Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama podle stejnojmenného, světoznámého románu Roberta Merleho, které zachycuje život Rudolfa Langa (ve skutečnosti Rudolfa Hösse), který během svého působení v koncentračních táborech dohlížel na smrt nespočtu lidí. (bengo_cz)

Recenze (11)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na mých toulkách německou kinematografií jsem si samozřejmě nemohl odpusit rande s představitelem Schimanskiho Götzem Geroge. Snímek, který jsem si vybral jako první pochází ještě z dob, kdy po Schimanskim nebylo ani vidu ani slechu, zato o Götzovi se už vědělo a to díky "mayovkám". V tomu filmu dává odpověď všem, kteří by snad pochybovali o jeho hereckém talentu. Jeho herecký projev je naprosto adekvátní postavě, kterou ztvárňuje, chladný bezemoční stroj plnící rozkazy. Velmi klíčový je vidět film s titulkama, protože hlasová dikce, kterou Götze používá například při rozhovorech s manželkou je mistrovská a dokonale ukazuje způsob myšlení Hösse. Největší emoce jsou díky odtažitému až chladnému způsobu vyprávění, který ale o to víc vyniká, když si uvědomíš o co vlastně jde. ()

BLStryker 

všechny recenze uživatele

I přes poměrně dlouhou stopáž zbyla z knižní předlohy jen značně ohlodaná kostra, která musí být pro diváka, který knihu nečetl (dle mého názoru) místy docela nepřehledná. Chybí zde úvodní kapitola popisující vztah s příšerným pánbíčkářským otcem (to beru), celá vojenská kariéra na Blízkém východě a účast ve Freikorps je zřejmě kvůli financím a technické náročnosti silně zredukována na scénu s kulometem (armáda) a zabití Mützigera (Freikorps). Naopak třeba likvidaci Waltera Kadowa (v knize spíše jen zmíněné) je věnováno cca 8 minut!? Film celkem dobře vystihuje jednu z hlavních vlastností Franze Langa (alias Rudolfa Langa v knize/Rudolfa Hösse ve skutečnosti) - absolutní poslušnost vyšším autoritám a plnění jejich rozkazů bez jakéhokoliv zaváhání, ale takřka opomíjí jeho druhou důležitou vlastnost - Lang byl velice aktivní a vynalézavý sviňák, který skoro sám navrhl se všemi detaily celý proces likvidace vězňů od jejich příjezdu do KT, až po dopravení do "sprch" (plynových komor) a spálení těl v krematoriích. Osobně neúnavně dohlížel na veškeré stavební práce a vymýšlel i "chytré" zlepšováky typu: do "sprch" půjde s vězni i dozor, aby je uklidnil, bude jim rozdávat kousky mýdla, aby je přesvědčil, že je čeká opravdu sprcha apod. Toto vše ve snímku chybí. A další věc - film se víceméně vyhýbá zobrazení likvidace. Je zde pouze jedna scéna, kdy vězni pochodují do plynové komory a následně je nasypán do komínu Cyklon B. Neříkám, že tam měli dát třeba záběry na zmítající se vězně, ale jak na mě má film zrovna tohoto typu působit, když oproti knize skoro nic neukáže a působí tak zcela bezzubě? Pokud na to Němci neměli koule tak to neměli točit. Jedna z mála scén, ke kterým nemám výhrady je Langovo přiznání, respektive odhalení manželce, co v KT ve skutečnosti dělá. Trochu málo. Bohužel jen průměrné ztvárnění světoznámého psychologického románu. ()

Reklama

Jitomirka 

všechny recenze uživatele

Kniha byla totální nářez! Film z ní hodně vychází, ale přijde mi, že to nejdůležitější z ní vynechal, například onen samotný proces, jak Rudolf Hösse vůbec přišel na nápad s plynovými komorami a cyklonem B. První polovina filmu je strašně nudná, druhá už se začíná rozjíždět, ale myslím, že ti, co četli knihu, se stejně budou cítit ochuzeni. ()

Ferguson odpad!

všechny recenze uživatele

Jako ať se na mě tvůrci nezlobí, ale takto naložit s jedním z největších zločinů historie je samo o sobě zločin. Na druhou stranu krásná ukázka neschopnosti Němců denacifikovat se. Takto obsahově plochým a filmově matným způsobem zpracovat život Rudolfa Hosse si nemůže nikdo dovolit. Po natočení měl být film zničen, protože toto je urážka milionů obětí holokaustu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je životným príbehom Rudolfa Langa, v skutočnosti Rudolfa Hőssa, veliteľa vyhladzovacieho tábora Auschwitz -Birkenau. Vo filmových skokoch sa prenesieme cez detstvo, 1. svetovú vojnu, ťažký život po vojne, väzenie, až po vstup do NSDAP. Tu v strane dostáva dielčie úlohy, ktoré plní zodpovedne, má výborné organizačné schopnosti a dôsledne dodržuje režim vojenského života. Himmler ho odmení a poveruje založením a vedením koncentračného tábora v Osvienčime. Tu pracuje na automatizácii čo najefektívnejšej likvidácie Židov. Po vojne ho zadržali Američania a v Osvienčime bol symbolický popravený. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama