Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Cain je člen ochranky v obchodním domě. V něm se nedávno stala vražda, při které byla zabita jeho žena Claire. Harry se nemůže smířit se smrtí svojí ženy, je znechucen z vývoje vyšetřovaní policie, a tak začíná pátrat na vlastní pěst. Nejde mu na rozum kdo a proč by chtěl zastřelit jeho ženu. Vydává se vlastní cestou a přes svého kolegu a kamaráda si vypůjčuje videokazety se záznamem z kamerového systému z onoho osudného dne a sbírá informace. Den co den projíždí videokazety a fotí si tváře lidí, píše informace, až jednoho dne náhodou narazí v protějším domě na zvláštní rodinnou fotku. Po jejím důkladném prozkoumání zjistí, že byla focena před motorestem ve vzdáleném městečku, kde poznal svoji ženu Claire, ihned tam vydává v domnění že možná natrefil na horkou stopu. (Pishin)

(více)

Recenze (93)

movieband 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem šáhnul trochu hlouběj do Refnovi režijní filmografie a vytáhl jsem si kousek, který mě vcelku upoutal svým obsahem. Film je naprosto odlišný od toho co jsem zatím od Refna viděl a málem mě to od něj odradilo. Turturro podal obdivuhodný výkon a hudba skvěle dokreslovala, už tak dost ponurou a těžkou atmosféru. Co se samotných herců týče, tak nejvýraznější z nich byl asi Turturro a Remar. Scéna u výtahu mě hodně zaujala. Co se samotného filmu týče, tak je to dobře natočené. Co se děje týče, tak to už je horší. Pro mě zatím to nejslabší co jsem od Refna viděl. Pokud je ten konec jaký si myslím, že SPOILER že se v tom hotelu postřelil sám a ti poldové mu pak v nemocnici řekli, že nenašli žádné tělo ani náznak zločinu a on pak celé to vyšetřování hodil za hlavu KONEC SPOILERU, tak nevím co si z filmu mám vzít. Byl hodně atmosférický a napínavý. Turturro s Remarem byli taky dost dobří, ale mě to nijak neoslovila (třeba jak Drive nebo Valhalla Rising). Prozatím 60% aspoň do té doby, než se na to znovu podívám. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak se Refn po dvou skvělých filmech rozhodl, že si zahrá na Lynche a vyzkouší si Lynchův styl mysteriózních filmů... povedlo se mu to, ale jenom vizuálně a prosakující ponurou atmosférou podivných prostorů. Vše ostatní nefunguje, včetně snahy o pomalé tempo, které se s posunutím do natahovaného extrému pro mě často míjelo účinkem. Hlavně Lynch si podobný styl mohl ve svých pozdních filmech o to víc „dovolit“, když nabízel detailně propracovanou vizi a děj plný znepokojivých indicí a zvratů... a hlavně když měl tak skvělé herečky, jako třeba Lauru Dern v Inland Empire. Refn má zde vykutáleného Turturra, z jehož výkonu jsem pobral, že střídá dvě polohy mírného udivení s kamennou mimikou a velkého udivení s vypoulením očí v takové míře, až jsem se bál, že mu za pár vteřin vylétnou oční bulvy. Emoce navzdory motivu ztráty manželky naprosto žádné. Zbylé herecké výkony mi až na drobné výjimky (Gene Davis – policista Ed) připadaly podobně mizerné, nezáživné a obsah jako jedno velké ponuré nic bez rozumného završení. Několik vizuálně silných momentů, mezi něž rozhodně počítám závěrečný pohled na krajinu (rozhodně však nikoliv epilepticky problikující červené animace) si víc, než 1 hvězdu nezaslouží. [25%] ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Těsně po Drive asi nejlepší Refn... Posedý Turturro snažící se v rozostřených zvětšeninách záznamů bezpečnostních kamer, najít vodítko, je zcela uvěřitelný a sugestivní.. Refn je soustředěný a pomalý, ale nesklouzává do sebeparodie (jak se mu to někdy stává). Byl jsem napjatý jak kšandy a za mě je to někde mezi 4 a 5 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Výborný Refnův americký film, připomínající mi svou dusivou, temnou a záhadnou atmosférou něco od Lynche, možná Lost Highway. A John Turturro je jako vždy naprosto vynikající. Napětí ve filmu je tak husté, že by se dalo krájet, a přitom jeho děj je poměrně chudý a tempo pomalé - z toho tedy vyplývá, že Refn je výjimečně dobrý režisér. Dlouho jsem se domníval, že zápletka bude typu "schizofrenie, rozdvojená osobnost", ale nakonec bylo všechno jinak. A scénář od Huberta Selbyho juniora mě inspiroval k chuti si od něho po dlouhé době něco znovu přečíst... Silné čtyři. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne pripadá, že ak aj NWR príde na nejakú mind fuck zápletku, tak ju nevie rozvinúť do niečoho skutočne záhadného. Popravde mi je jedno, ako to v skutočnosti bolo, pretože Fear X neobsahuje žiadnu vťahujúcu scénu, žiaden poriadny thrill, ktorý by ma nútil ísť hľadať interpretácie po nete. On totiž dokáže aj na takto krátkej ploche občas celkom nudiť. Postavy sa rozprávajú medzi sebou extrémne pomaly, pričom sa niekedy ani nič špeciálneho nedozvieme. To je skôr výsadou minimalistických filmov a nie filmov, ktoré by mi mali svojou záhadnosťou zamestnať myseľ na niekoľko hodín. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečné titulky doprovázejí záběry bezpečnostních kamer, které Harry Cain (John Turturro) sledoval. (vojacekr)

Reklama

Reklama