Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jerzyho Kawalerowicze je portrétem varšavských manželů, kteří jsou už dvanáct let spolu. Na první pohled je vidět, že se jedná o movitý pár: jsou dobře oblečení, obklopeni aurou velkoměstského přepychu. Ona pracuje jako architektka, on zastává jakousi významnou pozici, která, jak neustále opakuje, od něj vyžaduje neustálý boj. Jejich vztah je – mírně řečeno – komplikovaný. Vzájemně se zraňují a podvádějí, jsou k sobě jednou vášniví a jindy zase chladní... Těžko říct, do jaké míry je jejich chování zoufalým bojem a nakolik cynickou, dekadentní hrou. Ještě těžší je zjistit, zda je mezi nimi opravdu láska, anebo jsou jen jeden na druhém závislí. Na celou situaci se díváme z perspektivy ženy, celek je proto velmi subjektivní. Namísto jasné akce film přináší proud vědomí, v němž se vzájemně mísí úryvky událostí, náznaky gest, zašmodrchané reminiscence a abstraktní asociace. (Kino na hranici)

(více)

Recenze (2)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Winnicka z Holoubkem tutaj jest znakomita, niestety oczekiwalem o niebo wiecej od Kawalerowicza, od ktorego znam tylko liczne arcydziela (np. Faraon, czy Matka Joanna od aniolow). Ten film jest tylko podejsciem do rozbioru psychologicznego pary, ktora sie nawzajem nudzi i sprawia sama sobie klopoty, zeby wyjsc z obyczajowego stereotypu. ()

šokin 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama............Tento film na mě udělal silný dojem již od samého počátku. Režisér totiž zvolil jako podklad úvodních titulků známý hit, kultovní postavy polského udergroundového rocku, Cz. Niemena – „Dziwny jest ten świat” (Zvláštní je ten svět), což je naprosto perfektní úvod k filmu, který celou dobu řeší manželskou krizi, přičemž ji představuje jako podivnou „hru“ mezi manžely. Ti postupně ztrácejí vzájemnou důvěru, pochopení pro druhého a začínají si dělat naschvály. Celý zážitek podtrhují jako vždy skvělé herecké výkony představitelů manželského páru G. Holoubka a L. Winnické. Kawalerowicz je navíc dramaturgicky bezchybný, což dokazuje po celou dobu příběhu a zejména zvláštně otevřeným koncem. ()

Reklama

Galerie (13)

Reklama

Reklama