Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (556)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ideologické zabarvení je mi ukradené. Že se film rozpadá na tři nesourodé děje - honička paragánů, v noci v lese, uražený Kouba po plovárně - mi taky nevadí. Pokaždé se u toho skvěle bavím, říkejme tomu třeba guilty pleasure. Je to prostě legrace - jak Kouba všechny převeze, jak si Šlapetka zašlape mezi vepři, jak Roden cvičí mažoretky, Jandák čistí svou škodovku - nejspíše i tehdy se na tento agitační film koukalo jako na legraci a moc mladých to do vojska nepřilákalo. Ale prostě se na to dobře kouká a skvěle se u těch hlášek a situací baví. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezapomenu úvahu naší učitelky na světovou literaturu o tom, že Jiří je nejlepším herce své generace. Bylo to sice trochu mimo mísu, ale kdo by se nad tím tehdy pozastavil... hlavní bylo vypuštění aktuálního učiva. Druhá nesmrtelná úvaha o tomto filmu je pak k nalezení na DVD, kde nám všem Petr Hapka vysvětlil, jak to bylo doopravdy. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Lehce naprůměrný film ze zcela nerealisticky (ani ne tak nerealisticky jako úplně smyšleně) popsaného prostředí československé armády. Kdyby existovaly podobné bojovky, rozhodně bych u AČR zůstal. Langmajer a Roden jako mladá ucha, už v té době jsou si však důstojnými soupeři a na jejich handrkování a „souboj“ o ženu je příjemný pohled. Silnější 3 hvězdy. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Je to strašná blbina, téhle komunistické agitce na vojnu prostě nemohu dát víc, i když tam hraje Langoš a Roden, je to lež. Taková sranda to určitě na vojně nebyla, tedy aspoň ne pro ty bez rudé knížky. A nemůžu uvěřit, že tu strašnou dementně se opakující hudbu psal Hapka. Nikdy mě nenapadlo si přečíst, kdo tu slátaninu složil - dokola se opakující stupidní motiv. Hapka byl opravdu nevyzpytatelný, na jednu stranu děsné pitomosti, na druhou nezapomenutelné kousky. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Roden a Langmajer, perfektní scénář, skvěle natočené scény, spousty legendárních hlášek (To je vojenská slepice. Ta se nebojí ničeho!) a v neposlední řadě výborná hudba. Jeden z nejlepších našich army filmů si dokonalost kazí snad jen zbytečným zkracováním hlavní pasáže a naopak natahováním přeromantického závěru... Jasné 4* ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • U ukradeného chladícího vozu, který Kouba (Jiří Langmajer) řídí, si lze všimnout měnících se uchycení zrcátek. Je tak patrné, že jezdil v různých autech. (BloodMax)
  • Skříňová Avia mění během filmu poznávací značku. V některých záběrech má SPZ KT-73-10 (u té chybí i znak Avia), jindy zase KT-74-10. (Diamond.Dog)
  • "Kečupové" byl slangový výraz mírně pejorativního charakteru pro průzkumáky (dnes paragáni). Nosili totiž červené barety. Mezi klasickými útvary a paragány byla určitá řevnivost, kdy se běžné jednotky snažily ukrást paragánům jejich barety. "Vrtule" byl také slangový název pro paragány. Ve filmu ho použije Daniel Landa (desátník). (grovik.net)

Reklama

Reklama