Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

choze 

všechny recenze uživatele

Jako děcko jsem rád fantazíroval o podobném prolézání komplexem úzkých tunelů, ale myslím, že ani tehdy by mně tenhle film moc nebavil. Mám rád kostkózní (Platform, Labyrint podle Davea) a i jinak prostorově brutálně minimalistické filmy (Telefonní budka, Pohřbený, Locke), ale tohle je prostě nuda. Nevýrazná hlavní postava, její skoro nulová interakce s někým dalším, pasti natvrdo obšlehnuté z Kostky, úvod v autě působící jako parodie na hitchhiker thriller a závěrečné vysvětlení, které překvapí jedině tím, že si tvůrci lajzli něco tak předvídatelného, co by i průměrný scenárista hned na začátku psaní scénáře shodil ze stolu. Podobný, o rok mladší Oxygen mě taky moc nebavil, ale oproti tomuhle byl mnohem zajímavější. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kostka (1997) konečne našla, po viac ako 20 rokoch, ako tak dôstojného nasledovníka. Z pohľadu klaustrofóbie veľmi účinné. Chýbala tomu však nejaká nadstavba, ktorá by celý ten boj o život lepšie opodstatnila a hlavne mi vadil malý počet druhov prekážok/pastí. Jednohubka, ktorá premrhala vlastnú vynaloženú snahu. ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Jeden z najnapínavejších hororov tohto pomerne nevýrazného roka, pri ktorom som si uvedomil, že preliezanie takýchto úzkych tunelov nie je nič pre mňa (možno mám klaustrofóbiu aj ja a ani o tom neviem). Najmä keď ma niečo môže každou minútou rozpučiť, rozštvrtiť alebo spáliť. No sexi hlavná hrdinka s prehľadom zvláda prenasledovanie zombíkom, vodné a kyselinové pasce, preliezanie ostnatými drôtmi a mnoho ďalších prekvapení, ktoré nám tvorcovia tejto francúzskej kvalitky ponúkajú. Záver neoslovil ani mňa (dokonca som ho už videl v podobnom, hoci o niečo menej kvalitnom horore), ale 95% filmu je neskutočných. Len tak ďalej Francúzsko. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Extrémně klaustrofobická variace Kostky, která efektivně pracuje nejenom se stísněnými prostory, ale i dalšími formami úzkostí. Originality sice Meander příliš nepobral, všechno ale vynahrazuje svou formální stránkou a bravurní one woman show Gaiy Weiss. Futuristické kulisy těsných tunelů spolu s promyšlenou kamerou a efektním sound designem dávají na vlastní kůži zakusit veškerou frustraci hlavní hrdinky. Všudypřítomná nejistota a vražedné překážky z filmu dělají působivou adrenalinovou jízdu, která divákovi prakticky nedá prostor ani vydechnout. To neustálé brnkání na nervy je natolik skličující, že jsem ochotný odpustit i ten nevýrazný a zbytečně alibistický konec. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem nechápal ani hov*o, ale dívalo se na to fakt dobře - bavilo, nenudilo, drželo napětí i palce a pobízelo přijít tomu na kloub - kóma ? mimozemská reality show ? očistec ? pořád jsem doufal ( a díky průběžné kvalitě snímku i věřil ) že se dočkám smysluplného konce/pointy a ne něčeho "domysli si diváku sám, my vlastně ani nevíme". Naštěstí mne v tomhle Mathieu Turi nezklamal a tím pádem hodnotím nadprůměrně, protože si dal práci s něčím navíc než většina jeho kolegů s podobnými filmy a prostě se na to i dobře dívalo. Proto hvězdička navíc, solidních 7.5/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama