Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sienkiewiczove knihy sú veľmi dlhé, majú mnoho postáv a dejových línií. Preto chápem, že je ťažké natočiť po ňom priamočiary film. A tiež že ten film musí byť i dosť dlhý. I napriek tomu som pri Križiakoch mal dojem, že sa dá kľudne odseknú i hodina. Mnoho dialógov je tu prepálených a nikam dej neposúvajú. Chýba tu razancia, nejaký ťah na bránku. Pre neznalcov poľskej histórie môže byť príbeh navyše veľkou neznámou, budú sa v ňom hľadať ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Monumentální historický epos pro náročného diváka. Skutečně tvrdý film, bez klišé a serepetiček. Po Potopě další výborný snímek z tohoto prostředí. Ale jak může kvalitě FILMU ubrat špatná DVD EDICE Urania? Všem hodnocením s tímto odůvodněním vážně nerozumim. Jinak všechny hodnocení nižší než 3 hvězdičky jsou ubohé, většinou s odůvodněním: nudila jsem se, dlouhý film mizerní herci. Cha. Tak koukejte na americký High-school komedie, nebo české komedie poslední dekády. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky poměrně nudný snímek, ale za podívanou rozhodně stojí závěrečné ztvárnění bitvy u Grunwaldu - která by byla i na dnešní poměry nadprůměrně zpracovaná. Škoda, že s postavami se divák nemůže ztotožnit, plynou si takovým svým životem, divákem nerušeným. Zato výborné jsou kostýmy, které zde dosahují podobné úrovně, jako ve Vávrově husitské trilogii. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Síce sa na filme už jasne podpísal rok vzniku, ale čo do dobrodružnosti a výpravy, ide aj dnes o veľmi zdarilé dielo. Svojou dĺžkou ale dosť prepálené. Škoda, že atmosféra je dobrá iba miestami, zbytočne často je vmiešavané komično a hlavne na dialógoch sa podpísala doba vzniku. Ale aj na bojových scénach, v ktorých to podsatné je ukázané iba málokedy. Dve devy, ktoré sú obsadené do rolí "krások", by dnes (a možno ani vtedy) neočarili ani hrdzavý bicykel a tak ódy na ich krásu sú na totálne mimo. Ale ako epický opis časti poľsko-litovskej histórie určite fajn. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Beru v potaz dobu vzniku, což je rok 1960, tudíž na tehdejší dobu jsem shlèdla skutečný velkofilm. Ale...První polovina filmu mě dost nudila, jevilo se mi to spíše jako konverzační na pozadí historických událostí, leč druhá polovina s významnou bitvou roku 1410, kdy rytíři ve jménu kříže dostali na krucifix, tak tady se to zlomilo ke čtyřem hvězdám. Taky bitva s dvěma sty tisíci bojovníky, ta se nedá odfláknout, zvláště když tam pomáhali i Češi a zástupci východní Evropy. Kniha je samozřejmě lepší, barvitější, ale to tak bývá. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)

Reklama

Reklama