Reklama

Reklama

Hlava nad vodou

(festivalový název)
  • Norsko Hodet over vannet (více)

Obsahy(1)

Děj se odehrává na opuštěném jihonorském ostrově, kde tráví léto novomanželé Einar a Lene. Jediným jejich dalším společníkem je Björn, Lenin kamarád z dětství, s nímž Einar odjíždí lodí na dvoudenní rybářský výlet. V jejich nepřítomnosti přivesluje k ostrůvku Gaute, Lenin bývalý psycholog a milenec, a v opilosti usne nahý na novomanželské posteli. Ráno se Lene probudí se sirénou vracející se mužovy lodi, a když se snaží vyburcovat Gauteho, zjistí, že je mrtev. V panické hrůze z manželovy žárlivosti ukryje mrtvolu pod poklop v podlaze, ten se však nedovře, a když na něj Einar při vstupu do domu vkročí, slyšitelně jím zlomí mrtvému Gautemu vaz. Einar, jak se zdá, Lenina vysvětlení přijímá chápavě, nyní však vyvstává otázka, co s mrtvolou, když při jejím ohledání by jistě vzniklo podezření na násilnou smrt. A především, proč a jak vůbec Gaute zemřel? (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (20)

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak tuhle Hlavu nad vodou moje hlava nějak nepobrala. Tedy tu vodu by jsem ještě (po)brala, protože jestli na mě vůbec něco z celého filmu udělalo dojem, pak to bylo to autentické mořské prostředí, kdy jsem přímo cítila jak mi kapky slané vody stékají po tváři a já měla v ten moment neodolatelnou touhu se sama vrhnout do pohupujících se vln. Tím však můj soukromý výčet předností končí. Pokud se tam vyskytovalo něco jako černý humor, tak mi to bud' nějak uniklo a nebo jsem za něj celý život považovala něco jiného. Nevím. Co vím ale s naprostou jistotou je, že jsem si nebyla schopná oblíbit jedinou ze čtyř divných postav, které se tam vyskytly, nehledě na to, že mně svým chováním lezly pěkně na nervy a nač to vůbec protahovat, zkrátka mě to vůbec nebavilo, v čemž jak tak koukám na zdejší komentáře se dost liším od ostatních, takže se nenechte odradit, třeba si to na rozdíl ode mě pořádně užijete. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Skoro mám chuť téhle černočerné kriminální komedii dát pět hvězdiček - tak svěže na mě zapůsobila. Je to originální cynický příspěvek severské kinematografie do příslušného žánru. Boduje hlavně scénář a neokoukané herecké obsazení, režie mohla být nápaditější, ale tím rozhodně nechci říct, že by Gaup snímek shazoval. Každopádně je výrazně lepší než nepoměrně známější americká coververze s hvězdným obsazením. Je jenom škoda, že norská Hlava nad vodou je evidentně neznámým kouskem, i když už opakovaně běžela na ČT2. Škoda, že filmoví fandové se s některými filmy prostě míjí... Celkový dojem: 85 %. Ďábelsky namíchaný koktejl neuvěřitelných náhod a silných emocí. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Delegace před filmem řekla, ať nezapomínáme, že to je komedie. To je sice pravda, komedie to je velmi černá a velmi zábavná, ale myslím, že se vhodně kombinuje s thillerovou složkou, díky čemuž je výsledný zážitek velmi dobrý. BTW muže jistě potěší, že narozdíl od Cameron Diaz v americkém remakeu se zde hlavní hrdinka více svléká :-) ()

homoaquarius 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě dostal. Samozřejmě že mluvím o švédském originálu. Existuje totiž US remake s Cameron Diaz. Ten však nesahá originálu ani po kotníky. Námět, scénář i režisér super. Velice originální a hlavně nepředvídatelný děj odehrávající se na krásném místě jako fjordy s úžasně čisou vodou jsou. Moc mě bavila i troška amatérismu a improvizace která činila děj naprosto přirozený. Prostě jsem věřil, že herci hrají sami sebe. A k tomu překrásná švédka Lene Elise Bergum. Za sebe dávám 90/100. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jak se objeví něco vynikajícího na severu, tak se toho chytnou amíci a musí si to udělat po svém, což mě vždycky dost irituje. A i když je to téměř totožné, tak já nedám na tenhle snímek dopustit a rozhodně si zaslouží vyšší ohodnocení už jen svým neokoukaným obsazením a výborným zpracováním s daleko temnější atmosférou. Výborná, syrově černá komedie (a to není zrovna moje parketa), jen je škoda, že to je jeden z těch málo známých snímků . ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama