Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Patří k nejproslulejším osobnostem moderního umění dvacátého století. Prostřednictvím svých obrazů, objektů, filmů a osobnímu životu se stal přímo zosobněním pop-artu. Tento umělecký směr je příkladem emancipovaného amerického umění, které již není jednostranně závislé na evropských vzorech. Jeho zájem se obrací k normálním lidem, jejichž vkus je formován nejen uměleckými díly v originální formě, ale i reklamou, comicsem, reprodukcemi a médii vůbec. Tento směr, který je na první pohled srozumitelný a komunikativní (neboť používá výtvarných prostředků, které všichni známe), má i další významovou vrstvu - jeho tématem obecně je problém reprodukovatelnosti a originality. V jiné rovině je to nepřímo úměrný vztah mezi novostí informace a možnostmi široké komunikace. Andy Warhol se stal světovým umělcem nejenom vizuálními kvalitami svých děl, ale i prostřednictvím toho, že srozumitelně ukazuje tuto dvojznačnou tvář moderní kultury, propojující originalitu s masovou produkcí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Germanotta 

všechny recenze uživatele

Kompletný dokumentýrny film, ktorý ma všetko čo praví fanúšik Andyho Warhola vyžaduje. V kompletnom portréte sa človek dozvie veci, ktoré by ste si len tak ľahko nevygooglili.Kompletný portrét tohto introvertného, podivného a zakomplexovaného muža obsahuje presná náhľad do Andyho myslenia. Videl umenia tam kde ho ostatný nevidia. Odporúčam každému fanúšikovi zhliadnuť kompletný portrét Andyho Warhol zhliadnuť aj 5x. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

"Symbol bez významu" Na otázku, jaký byl člověk, který po sobě zanechal majetek v hodnotě vyšší než 600 milionů dolarů, se snaží odpovědět tento komplexní, informativně hodnotný, byť formálně poněkud fádní dokument. Více mě na něm ovšem zarážela jiná věc, totiž adorace Warhola od prvních minut. Dobrý protipól k povrchní Warholce, kde vystupoval jako výstřední magor. Člověk neobeznámený s jinými fakty by mohl snadno nabýt dojmu, že Andy byl hodný chlapec, génius a skoro světec, kolem kterého všechny ty drogy, sex a alkohol jenom proplouvaly. Naštěstí nechybí záznam jeho skutečného hlasu, ne nepodobného hlasu desetiletého, duševně zaostalého dítěte a pár upřímnějších výpovědí, velice diplomaticky obcházejících jinou variantu, totiž, že Warhol byl cvokem, kterého - v přeneseném významu - proslavila plechovka levné polévky a pochcané plátno. Ani úporná snaha číst mezi řádky, mi neumožnila lépe poznat druhou, temnější a jistě i zajímavější tvář potomka slovenských emigrantů, který s kamerou nerad hýbal a stejně nerad ji zastavoval. Možná skutečně žádnou druhou tvář neměl a můj zvýšený zájem o ni souvisí s mou sníženou ochotou akceptovat to, co jej proslavilo, za plnohodnotné umění. 65% ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pár silných, charakterizujích A.W. na úvod. Žil tehdy v dělnické kolonii, v které neměli doma žádnou knihu, a nic nenasvědčovalo tomu, že by se jim mohlo kdy podařit vymanit se z malomyslného prostředí. A přece si dokázal Andy utvářet vlastní svět, vyrůst v zajímavou osobnost, která obohatila svým životem mnohé z nás. Tenhle dvoudílný snímek si pouštím rád, povznáší mi ducha, je jednou z mých meditací prostřednictví dokumentu. A přece ještě výš stavím knihu ANDY WARHOL od A po Z a zase zpět. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Je otázka, nakolik byl Andy Warhol skutečně originální nebo hlavně extravagantní a avantgardní. Introvert, zamilovaný do slávy, citlivý člověk, který dovedl být děsivě cynický, praktikující věřící s kladným vztahem k návykovým látkám a vášnivou láskou k penězům, objekt nekritického zbožňování i smrtelné nenávisti, umělec s obrovským vlivem a smyslem pro krásu i kýč, který ale také „tvořil“ obrazy pomocí exkrementů, člověk, který se ukrýval za parukami a pravými imitacemi. V dokumentech se o něm lze dozvědět všechno možné. Kromě toho, kým ve skutečnosti byl. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice podařený profil nejbizardnějšího umělce/neumělce- Warhola. Problémem tohoto dokumentu je samotná ikona a můj postoj k němu. Já toho šaška v lásce moc nemám a opravdu nechápu lidi, co jej uznávali skoro jako boha. A už vůbec nepochopím mamlase, co třeba utratil 250 000 USD za jeho zbírku plechovek v hodně pár centů v postmrtní burze. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama