Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"But I didn't take anything. I didn't, Jeff. Won't you believe me?" "Baby, I don't care."   Klasický film noir, zaradený aj medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, s pomerne podmanivou atmosférou, ktorý ale vo mne nezanechal hlbší dojem. Hlavným problémom je zrejme málo zaujímavý scenár, sice sa snažiaci o prekvapivé zvraty, všetko ale vyznieva akosi do prázdna. Najviac ma na filme zaujali výborní herci, hlavne charizmatický Robert Mitchum v role parádne lakonického hlavného hrdinu Jeffa ("I'm sorry he didn't die." "Give him time."), Jane Greer ako obzvlášť zvodná (a tiež aj obzvlášť fatálna) femme fatale Kathie ("Dirty double-crossing rat!") a vtedy ešte málo známy Kirk Douglas vo vedľajšej role mafiána Whita.   "She can't be all bad. No one is." "Well, she comes the closest." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

- "Neni mym stylem podrazet devcata. Je nacase se polepsit". Reziser Jacques Tourneur natocil skvostny film noir zo 40. rokov 20. storocia. Pribeh je genialny, a hned divaka strhne, takze nudit sa rozhodne nebude. Dialogy su maximalne prepracovane a na urovni, noirovsky spravne cynicke. Z hercov strhol vsetku pozornost na seba sympatak Robert Mitchum, ktory, pokial mi je dobre znamo, velmi casto /a mozno aj rad/ hral v noiroch. Mitchum bol pre mna proste noirova ykona, ziadny Hampry Bogart. Rovnako skvela je vsak aj la famme fatale Jane Greer. Dejova linia je na urovni, film velmi dobre a rychlo odsypa. Klasicky noirovske je cierno - biele vnimanie vo filme. Rezia Tourneura je na urovni, vidno ze sa do remesla rozumie. Takze dalsia vyborna noirovska jazda a pre mna sqely noir. 100 % ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vydatná Americana a rovnou jeden z mých oblíbených noirů. Útěk před minulostí se kříží s mad-lovers, sexy výměna prostředí (Tahoe, Acapulco, San Francisco), Jane Greer dokonalá jako zrádná osudová potvora, plno zábavných hlášek, děj ukázkový flashback a pak z hlavní části souboj kdo koho přechytračí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Out of the past je tak typický film noir, že si ho už ani nepamätám. Videl som ho v tom istom období, ako iné vrcholné diela tohto subžánru a pamätám si z jeho deja preto tak málo, že ostatné temné krimi sú viac svojské a ich zápletky majú určité odchylky od toho, čo by ste od filmu noir očakávali. Nie je to ale kritika, dostanete tu všetko, čo chete a očakávate. Noir bol podľa mňa viac zaujímavý tým, že jeho zápletky držali diváka v napätí od začiatku do konca a tie jeho typické technické aspekty sú iba doplnkom. Zápletka Out of the past mala na mňa presne tento dopad. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Krystalický noir,ve kterém nechybí hlavní hrdina-detektiv,který cedí suché hlášky,temná minulost,svůdná a nebezpečná femme fatale a zvraty na každém rohu.Radost sledovat,zejména v první hodině.Pak se film trochu zbytečně zamotá,těch zvratů začne být na můj vkus trochu moc a scénárista jakoby nevěděl,kdy skončit.I tak ale super a Kirk Douglas dokonalý. 80 % ()

Galerie (46)

Zajímavosti (23)

  • Humphrey Bogart si přečetl scénář a chtěl hrát Jeffa, ale Warner Bros nekoupili k filmu práva. (Kulmon)
  • Film je považovaný za jeden z najlepších filmov žánru film-noir. (westerns)
  • Hoci sa produkčná spoločnosť RKO Pictures začiatkom štyridsiatych rokov zamerala na tvorbu béčkových filmov, po druhej svetovej vojne sa už preorientovala skôr na áčkové filmy. Film Out of the Past dostal pomerne bohatý rozpočet. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama