Reklama

Reklama

Plži

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Francie, 1966, 10 min

Režie:

René Laloux

Obsahy(1)

Ranný film tvůrce Divoké planety Reného Lalouxe „Les Escargots“ (Hlemýždi) vypráví příběh o neúspěšném zemědělci, který zkouší i ty nejnepravděpodobnější metody pro přežití a růst své úrody. Když je s nápady v koncích a nad svou bídnou situací se rozpláče, zjistí, že jeho slzy jsou tím pravým hnojivem. Do rána jeho zelenina naroste do obří výšky a přitáhne pozornost šneků, kteří její konzumací dosáhnou rovněž gigantických rozměrů a stanou se nebezpečnými pro své okolí. (J.Connor)

(více)

Recenze (10)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Lalouxovo výtvarno zbožňuju, jeho "staromilské" vzezření scifi je nádherné a můj vlhký sen je, vidět v podobném duchu naanimovanou adaptaci Assimova, nebo Strugackých, ale tady nic takového není, animace je sice dobrá, ale stejná jako u desítek jiných filmů, navíc délka by stačila klidně poloviční a použitá hudba je dost často zcela mimo a hodí se asi jako titulní píseň z Babovřesk na pohřeb s vojenskými poctami. Tři hvězdičky jsou dostačující i díky zábavnému voyerskému šneku a konci, při kterém jsem si vybavil jednu ušatou scénu z Monthy Pythonovského Svatého Grálu. Video zde. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DailyMotion/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 5/10 Efekty 7/10/// +zajímavá myšlenka, pohodová animace, závěr -průměrné zvuky a hudba, těžko stravitelné/// No snad se to někomu bude libít, mě to až na závěr moc nebavilo/// Celkem 49%/// ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Už v tomto krátkom počine vidieť jasné Lalouxove rysy, ktoré neskôr ešte viac rozvinul v Divokej planéte. Tentoraz je to kontrast malí ľudia - obrovské slimáky. Z môjho pohľadu hlbokomyšlienkové a nadčasové dielo. ()

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Film je vytvořený tak že si ho každý může vyložt po svém, ale ani v tomto případě bych netvrdil, že je to tak jasně sürealistické. Trochu asi, ale spíše je v tom skryt určitý větší význam. Podle mě je ale celková myšlenka něco jako alegorie na revoluci pracující třídy. (A animace mi byla sympatická) Link na Googlevideo (to druhé) (12.01.07) ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Možná trochu přetažené na stopáži, ale jinak plné vtipných momentů a závěr je myslím velice nadčasový :) ()

Madadajo 

všechny recenze uživatele

Nevím, ale hodnotit vysoko něco jen proto, že tomu není rozumět ani zbla mi přijde zbytečné. Vlastně všechno se dá schovat za pojem surrealismu a proč ne, ale krátkometrážní film je kategorie sama pro sebe a rozhodně jsem viděl mnoho lepších a i přes nějaké ty ceny, které tento snímek vyhrál, je prostě nudný a beze smyslu a surrealistické není beze smyslu, naopak si žádá čtení, zde je to spíš antirealismus víc než nějaký hybrid sc-fi nebo fantasy... A jestli něco nemám rád, je to snaha hledat něco víc tam, kde prostě víc není aneb divák někdy ví víc než sám pan režisér že? ()

Olafson 

všechny recenze uživatele

Ti, kteří vyrostou ze slz někoho jiného, zpravidla dosahují obludných rozměrů. Tak velcí hlemýždi by měli být snem každého Francouze - gurmána, takže nechápu, co se jim na nich nelíbilo. Část tohoto krátkometrážního animovaného filmu byla použita k fanouškovskému videoklipu skupiny Tool viz http://www.youtube.com/watch?v=R2F_hGwD26g ()

Zerthimon 

všechny recenze uživatele

Varování pro všechny soukromé zemědělce? To nevím, ale vtipný a atmosférický (začínám mít to slovo opravdu rád) film určitě. ()

Reklama

Reklama