Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (397)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu můžeme vidět přesný režijní rukopis Guillerma del Tora, který charakterizuje jeho pozdější tvorbu. Vše co znáte z jeho filmů obsahuje prvky právě z filmu El Espinazo del Diablo. A není divu, že produkoval film El Orfanato. Naprosto dokonalá atmosféra a měl jsem mrazení v zádech i za denního světla (a to je co říct). Sice tam horrové prvky nejsou od začátku do konce, ale jen místama a jedná se spíše o drama z občanské války ve Španělsku. Po celou dobu filmu jsem si říkal, že to je jasných pět hvězdiček, ale film má v sobě jedno hluché místo, které mi tam vadilo a změnilo tempo. Ovšem ke konci už to má pořádný spád a jde to pěkně do finále. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Sem rád, že sou všichni hotoví s p. Guillerma, jáa taky, ale spíš s Guillerma od Jimmyho Kimella. S tím je teda vetší švanda. Toro jako obvykle lpí nad Španělskem 30. let. Bezesporu ho trápí svinstva ty doby, pokaždé do toho tahá decka a aby toho nebylo málo taky "hororové" vobludy. Jak vidím na drtivou veščinu tyhle bu bu uspávanky platí, no nevím, mne to opět jednou hoóodně obešlo. Když už to musí byt, tak bych přivítal alespoň nějakou tu nadsázku, no takhle... ach jo, při vizuální orgie. Hluboce smeknu ale do kapesníčku. 3-4/10 ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kdyby se býval del Toro spokojil s profláknutou duchařskou zápletkou, byl by Princ nejen bez králoství, ale zároveň značně zchudlý. Ne že by horrorová část filmu postrádala napětí, to je naopak budováno velice sympaticky pozvolna, bez zbytečných lekaček a nechutností. Nicméně po chvíli člověk zjistí, že to prostě nebude nic víc než klasická duchařská povídačka o pomstě bloudící duše... Na film dost, na dobrý film málo. Jenže Princ bez království má naštěstí krom povědomých spodek i velmi sympatickou kamizolku v podobě fungující chemie postav a skvělých hereckých výkonů dětí i dospělých. Pasáže duchařské střídají spíše dramatické partie, líčící neradostný život v depresivním sirotčinci a vztahy jednotlivých postav. Režisér osvědčil velmi dobrý cit pro detail i pro mluvené slovo (mimochodem, český dabing je překvapivě výborný). Sirotčinec Santa Lucía tak nepůsobí jako nutná kulisa pro děsivou duchařskou povídačku, ale jako živoucí a rovnocenný partner horrorové části filmu. Výsledek je díky tomu vzácně vyrovnaný, kompaktní a poctivý. A samozřejmě také dostatečně svojský. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Těžko to brát jako čistě hororový film, když je to především drama, které je hororovým prvkem jen lehce dokořeněno. Větší hrůzu tu tedy logicky nahánějí někteří lidé, kteří jsou větší bestie než nemrtvá strašidla. Film s působivou atmosférou má mnohé společné filmy s pozdějším del Torovým majstrštykem Faunův labyrint. Osobně těmhle jeho španělským filmům dávám přednost i před Bladem či Hellboyem. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Bravo. Gullermo ma skutocny talent, dar, schopnost s mnohych ingrediencii namiesak kompaktny celok, ktory bezchybne funguje po vsetkych smeroch. Horor, drama, mysteriozny pribeh, to vsetko funguje skvelo a predsa sa neda jednoznacne oznacit ani za jedno z nich. Jednotlive prvky su pevne prepletene bez jedinej chyby, ci zavahania. A to vsetko je zafarbene skvelo stylizovanymi symbolmi, ktore sa divakovi dostanu hlboko do mysle a nedovolia mu povolit zo sustredenosti ani na minutu . Zlovestna bomba ticho stojaca na dvore je priam hypnotizujuci prvok a zaroven dokaz Guillermovej obrovskej tvorivosti a fantazie. No a herecke vykony - priam nema zmysel niekoho vyzdvihovat. Su prvotriedne. Dufam, ze Guillermo coskoro znova natoci film v rodnom Mexiku, pretoze zatial vsetko co som mal moznost vidiet - Cronos, Devil's backbone, Pan's Labyrinth - su brilantne filmy, vedla ktorych vacsina ostatnych podobnych vyzera ako nevynaliezava odflaknuta robota. Este raz - BRAVO. (10/10) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Film byl nominován na cenu Saturn Award v kategorii Nejlepší horor. (Chatterer)
  • Film byl nominován na cenu Goya Award za nejlepší kostýmy a speciální efekty. (Chatterer)

Reklama

Reklama