Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká Káťa je znásilněna výrostky ze sousedství. Když se o tom doví její děda, domáhá se spravedlnosti. Výsledek se však nedostaví, chlapci mají vlivné zázemí. Bývalý železničář a válečný veterán se rozhodne napravit nepotrestané příkoří. Na černém trhu si obstará pušku a násilníky zraní na intimních místech. Okrskář, který je do celého případu zainteresován, starcovu zbraň ukryje... Děj filmu se odehrává na maloměstě nedaleko Moskvy, kam se děda před svým zoufalým činem vypraví, ale práva se nedovolá, spíše ponížení. Když potom bere zbraň do svých rukou, nestřílí jen na konkrétní osoby, ale přeneseně i na liknavý přístup vlády k řešení problémů. V roli vyšetřovatele se objeví poslanec Státní dumy Vladimir Semago. Vorošilovský ostřelovač vyvolal při uvedení do kin diskusi, která se odrazila i na jeho vysoké návštěvnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že všechno stran děje už vyblekotal distributor, ani nevaruji před spoilery. Co si budeme lhát do kapsy, Káťa byla prostoduše naivní a důvěřivá, ocitnout se popis jejího znásilnění na novinkách nebo na idnesu, půlka diskutujících debilů bude žvanit o tom, že si koledovala a co asi tak čekala, kór v tomhle oblečení. Jenže takhle ne, takhle by svět fungovat neměl. Věřit lidem bez výhrad je jednou z výsad mládí a nezaslouží si to "trest", stejně tak nechodit v burce není provokace. I tak je prvotní výslech pachatelů, o nichž to divák ví, ale policie důkaz nemá, noční můra (na druhou stranu jim to člověk upřímně přeje a po větě: "až si tě vezmu do práce, přiznáš se mi i k vraždě princezny Diany" následuje veselý s m í ch). Láska má mnoho podob a láska děda k vnučce tady nabere velmi konkrétní obrysy. Děda Uljanov skutečně měl koule, no a ti hoši ne (nemohla jsem si to odpustit). ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ruskiy " rape Ded revenge ". Spracovanie OK, odskákané OK , dialógy OK , ale tá forma a celkové prostredie Ma iritovalo. Jediné, čo celý snímok drží na Volgou, je Ulyanov v úlohe shootera. Zbytok je pre napozerané publikum nepodstatné s výnimkou zberateľov snímkov z východoeurópskych politicky nekorektných čias. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Geniální herecký výkon Uljanova, který je známý především svým ztvárněním Žukova v Osvobození, je zapamatovatelným završením jeho plodné herecké kariéry. Tenhle film není primárně o pomstě ale o hledání spravedlnosti a pomsta je vlastně jediná cesta, jak ji nějakým způsobem dosáhnout. Děda je válečný veterán s ohnivou povahou a to příběhu dává punc uvěřitelnosti. Použití klasické hudby je zjevně inspirovaný francouzskejma kriminálkama 70. a 80. let. ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku sa mi to zdalo také trpko úsmevné, keďže celý dej je založený čisto iba na pomste staršieho pána, ktorý sa rozhodne zobrať spravodlivosť za znásilnenie svojej vnučky do vlastných rúk. Ono je na tom zvláštne práve to, že tie postavy sú tak transparentné a odlišné povedzme od západnej kultúry, že mám na jednej strane pocit, že niečo podobné by sa mohlo stať aj u nás vedľa v paneláku a na druhej strane si hovorím, že chvalabohu to nie je tak úplne bežné. Lenže postupne som si uvedomovala, že tie postavy to hrajú neuveriteľne autenticky, strach tretieho "nepomsteného" chlapca som cítila až v kostiach a v závere sa priznám, že aj mne sa oči zaliali slzami. Až potom som sa vrátila na zem, že predsa to bol len film a tie osoby boli herci. Uljanov tu ukázal pevný charakter a ocenenie, ktoré za tento film dostal si určite právom zaslúži. / Musím dodať, že film naozaj k realite až tak ďaleko mať nemusí, sama som asi ako šestnásťročná zažila podobnú, našťastie nie rovnakú skúsenosť ako Katya vo filme. Ja som si však o ňu koledovala výrazne viac ako nevinná Katya, ktorá provokovala maximálne tak kratšou sukňou v očividne horúcom počasí. Bola som vtedy hlúpa, veselo som popíjala s kamarátmi v paneláku asi o tri bloky ďalej od domu a z nebezpečnej situácie do ktorej som sa napokon dostala ma záchránil jeden z tých chlapcov, ktorý mal našťastie viac rozumu ako ostatní a vlastne mi pomohol sa odtiaľ dostať čo najskôr preč. Toto ale nie je psychologické fórum, takže čo tým chcem povedať, asi toľko, že som vtedy dostala obrovský strach a aj keď sa mi napokon nič nestalo, plakala som celou cestou domov. O čo viac by bol traumatizujúci takýto strašný zážitok pre taký nežný typ dievčaťa ako hrala spomínana Katya. No a istého ostreľovača si bratislavská Devínska pamätá tiež. Naozaj to nie je až tak nereálne aj keď v tomto filme je hlavnou myšlienkou výkon spravodlivosti a pocit zadosťučinenia. K filmu som sa dostala náhodou, keď som hľadala ďalšiu tvorbu režiséra skvelej filmovej adaptácie detektívneho diela Agathy Christie, čiže úplne iná tematika a napokon mi zostal prekvapivo nezabudnuteľný zážitok z tohto nezvyčajného filmu. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle románu Viktora Pronina Ženščina „Po sredam“ (což byl i pracovní název filmu). Autor knihy se inspiroval skutečným případem. Na konci 80. let měl Dmitrij Danilov před nástupem na vojnu přítelkyni. Narukoval, později šel i do Afghánistánu a ona na něj čekala. Plánovali svatbu. Jednou ji místní chuligáni znásilnili a ona mu ze studu přestává psát a nakonec spáchá sebevraždu. Po návratu z vojny šel rovnou na adresu své snoubenky a teprve teď se dozvěděl, že už je po smrti. Na milici mu sdělili, že nestíhají vyšetřovat, nemají kapacity. Rozhodl se sám pomáhat a chránit a postupně zabránil dvěma stům přepadení, či znásilnění. Neměl dost peněz na střelnou zbraň a patroloval s okovanou palicí. Nakonec, když sám zabil dva agresory, začala jít milice po něm a chytili ho. Byl odsouzen na 15 let. (chamonix)
  • Představitel prvního agresora, Marat Bašarov, měl i v soukromí velké problémy s domácím násilím. (chamonix)
  • Ve filmu největšího gaunera – plukovníka, otce třetího násilníka, zastřelil syn, ale jeho představitel s tímto koncem nesouhlasil. Herec Alexandr Porochovščikov chtěl pro plukovníka trest u soudu a ten nesouhlas byl tak velký, že se odmítl účastnit a skutečně nepřišel na kino premiéru. (chamonix)

Reklama

Reklama