Reklama

Reklama

Čaj, káva, čokoláda

(TV film)
  • Česko Čaj, kávu nebo čokoládu? (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Dějiny čaje, kávy a čokolády na evropských stolech... Během tří staletí se čaj, káva a čokoláda staly nepostradatelnou součástí našich snídaní. Tyto tři plodiny původem z Afriky, Ameriky a Asie radikálně proměnily evropský životní styl. Dnes si neumíme představit, že bychom je nekonzumovali. A přitom vůbec nepřemýšlíme, jak se k nám dostaly. Dovoz kávy souvisel s italským středomořským obchodem a křížovými výpravami. Má tedy nejdelší tradici. Čokoláda dorazila do Španělska na konci 16. století ze španělských kolonií v Americe. A čaj přivezla do Evropy holandská Východoindická společnost na začátku 17. století. Tyto exotické produkty zdolaly oceány, zlákaly papeže a panovníky a pak i šlechtu a měšťanstvo, aby se nakonec staly žádaným artiklem, ale i předmětem jednoho z nejkrutějších obchodů v historii. Dějiny obchodu s čajem, kávou a čokoládou i měnící se vkus spotřebitelů sleduje francouzský dokument od dob minulých až k dnešním snahám o etické pěstování fair-trade. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Celkom náhodne som zahliadla tento dokument v TV a už som sa od obrazovky nedostala. Množstvo zaujímavých informácií a dejinných súvislostí, o ktorých som nevedela a ktoré boli fakticky a zaujímavo včlenené do známych historických udalostí.... Výborné! Takto si predstavujem kvalitný dokument. Nemám čo vytknúť. ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o milovaných nápojích. Krásné, jak dávají do souvislosti vývoj jejich dovozu a výroby s politickými událostmi, zejména válkami. Tohle by měli promítat na škole v dějepisu. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že opiové války vypukly kvůli čaji? Britská pokladna zela prázdnotou, poptávka po čaji raketově rostla, Číňané chtěli prachy na ruku a o žádné komodity neměli zájem. Kromě v Číně nelegálního opia, které se vyrábělo v britských koloniích. Britové se tak stali největšími dealery drog na světě. A když vyhráli opiové války, tak donutili Číňany otevřít svůj uzavřený trh světu. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama