Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala v osmdesátých dílech své hvězdné, vrcholné momenty, je nošením dříví do lesa. Aniž abych chtěl upadat do nadměrné nostalgie, musím v této souvislosti zdůraznit ještě jedno: plnohodnotný život jihomoravské vesnice. Význam školy, učitele, který si mohl dovolit přepych mravnosti a odmítnout doučování za peníze aniž by odešel ze školství pro fatálně nedostatečný příjem (rovnostářský komunistický polštář jinak rdousící společnost nesl i jeho). Činorodá mládež schopná dělat i jiné věci než se věnovat sobě samé k tomuto obrazu pochopitelně také patří. Protože podstatná část přispěvatelů-komentátorů prožívala v této době svůj dětský věk, vidí film, který se třeba od HOP, A JE TU LIDOOP! liší jen nepatrně, i v lepším světle, ačkoliv míra relativní topornosti a zřejmé tendenčnosti, která je v obou filmech obsažena, je vlastně stejná. Zkrátka, opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala také v osmdesátých letech své hvězdné, vrcholné momenty, je a zůstává nošením dříví do lesa. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Povedený klukovský film. Příběh s velkou lehkostí a nadhledem. Není to nic křečovitého, jako bývá u podobných filmů obvyklé. Jen mohli zůstat u těch klukovských příběhů a dětských lásek. Každé zaběhnutí do světa dospělých totiž ruší jinak plynulý a souvislý příběh a nastává nudný okamžik. A těch je tam bohužel dost. 3+ ()

Reklama

Muff 

všechny recenze uživatele

Slušný film z osmdesátek, poměrně realistické, domnívám se, zobrazení života na vesnici, ta sociální kontrola, pomluvy, výuka, život děcek, partaj a její akce, v několika okamžicích jsem se až divil, že některé hlášky tehdy prošly. Koukatelné překvapivě i po létech, neboť toho soudruhování tam moc nebylo. Pro Čejkovičáky zase možnost osvěžit si obec před 30 lety, pro ty, co dobu nepamatují, lehký náhled (branná cvičení, dobrovolně povinné akce, učitelský sbor apod.). ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy pro mládež se dnes netočí... Žádná přiblbá agitační výchovná tendeční fraška, nýbrž normalní vcelku slušně udělaný dětský film, který má své kouzlo... Když to porovnám např. s takovým gymplem (kde člověka hlavní postavy neuvěřitelým způsobem serou), tak by snad pětka mohla vystačit i na pět, ale zas abych to nepřepískl, nechám to na těch čtyřech... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tento film zbožňoval, jako již dospělý se na něj dívám trošičku s despektem. To proto, že mi došlo, že dětská dobrodružství, která prožívají kluci na menší moravské vesnici jsou až příliš nereálná. I když rajče v puse je skvělý nápad:-) Několik pěkných scén a poměrně milosrdná délka filmu ale značí stále ještě přijatelnou zábavu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Časopis pro dospělé zabavený klukům je Mayfair, ročník 3, číslo 7 z července 1968. (velkyvezir)
  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)
  • Natáčelo se na Hodonínsku v obci Čejkovice. Ve filmu je možné vidět cedulku Čejkovice národní výbor. (M.B)

Reklama

Reklama