Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou snímku, který se vyrovnává s osudy generace Března 1968, je student, jenž se snaží obhájit své vyloučené kolegy ze studií. Kvůli svému postoji se ale nakonec sám dostává do jejich pozice. Začíná žít život, ve kterém je nucený k neustálým kompromisům… (Festival nad řekou)

Recenze (2)

Vladajsoucna 

všechny recenze uživatele

Tentokrát poněkud zdlouhavé, méně přesvědčivé, i když stále ideově zásadní kino morálního neklidu. Film skončil pro své politicky škodlivé téma (rok 1968 a vyhazovy studentů) na 4 roky v trezoru, takže se objevil až v době krátkého oteplení po vzniku hnutí Solidarita. Proto poněkud zapadl, ačkoliv režisér jej točil ve stejnou dobu jako Wajda Člověka z mramoru a navíc je to právě on, kdo termín kino morálního neklidu vymyslel. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[vzpomínky na LFŠ] "Mohl uskočit?" "Mohl." "Tak uskočil." S přehledem nejnenáviděnější film na LFŠ alespoň podle iminentních reakcí v mém okolí. A chápu proč. Divoká kamera snímající naprosto luxusního sobeckého šmejda ve scénách, mezi kterými jakoby chyběly dvě tři scény jiné, mohl být pro leckteré vysilující zážitek. Což je prostě ten český problém toho protikomunistického sentimentu, který tu máme v mysli zaklesnutý s obrázkem zamyšleného Havla se srdíčkem v rohu. Tohle bezprostřední a agresivní znechucení ošklivých plešounů nad režimem je něco, co se nám nelíbí, protože se nám nelíbí představa, že na stejné straně barikády s námi stojí takovýhle kretén. A třeba i to je ten morální neklid. ()

Reklama

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Jde o režisérův absolventský film již roku 1977. Cenzurou byl všakna několik let zakázaný, a tak se na plátna kin dostal až v květnu 1981, v době tzv. Karnevalu Solidarity. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama