Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 073)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ajzek v truhle určo nerotuje, přinejmenším ne kvůli tomuto filmu. Není špatnou zprávou, že rozvinutá technická hejblátka dnes dovolují velice kvalitní vizuální ztvárnění fantasií velikánů sci-fi. A Fresh Prince si posílil ego nejedním klikem, shybem a pružením v kolenou, takže mu člověk skoro i uvěří roli drsňáka. Samozřejmě by na jeho místě byla vhodnější celá plejáda jiných ochotníků, ale rozstřikovat natrávený oběd se mi z něj nechtělo. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

No já mám konečně dobrej den na filmy. Sci-fi jsem měl vždycky rád, ale film Já, robot ten chtíč mnohonásobně zvětšil. Můžeme vidět, že bez předchozích science fiction movies (Blade Runner, Matrix, Terminátor a mnoho dalších) by nemohl tento film vzniknout. Samozřejmě museli přidat něco navíc, nějákou specialitku a tím byl Will Smith a jeho extra vychytané hlášky. Líbí se mi i to, že se Alex Proyas nesoustředil přímo na přítomnost (myslím přítomnost v době dění filmu) a nechal tam kapku minulosti a špetku budoucnosti. A mě, pardon, nám zanechali 115 minut překrásně prožitých chvil v "naší" budoucnosti a někomu zanechal i více. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Pri filme Ja, robot je životne dôležité, hlavne ak patríte medzi skalopevných fanúšikov Asimova ako ja, aby ste neočakávali presný prepis akéhokoľvek jeho diela, či púho-púhej poviedky - sklamanie by totiž bolo väčšie ako veľké a to by bola veľká škoda. Pretože film neponúka len čistokrvnú akciu v perfektnom technickom prevedení, aj keď je treba povedať, že práve tá zaberá takmer osemdesiat percent filmu, ale aj náznak niečoho hlbšieho a tajomnejšieho, čo by síce samo o sebe nestačilo, no v kombinácií s dynamickou réžiou Alexa Proyasa to dáva vzniknúť vynikajúcej oddychovke, v ktorej si každý nájde niečo. No toho Smitha si mohli odpustiť... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je to jasný, Asimov dělá v hrobě vrtuli. Povídám, teta, slyšela, že maj toho jejich robota v záruce? Jdou s sebou se podívat - ehmmm, ale to je přeci úplně jiný příběh. Co to žvaním za nesmysle, já, vykutálený? Tenhle Já, robot je z daleké budoucnosti (pakliže budete tento komentář číst v roce 2035, považujte předchozí sdělení za bezpředmětné) a šikovně si zahrává s dnes již klasickou otázkou, zdalipak se ten nahněvaný robot někdy rozhodne chytit člověka za flígr a vyprášit mu kožich? Kdo si představuje nějakého servilního robota, jak poctivě čistí kožich svého pána, ať dál nečte. Takový robot se nikterak neprovinil proti třem základním zákonům robotiky. Děj by tak byl dost fádní a film by stál za velké koulové. Pro film je nejlepší robot, který neposlouchá. A to se právě tady děje, ale protože stále vznikají dohady, a tento film k jejich ukončení nikterak nepřispěl, ba spíše naopak, pokusím se takovým dohadům učinit přítrž tím, že ty tři základní kameny robotí ústavy trochu poupravím. Asimove, odpusť a Bože chraň. 1. zákon robotiky , podle Segrestora, toho pošetilého blázna: Žádný robot nesmí svým jednáním ublížit živé bytosti, pokud si to sama nepřeje. 2. zákon robotiky: Každý robot musí jakýmkoliv způsobem pomáhat živé bytosti, pokud to není v rozporu se zákonem jedna nebo si to jiná živá bytost nepřeje a není to v rozporu se zákonem jedna anebo, je-li u toho svědek anebo nikdo z přítomných pomoc nepotřebuje, či je sám v rozporu se zákonem jedna, nebo si to sám nepřeje. A nyní už jen pro notorické čtenáře, kteří nemají kousek pudu sebezáchovy. Segrestorův 3. zákon robotiky: Každý robot musí splnit jakékoliv přání živé bytosti, pokud to není v rozporu se zákonem jedna a dva nebo to sama chce a pokud si to nikdo z přítomných živých bytostí jinak nepřeje a není to v rozporu se zákonem dva a je možné, že vzniknou následky porušením zákona jedna a nikdo si to sám nepřeje a není u toho svědek, že k porušení zákona jedna dojde, bez ohledu na porušení zákona dvě anebo si to sám nikdo nepřeje, robot se musí sám zničit, s ohledem na zákon jedna a dvě a dbát, aby u toho nebyl svědek nebo jiná živá bytost, pokud si to sama nepřeje s ohledem na zákon tři. Doufám, že při natáčení filmu Já, robot 2 (v roce 2015) k výše uvedenému přihlédnou. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strašně mi vadí, když se z potenciálně myšlenkově hlubokého filmu udělá jednoduchý akční výplach, který má jen jeden úkol - pobavit. Asi budu v menšině, ale já se u takovéhoto tématu primárně bavit prostě nepotřebuju. Navíc všude čtu samou chválu na triky ... mne ta všudypřítomná do očí bijící digitálnost naopak hrozně lezla na nervy. Předčil ji jen Will Smith v hlavní roli, jehož v té typické coolové póze nesnáším. Proyas svou výtečnou režií zachraňuje co se dá, takže se mi na I, Robot koukalo dobře, k závěru jsem byl dokoce i v napětí... ale raději bych to holt viděl zpracováno jinak. Když si představím, jak dopadne Asimovova Nadace v rukou Emmericha, je mi do pláče. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Při renderování robota Sonnyho (Alan Tudyk) použil tým trikařů stejný postup, jaký byl použit při výrobě Gluma (Andy Serkis) pro trilogii Pán prstenů (2001, 2002, 2003). (imro)
  • Firma, která se objevuje v pořadu Americký chopper (od r. 2003), vytvořila při příležitosti premiéry snímku kopii filmové motorky. (hammy333)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama