Reklama

Reklama

Život na Zemi

(seriál)
  • Velká Británie Life on Earth

Epizody(13)

Obsahy(1)

Priekopnícka prírodopisná štúdia o evolúcii života na našej planéte. Britský prírodovedec sir David Attenborough skúma rozmanitosť a korene života na Zemi. (majo25)

Recenze (2)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsou již pochopitelně některá fakta i poznatky zastaralé a méně úplné, jde o výbornou sérii o evoluci. Dneska už by to bylo možná těžší natočit se všemi těmi militantními kreacionisty, tehdá se asi o evoluci nepochybovalo. Zároveň dnes by šlo o přehlídku digitálních orgií, tehdá si museli vystačit s reálnými živočichy. David například vypráví o obřích obojživelnících v době prvohovor a k jejich znázornění využije například velemloky. Takový způsob je však dost možná lepší. Člověk si plně uvědomí, jak je tento svět proměnlivý. Téměř žádný živočišný druh nepřežije déle jak pár milionů let, a přitom se stále najdou potomci těch starodávných tvorů, kteří jsou jim až strašidelně podobní. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

V porovnáním s tím na čem se David Attenborough podílí dnes, působí Life on Earth trochu zastarale. Třeba technická stránka (kvalita obrazu, hodně záběru zvířat ze zajetí a ne přirozeného prostředí) si i přes remastering, který tyto blučka prošly prostě nemůže ani přičichnout. Také koncepcí je tato dokumentární série už trošku jiná, než jak vypadají moderní dokumenty. Hodně moc se mluví, objem informací je na dnešní poměry téměř brutální. Ale obsahem a prezentací je série dokonalá. Taková učebnice historie evoluce v kostce. David Attenborough zde neprovádí jen hlasem, ale i před kamerou. A musím říct, že i přes malinko toporný (ale zábavný) styl, je tato série díky němu skvělá. Attenborough nejen, že si vybírá z nepřeberného množství možností skvělé a zajímavé příklady, a přitom zároveň doslova čaruje s krásou anglického jazyka, když volí někdy nečekané až poetické, jinde vtipné obraty, které však nikdy neodvádějí pozornost od tématu. Díky jeho, inteligenci, šiři znalostí, výřečnosti a díky nesmírně symaptickému projevu je prostě Attenborough ten nejlepší z nejlepších. ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama