Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polský film s vesnickou thematikou. Na základě faktického příběhu, podstatně ovšem domyšleného a rozpracovaného, líčí boj obyvatel vesnice Mostowice o lepší zítřek na venkově. Vesnice, která staví nový mlýn, aby mohli včas splnit státní dodávky mouky, je zde líčena v boji proti mlynáři kulakovi, jenž se snaží včasné dokončeni nového mlýna znemožnit. Film má několik dobrých realisticky viděných scén a snaží se o pravdivé vystižení dnešní situace na venkově. Film Zázrak u mlýna získal na VII. MFF v Karlových Varech 1952 čestné uznání. (FILMOVÝ PŘEHLED 3 / 1953) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ripo

všechny recenze uživatele

Třídní boj na vesnici v současné době skýtá umělci, ať filmovému, literárnímu, divadelnímu, přímo o neomezené pole působnosti. Thema vesnice je thematem velikého dramatu, thematem velikých konfliktů. Přesto je dosud málo uměleckých děl, čerpajících z tohoto prostředí, a ještě méně je jich dobrých, realisticky vystihujících pravdu o tvrdosti třídního boje na dnešní vesnici. Polský film „Zázrak u mlýna" se jako celek hodně vymyká tomuto rámci, na jaký jsme si u nás zvykli při představě termínu "film s vesnickou thematikou". Není zde obvyklého schematu: kulak, který je časem odhalen, třebaže ze začátku je dobrý; středňák, který váhá, ale nakonec prokoukne; a malorolník, bezzemek, traktorista nebo družstevník, který stredňáka přesvědčuje. Zde Poláci zapředli docela jinou nit: a sice jednotu vesnického obyvatelstva v boji za lepší zítřek, což ukazují na jejich boji o včasné dokončení stavby nového mlýna. Samozřejmě při té příležitosti nebylo možné vyhnout se zobrazení kulaka. Proti obvyklému schématu je kulak odhalen už na začátku a film sleduje jeho pozvolné usvědčováni. Postava středního rolníka Wojciecha se rovněž poměrně vymyká obvyklému schematu. Není hlavní postavou a jeho přerod není hlavním problémem filmu. Hlavní tu je: jednota vesnice v boji s kulakem, v boji o zítřek. Film má velmi zjednodušený příběh a jeho dramatická stránka je vcelku hodně slabá. K dobru však je třeba říci, že dává realistický pohled na vesnici, i na vztahy vesničanů navzájem. Několik výborných, realisticky vystižených míst naznačuje, že z filmu mohlo vzniknout dokonalé dílo, které mohlo podat skutečně hluboký rozbor situace na venkově, kdyby byl s větší důsledností, s větší uměleckou vynalézavostí a citlivostí pro dramatické konflikty napsán jeho scénář. Takto zůstává „Zázrak u mlýna" průměrným filmem s vesnickou thematikou. Reálnost některých scén však plně zaujme, film jako celek je přesvědčivý. Filmový přehled 3/1953 ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

"...ale mlýn ve vsi je!" "Ale co to je za mlýn? Vždyť to je mlýnek na vodní kolo! Hodí se spíš do musea!" My potřebujem moderní mlýn, s mašinami a ne takový co je potřeba týdny čekat, než umele trošku mouky!" Kolektivisační pohádka o zlém mlynáři kulakovi, jenž se svým zastaralým mlýnem škodí modernímu družstevnímu válcovému mlýnu. Avšak spojené síly pracujícího lidu ukazují, že dokáží na cestě k zářným zítřkům překonat každé záškodnictví a společně tak čelí jakýmkoli překážkám. ()

Reklama

Reklama