororové prvky. Prvýkrát sa tu del toro stretáva s kameramanom navarrom a hercami Luppim ktorý sa objavil aj v jeho devilovi aj faunovom labyrinte a Perlmanom ktorý si strihol malú účasť v bladeovi dvojke a zatiaľ dvoch dieloch hellboya. Del toro si napísal k tejto snímke aj scenár a je to vidieť. Vložil tam kopec nápadov, ktorými sa nesnaží šokovať ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad len jednoducho dotvoriť atmosféru. Len del toro môže natočiť scénu kde dievčatko zabije chlapa a potom sa pozerá ako jej starý otec - s ktorého sa stalo monštrum veľmi podobné dákemu upírovi - vysáva s chlapa krv a dievčatko sa na to všetko pozerá. Táto samotná scéna je natočená tak krásne a pokojne že namiesto strašenia a nechutnosti vám zostane magicky pocit a láska medzi dievčatkom a starým otcom ktorý nenaruší ani fakt že jej starý otec sa mení na niečo iné a potrebuje k životu ľudskú krv. Magickosť diela sa prejavuje už v zakomponovaní alchymistu ktorý vytvorí prístroj ktorý keď sa vám dostane doslova pod kožu spraví vás nesmrteľný. Niečo ako kameň mudrcov. S Jesusa Grisa sa stáva niečo ako upír, ktorý po svojej smrti oživne znova a snaží sa nájsť odpoveď na otázku čo sa mu stalo. Tej sa síce nedočkáme ale aj tak je koniec pôsobivý a krásny. Okrem fantastického Luppiho je tu ešte geniálny Perlmen ktorý si svojho Angela vychutnáva a jeho postava je správne sarkastická, a temná. Del toro vložil Angelovi charakter túžby po bohatstve a po novom nose pretože ho tam vždy niekto udrie a tým na poli 90 minút vytvoril charakter s ktorým sa dá stotožniť a počas príbehu s ním aj pracovať. Veľká škoda že taký kvalitný film uniká širšej verejnosti, pretože rozhodne stojí za pozornosť. Američania by toto jednoducho nenatočili. Na to jednoducho nemajú fantásiu. Krásna prvotina s ktorou sa nemôže pochváliť len tak hocikdo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Del Torova rozprávka na dobrú noc, má rozporuplnú osobnosť. Jednak je to prostučká báchorka, na strane druhej je to vďaka rejžovi atmosférický chod. Nedramatizuje sa tu, v rámci žánru je to len plus, tzn že znaky mystéria a hororu sú tu badateľné. A nezabudnime na karikatúry postáv ( nezameniteľný a každú jednu scénu kradnúci Ron Perlman ), ako vystrihnuté z lacných hororových komiksov. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro a jeho začátky. Mnoho režisérů by podobný debut mohlo závidět, protože mexický zázrak předvádí velmi vyzrálou, i když chvílemi prázdnou představu o svém vlastním stroji času se vší jeho oblíbenou zvráceností. V mnohém nejde o nijak přelomové dílo, ale setkává se zde poprvé s Ronem Perlmanem, svým věrným druhem a budoucím Hellboyem, a velmi dobře buduje atmosféru na vcelku prostinkém scénáři. Kdyby se stroj času nevlekl jako hodiny dějepisu pro mnohé studenty základní školy, čtyřhvězdičkové hodnocení mohlo být i vyšší... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Přibližně ve 37. minuty je ve skle dveří na střeše vidět hlavu pracovníka štábu. (Terva)
  • Před dokončením filmu musely být provedeny finanční změny kvůli stále zvyšujícímu se rozpočtu. Jednou z těchto změn bylo i rapidní snížení platu Rona Perlmana. Na což Ron přistoupil jedině díky tomu, že Guillermo del Toro byl jeho velmi dobrý přítel. (Chatterer)
  • Speciální efekty pro film vytvořila del Torova společnost Necropia (která po 15 letech existence ukončila svou činnost). (HellFire)

Reklama

Reklama