Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (397)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mnou očekávaná strašidelná atmosféra a podobně laděný příběh jako v mysteriózním Sirotčinci, plném dětských postav, dávných tajemství a skrytých místností, zde nebyla tolik silná a cítitelná, jak jsem očekávala. Ani jednou jsem se nezalekla, nedostalo se mi skoro žádného strachu, a napětí jsem pocítila jen několikrát. Základní chybku vidím v nedostatečném prostoru pro zpracování příběhu o duchovi chlapce. Přišlo mi, že ač by měl být tou hlavní dějovou linií, jíž je věnována většina prostoru, film se jí věnuje jen okrajově, toho největšího místa se jí dostane až v závěru. Kdyby šel trochu více do hloubky, rozvedl příběh a zapracoval na více duchařské a děsivé atmosféře, mohl být výsledek mnohem lepší. Hlavní dětští herci hrají skvěle a vlastně tak (ne)přímo táhnou celý děj kupředu. Ostatní obsazení, v čele s hajzlíkem Eduardem Noriegou, je taktéž výborné, ale více mě asi zaujali ti malí, snaživí klučíci:) Maska ducha je excelentní a už kvůli kvalitně a lákavě zpracované podobě snímku, nemohu hodnotit méně. Jen velká škoda toho nevyužitého námětu o dávno mrtvém chlapci, toužícím po pomstě. A v tomto případě ne s nenávistí na ostatních lidech, ale pouze na jednom člověku... Princ bez království rozhodně nenudí, má spoustu efektních pasáží, ale chybí mu to "něco", čímž by nabyl takměř dokonalosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je to vlastne duch? Strašná udalosť, odsúdená na večné opakovanie? Možno len okamih bolesti. Niečo mŕtve, čo sa kde-tu zdá ešte ako živé. Pocit, ktorý sa zastavil v čase. Rozmazaná fotka.“ Bola by chyba, aby vás hnusný obal DVD/VHS a trápny distribučný preklad DEVIL odradil od pozretia jedného z najlepších filmov Guillerma del Tora. Strhujúci, silný, intenzívny, mrazivý, nezabudnuteľný a zvláštny zážitok. Kombinuje plnokrvný horor s plnohodnotnou drámou. Vynikajúca retro európska atmosféra, neobyčajné vizuálne stvárnenie, originálne nápady (embryá v rume, nevybuchnutá bomba na dvore), špičkoví herci, chladné noci. Kus filmárčiny. Nebyť DEVILA, ťažko by o niekoľko rokov neskôr del Toro exceloval FAUNOVÝM LABYRINTOM, ktorý trhá srdce predsa len troška viac (sám del Toro ho dokonca označuje za svojím spôsobom voľné pokračovanie DEVILA, no nie som si istý, ako to myslí). ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu můžeme vidět přesný režijní rukopis Guillerma del Tora, který charakterizuje jeho pozdější tvorbu. Vše co znáte z jeho filmů obsahuje prvky právě z filmu El Espinazo del Diablo. A není divu, že produkoval film El Orfanato. Naprosto dokonalá atmosféra a měl jsem mrazení v zádech i za denního světla (a to je co říct). Sice tam horrové prvky nejsou od začátku do konce, ale jen místama a jedná se spíše o drama z občanské války ve Španělsku. Po celou dobu filmu jsem si říkal, že to je jasných pět hvězdiček, ale film má v sobě jedno hluché místo, které mi tam vadilo a změnilo tempo. Ovšem ke konci už to má pořádný spád a jde to pěkně do finále. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci atmosferický mix melancholickej drámy a mystického hororu na pozadí španielskej občianskej vojny. Napriek trochu nedostatočnému vyvrcholeniu ide o ukážkový atmosferický horor od božského Guillerma Del Tora. Ten tento istý koncept zopakoval o pár rokov vo Faunovom Labyrinte a bolo to ešte o niečo lepšie. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Pozor komentář obsahuje několik SPOILERŮ, i když pointa není á la Shyamalan, přesto je lepší nechat si pár detailů až na film. ---------------------- Není to špatný film. Trpí však několika šablonovitými postavami (bezskrupulózní hajzl, nevinná dívka,...). Del Toto využívá dobu války, tedy dobu, ke které se ve svých pozdějších filmech ještě několikrát vrátí. Stejný styl pak zopakoval ve Faunově labyrintu. Film ale je parádně propracovaný, vyskytuje se v něm dost dobrých nápadů, výborná atmosféra, hudba a herecké výkony, že mu nelze dát průměrné hodnocení. Těch pár much mu rozhodně rád odpustím. Jako např. (SPOILER!!!) --------------------------------- nepřekvapivého hodného ducha. Myslel jsem si, že tu je jen jako páté kolo od vozu, jen tak, aby se mohli menší diváci čeho leknout. Ale jak se příběh vyvíjel, dostával smysl a na konci byl vyloženě nutný. I když to, že fakt nejde o zabijáka jsem poznal hned. Škoda občasné šablonovitosti, ale i tak je film velmi povedený. DOPORUČUJI VŠEM, KTERÝM SE LÍBIL FAUNŮV LABYRINT. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Film byl nominován na cenu Saturn Award v kategorii Nejlepší horor. (Chatterer)
  • Podoba ducha byla inspirována japonskými horrory, jako např. Ringu. (Chatterer)
  • Guillermo del Toro napsal scénář při studiu na univerzitě. (Chatterer)

Reklama

Reklama