Reklama

Reklama

Neuvěřitelná dobrodružství

  • Sovětský svaz Starik Chottabyč (více)

Obsahy(1)

Sovětská filmová komedie, líčící dobrodružství, která Volka Kostylkov zažil s Chottabyčem, starým džinem, uvězněným po staletí v láhvi. Z vděčnosti za své osvobození chce Chotabyč Volkovi věrně sloužit, působí mu však svými názory a kouzelnictvím jednu nepříjemnost za druhou. Dnešní moderní život je starému džinoví cizí, telefon nebo automobil zázračné přístroje, nechápe, jak je možné žít bez otroků prostě se do dnešního života nehodí. Tak Volka se svým kamarádem Žeňou došli nakonec k názoru, že jediným východiskem z této prekérní situace bude, přijme-li Chottabyč nabídku ředitele cirkusu, aby vystupoval jako kouzelník. Tento svůj nápad chlapci opravdu uskutečnili a Chottabyč sklízel za gvé kouzelnické kousky denně velké úspěchy. (FILMOVÝ PŘEHLED 43 / 1957) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

ripo

všechny recenze uživatele

Film o neuvěřitelných dobrodružstvích džina Chottabyče je určen především dětem. Nejúčinnější a také nejzábavnější pro děti je tam, kde autoři postavili staříka a jeho mladého přítele do současného života, na který Chottabyčova kouzla byla krátká, kde jej moderní technika a věda vždy zaskočila. Režisér filmu Grigorij Kazanskij byl po léta spolupracovníkem významného sovětského režiséra Grigorije Rošala, a to zejména na filmech „Akademik Pavlov", „Hudba života" a „Rimskij Korsakov". Prvním samostatným filmem bylo v r. 1953 zfilmované divadelní představení „Horoucí srdce". Filmový přehled 43/1957 ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V neuvěřitelných dobrodružstvích sled scének stavících na konfliktu minulého a v době natáčení současného učí děti socialistickým hodnotám. Mé zlé hodnocení nevychází z toho, že bych byl proti odporu k podvádění, solidaritě, úctě k jakékoliv užitečné práci a nechuti vlastnit s ostatními nesouměřitelný majetek. Naopak, dnešní mládež by si možná zasloužila trochu masáže směrem k ideálu socialistického člověka, byť můžeme diskutovat o tom, jak byl či nebyl tento ideál naplněn. Téměř jistě nebyl. +++++ Ale jak jsem řekl, výuky k řádnému životu se tu zhostil sled scének, jež spojuje pouze dvojice uvědomělých pionýrů a jeden džin, jenž dnešní dobu nechápe, ale nakonec v ní najde zalíbení. Celý film směřuje jen k jeho postupnému pochopení, že pionýrské dnes nabylo vrchu nad jeho včerejškem. Jednoho napraveného hříšníka nepočítám. Moderní vymoženosti překonávají prastarý přepych, lidé jsou si rovnější a tak nějak lepší, uspořádání společnosti se dovedlo k dokonalosti. Neporozumění a čarodějné schopnosti džina vedou k řadě veselých událostí, které však vyžadují dohled a příkaz k nápravě. Děj je vystavěn primitivně. Trojice se objeví na novém místě a džin čaruje a čaruje, až se situace stane neúnosnou. Tehdy mu chlapci přikáží, aby výsledek celého čarování zrušil a všichni zapomněli. SPOILER. Nakonec pochopí, že jeho schopnosti již pro život nejsou třeba, ne v Sovětském svaze, a přijme angžmá v cirkuse. KONEC SPOILERU. +++++ Nerad bych vzbudil dojem, že tato pohádka je propagandistickým škvárem, rozhodně není. Jen se pro samé výchovné záměry a vizi veselých příhod daných neznalostí a čarami zapomnělo na děj a jeho provázání. Činy tu nemají následky, jakákoliv scéna by šla vypustit, jakákoliv jiná vložit, film by to prakticky nezměnilo. To nepůsobí jako silný koncept. Poznámka: Když džin obdaruje pionýra palácem a karavanou, ten mu odpoví, že nic z toho nepotřebuje, protože není ani car, ani král. V originále ovšem říká, že není ani car, ani kapitalista. Autocenzura funguje. Ovšem i dnes platí, že soukromé vlastnění paláců je přinejmenším podezřelé. Silné **. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Miluji klasické ruské pohádky. Tento film je však moderní sovětskou pohádkou. Jsou tam sice triky, které děti milují, přece jen pionýrské šátky na krku děti jaksi do pohádky nepatří. ( Ačkoliv možná, že po rozpadu sovětského svazu to už pohádkou je). Nicméně film je z r. 1956, kdy vše vřelo budováním socialismu a uvědomělosti budoucích občanů Sovětského svazu. Nenechme se však mást ... dětem je to jedno. Děj je pohádkový včetně létajících koberců a kouzel, a to je přesně to, co dětský divák očekává. A dospělý se usmívá a čumí též ! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná dobrodružství jsou budovatelskou pohádkou. Film natočil Gennadij Sergejevič Kazanskij podle dětské knihy, sepsanou Lazarem Josifovičem Laginem. Poprvé vyšla roku 1938, ale Kazanskij vychází z její novější budovatelské verze, provedenou samotným Laginem roku 1955. I tak se samozřejmě průběh děje filmu od vylepšené verze knihy liší, ovšem nikoli její ideové vyznění. Stařík Chottabyč je uvědomělým produktem sovětského socialismu tvrdých padesátých let, což občas může způsobit skřípot zubů, na druhou stranu jde tu o pozitivní propagandu doby a místa a proklamované hodnoty nejdou proti lidem. Silnou stránkou tehdejšího Socialistického Svazu byl cirkus s akrobatickou precizností a chvála musela zaznít i na pokrokové výdobytky moderního lidu. Hlavním pohádkovým faktorem je Hassan Abdurrahman ibn Chattab alias Chottabyč (příjemný Nikolaj Volkov), po tisíciletém nedobrovolném uvěznění vysvobozený kouzelný džin. Vděk zachránci je nutné projevovat i přes zachráncův nesouhlas, magická moc se přeci hodí i do moderní doby, ale tehdejší sovětská éra odmítala vše staré, vše, co bylo spojeno se starou monarchistickou dobou, a ani kapitalismus není lidu prospěšný. Naštěstí sovětské mládí si dokáže poradit a určit starému muži ten správný směr. Důležitou postavou je Volka Kostylkov alias Volka ibn Aljoša (Alexej Litvinov), lehce uvědomělý sovětský školák a bezděčný zachránce starobylého džina. A přestože několik věcí nedává smysl logice, zažívá ta nejzajímavější dobrodružství života. K výraznějším postavám patří také Ženja Bogorad (Gennadij Chuďjakov), nejlepší Volkův kamarád s mnohem vyšším stupněm pionýrské uvědomělosti. Přesto i on je nadšen z nevšedních zážitků. Z dalších rolí: džinem škodolibě zakletý spolužák obou kamarádů a potrestaný žalobníček Goga (Lev Kovaľčuk), náročná a spravedlivá učitelka chlapců Varvara Stěpanovna (Olga Čerkasova), Volkova laskavá maminka (Maja Blinova), v sočském sanatoriu odpočívající ropný mistr a socialistický občan ze sovětského Baku Muhammadov Džafar Ali (Jefim Kopeljan), stavem Goga zaskočený lékař (Alexandr Larikov), starostlivá matka Gogy Glafira Kuzminična (Valentina Romanova), velbloudem v dopravním provozu překvapený policejní strážník (Jevgenij Vesnik), či z kouzlícího džina přímo nadšený muž z úřadu státních cirkusů (Anatolij Korolkevič). Film Neuvěřitelná dobrodružství jsou poznamenány dobou a místem svého vzniku, což nutně nemusí být jen ke škodě. Budovatelská uvědomělost sice místy zabolí, ale hrátky fantazie potěší. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když osvobodíte džina, který vám může splnit každé přání, musíte být na svá přání opravdu opatrní. Hlavně pokud je ten džin starší ročník a ve své nádobě zaspal dobu. Malý uvědomělý pionýr Voľka se zuřivě snaži zabránit džinovi spáchat další kousek, kterým by mu džin udělal radost a jeho kamarád Žeňa mu pomáhá ze všech sil. Džin si vytvoří závislost na nanucích a začne fandit fotbalu. Některé scény jsou okouzlující - koberec takhle zašijeme a můžeme letět. Sbohem mé milované banány z Indie! A samozřejmě karavana velbloudů před Voloďovou bytovkou. Nechápu, že si Voľka ibn Aljoša nechtěl nechat aspoň jednoho velblouda natrvalo. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama