Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 1
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (126)

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bavilo a dost. Snad každá z hlavnějších postav je tady určitým způsobem totální sympoš a to dokonce ne i ty vyloženě kladný postavy, takže je vlastně jedno, na koho se zrovna příběh soustředí, protože na tý obrazovce prostě rádi uvidíte kohokoli z nich. I jednotlivý dějový linky odsejpaj a jsou zajímavý, každá má svůj účel a jejich výsledný propojení působí smysluplně a z nějakýho mně neznámýho důvodu vyvolá i jakýsi zadostiučinění. Postavy jsou zkrátka využitý ve všech ohledech na výbornou a možná i na těch to z velký části stojí, protože hlavní příběh jako takovej zase není nějakej extra nikdy neviděnej a nastálý zvraty jsou tu do určitý míry očekávaný (už jen kvůli výběru určitýho herce, kterej tu hraje prakticky stejnou postavu jako v jiným Netflixovským seriálu), ale tuhle příběhovou slabinu tu dostatečně vyvažuje i zajímavej a neotřelej fantasy svět beroucí si vizuální inspiraci někde třeba z konce 19. století, do kterýho jsou mixnutý rozličný styly od jakýsi viktoriánský Anglie po Rusko (to nejvíc) a Asii. Kdo v tom nebude hledat dalšího Zaklínáka, GoT nebo... no, chápete. ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Je to velmi škatulkové, přesto se ději sem a tam podaří nějaká neočekávaná klička. Postavy jsou jak sesbírané z jiných děl. Je tu hlavní postava, která je absolutně pasivní a vlastně takový token, kdyby tam místo ní pobíhal světelný pes, příběh se může odehrát stejně. Její bff je týpek z indonéskýho Raidu a kolem nich tančí princ Kaspian. Tahle linka je nuda, páč herečka je z celého castu absolutně nejdřevěnější, její postava je pitomá pipka a Kaspian je jen další aspirant na Tumblr sexy mana. Pak je tu linka s dvěma dezertéry, kteří se do sebe zabouchnou, která ale nemůže zajímat vůbec nikoho, protože prostě proč? Jediná funkční a zábavná linka je Indka, Herr Flick a mix Kocoura a Marigolda, který je tentokrát konečně kanonicky gay. Těm chvilku sekunduje ještě Jacob z Fantastických zvířat. Nebýt tohohle vtipně neschopného komanda, tak to položím po prvních dvou dílech. Čili hvězdu za ně (Jestera) a hvězdu za vizuál, protože pseudorusko a kostýmy jsou supr. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalý rozjezd a hlavně nepřehlednost seriálu je z počátku celkem nepřístupná. Během prvních dílů se stav zlepší, ale na to, že nejde o nic komplikovaného, mohl být seriál i svět mnohem přístupnější. Chybí tu úvod, chybí tu jasnější geografie... ale nevadí. Ve výsledku je Shadow and Bone celkem fajn průměr. Hlavní postava je celkem sympatická a její příběh z klasického outsidera k sun summonerovi je standardní. Škoda, že tu není nějaký překvapující moment, který by mě k seriálu někdy vrátil. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada: Začátek byl velmi nadějný. Představí se fantasy mix carského Ruska, v kterém jsou namíchaný i jiné národnosti. Máte tady záhadnou zónu, představující nebezpečí, strach i možnosti. Postavy jsou fajn, každý dostává motivaci, zobrazují se vnitřní spojitosti i náznaky, kdo je skutečný padouch a hrdina. To ale rychle vezme za své. Většina postav velmi rychle zabředne do škatulky, Alina je každou epizodou otravnější protagonista. Bohužel v ten moment si nejvíce uvědomíte, že se jedná o adaptaci YA knížek. Své pocity mění neustále jak na běžícím pásu, je arogantní a nesympatická. Vyprávění příběhu se už po druhé epizodě zadrhne. Je často zkratkovité, nepřehledné a ne dostatečně promyšlené. Jedná se spíš o náznaky. Skáče se z místa na místo. Některé linky jsou nepotřebné a jsou zde pouze pro časovou výplň. Vyznat se ve válečném stavu či v geografické poloze je někdy až nemožné, páč tvůrci nepřináší dostatek informací. Dojdeme pak do finále, které vás uspí nebo naštve. Je to stále povedenější než loňské příšerné Cursed, ale s přibývajícím časem seriál směřuje do stejného ranku. Mladší ročníky si to asi užijí více, ostřílení pardálové to můžou s klidným srdcem vynechat. Season 1 - 50% ()

LizianShaw 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit především dvě věci a to skvělé vytvoření nového fantasy světa (knihu však přeskočím) a také dobře vybrané herce, kdy si určitým způsobem oblíbíte všechny postavy. Vložení ruské vizáže do fantasy světa se ukázalo jako nevšední, byť originální nápad. Vytknu jen mírnou předvídatelnost, že je v celku lehké, poznat kdo je hlavní nepřítelem, a co se týče určité love story dvou postav, ta byla také jasná díky tomu, že obsadili do rolí tak hezké tvářičky (tímto nemyslím hlavní duo). Jinak se v seriálu objevuje dost nemožných náhod, které příběhu hrají do karet. Bena Barnese jsem si oblíbil jako Jigsawa v Punisherovi, zde také zaválel ale nejvíc mě zaujal Freddy Carter, jehož neustále zasmušilý výraz, kulhání a celkový vzhled z něj dělají toho nejvíc cool zloděje, za poslední dobu. 80% ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • Celé natáčení probíhalo v Maďarsku, především v Budapešti. (Hanna)
  • Jedno z miest v Budapešti, v ktorom prebiehalo natáčanie niektorých scén zo šiestej epizódy, sa volá Szentendre. (priness)
  • V seriálu se objeví koza Milo, kterou zároveň ztvárnily dvě kozy. Podle slov účinkujících jedna pořád mečela (ta, kterou Kaz Brekker nese) a druhá za sebou nechávala bobky (ta, kterou držel Jesper). (psychoJoa)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama