Reklama

Reklama

Dveře v podlaze

  • USA The Door in the Floor (více)
Trailer

Režisér Tod Williams se inspiroval románem Johna Irvinga, jednoho z největších žijících světových autorů. Tento best-seller A Widow for One Year vyšel pod názvem Rok vdovou také u nás. John Irving má už na svém kontě Oscara za adaptovaný scénář vlastního románu Pravidla moštárny. Děj filmu Dveře v podlaze se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku. Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea (Jeff Bridges), známého autora dětských knížek, a jeho krásné ženy Marion (Kim Basinger). Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Plody této krize jsou nevěry a deprese. Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života... Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám - čím za to platí druzí? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dveře v podlaze jsou zručně zpracovanou filmovou adaptací částí knižní předlohy Johna Irvinga. Lidské duše a mezilidské vztahy jsou zde podrobovány extrémy vnitřního rozpoložení. Pokud je jedinec úspěšným v jedné z mnoha rozmanitých oblastí umělecko-kulturního světa, je jistá míra dekadence nutností a požadavkem. Uvolněnější přístup k životu bez předsudků přináší zcela jiné zkušenosti a náhledy. I nepatrné změny vnitřních světů kladou otázky a nutkavě pokouší novou cestou alternativního zkoumání. Hledají se vlastní limity a možnosti, bolest a utrpení se tlumí vášní a uspokojením a osamělost bezradné duše se snaží nakreslit třesoucí se rukou vlastní rozpoložení a strach. Freudovský Erós a Thanatos jsou nejzákladnějšími lidskými pudy, mezi nimi osciluje chuť života. Trauma se upíjí, nebo vypocuje v úsilí sebevyjádření, či se před ním utíká ve strachu a beznaději. Průvodcem chaotickou změtí citů a bolestí je Eddie O'Hare (zajímavý Jon Foster), mladík na prahu vysněné cesty spisovatele. Od prvního kroku se snaží zorientovat v bouři emočních vln tužeb a strachů. Nezkušenost je fascinována ušlechtilým krasosmutněním a skrze chtíč dobrovolně na sebe bere roli odrazového můstku konečného odhodlání. Uhrančivá zkušenost na počátku dospělosti je jedinečným impulsem k rozjezdu vlastní tvůrčí činnosti. Hlavní mužskou postavou je Ted Cole (dobrý Jeff Bridges), úspěšný spisovatel a ilustrátor dětských knih. Bolest, strach a odcizení ho společně přes sklenky lahodně opojného vína a sexuální prožitky unáší zpět do života a vášně. Bolest je pomníkem, ale není věznitelem. Hlavní ženskou postavou je Marion Cole (velmi zajímavá Kim Basinger), Tedova manželka v dobrovolném vyhnanství osamělosti. Trauma se stalo nesnesitelným pocitem životního selhání a každý okamžik připomíná nezhojené rány a strach. Bolest je vězením a na spletení vysvobozujícího provazu je zapotřebí někdo zvenčí. Čtvrtým bodem zašmodrchané pavoučí sítě života je Ruth Cole (zajímavá Elle Fanning), vitální malá dcerka a plod poslední záchrany manželství jejich rodičů. Otázky a nechtěné vzpomínky rozdělují. A propojenost se postupně vytrácí. Výraznější postavou je také Evelyn Vaughn (velmi zajímavá Mimi Rogers), žárlivostí a pocitem zostuzení do nepříčetnosti rozžhavená temperamentní vdova. Pocit ponížení je rozvratný všem fyzickým formám. Z dalších rolí: mladá a zmatená chůva u Coleů Alice (Bijou Phillips), překvapená majitelka rámařského obchodu (zajímavá Donna Murphy), či nepříčetnou vdovou vyhozený zahradník Eduardo Gomez (Louis Arcella). Dveře v podlaze jsou v určitém úhlu pohledu cynickou životní hříčkou, z jiného úhlu jde o zručně zpracované drama života uprostřed dvou nejzákladnějších lidských pudů. Zajímavé, poutavé, pro mnohé i uhrančivě zásadní. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Drahý pane williamsi, erotický náboj do filmu nedodáte tím, že zaberete ostrou akční scénu (byť z dálky)! Musíte jít na to mnohem emotivněji. Scénář je zajímavý, ale u pomalých filmů je pro mě důležité, aby na mě působily nějaké emoce, z tohodle filmu ale na mě žádné emoce nepůsobily. Škoda Irvinga mám rád. Příště zkuste zfilmovat celou knihu. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Melodrama- asi by se dalo říct. Příběh mladíka, který se na léto přimotá do podivné rodiny spisovatele-malíře dětských knih, potkává jeho malou dceru a ženu. Postupně odkrývá rodinnou tragédii ztráty dvou dospívajících synů, s níž se každý z rodičů vyrovnává svým vlastním způsobem. Ted Cole pije a maluje akty, manželka Marion netečně posedává po zahradě. Život svérázného umělce je poměrně zábavný, stejně jako malá Ruth, jejich dcera, která udržuje své bratry "naživu" pomocí sbírky zarámovaných fotografií v chodbě. Dveře v podlaze patří k mým oblíbeným filmům. Pomalu plyne k pointě, člověk si zapřemýšlí a občas se i zasměje. Závěr potěšil, je ze života, naděje umírá poslední. 90% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jeff Bridges je neskutečný herec, o čemž jsem se již několikrát přesvědčil. I když dělal dost věcí, které byly komerční ("TRON: Legacy 3D"), zapsal se do dějin kinematografie takovými kousky jako "Crazy Heart", Opravdová kuráž" nebo "Big Lebowski". A to jmenuji jen některé kousky. Obsazení tohohle herce je téměř záruka, že to dobře dopadne. I v tomhle případě to dobře dopadlo, jen se jedná až o příliš dlouhý film, který vypráví až příliš malý příběh, na který divák potřebuje neskutečně mnoho energie. Herecké výkony jsou výborné, platí to i pro další představitele včetně Kim Basinger, ale prostě by to chtělo něco trochu víc, co by více upoutalo pozornost. Jeff je spisovatel dětských knížek, který sem tam kreslí akty žen, jež mu rády pózují. Se svojí ženou má ale problémy. Přestěhovali se, protože došlo k nehodě jejich dvou synů, kdy oba zemřeli. Je to temný mrak, který se vznáší nad jejich životy, temný mrak, který se pokusili roztrhat narozením malé dcerky, kterou hraje Elle Fanning, jíž snesu spíš než její otravnou sestru, i když Elle v tomhle případě také dost předvádí, že mají v rodině hodně silné ječáky. I když měla být dcerka lékem na vztah dvou odcizených manželů, ukázalo se, že jejich manželství nic nezachrání. Spisovateli je téměř vše jedno, jako kdyby proplouval životem prázdný a naplňovala ho jenom dcera. Manželka se zase snaží najít smysl v mladém milenci, kterého připraví o panictví. Zajímavé a silné momenty fungují ve chvíli, kdy k nim dojde, ale jako celek je film přece jen trochu otazníkem. Kde vlastně došlo k chybě? Osobně si myslím, že je to právě v tom, že je kladen důraz na jednotlivé scény, ale ne na celek. Suma skvělých jednotlivostí nemusí dát dohromady výsledek, který je také skvělý. V tomhle případě se to potvrdilo. Film příjemně plyne, ale pak najednou skončí, nic se neuzavřelo a jede se prostě dál. Je to jako život, který není vždy ohromující, ale nikdy není úplně jednoduchý. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/11/prada-tlumocnice-sveraci-kazajka.html ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tod Williams .. Hloubavě komorní drama. Mladý a nezkušený student Eddie přijíždí na léto do domu rodiny spisovatele dětských povídek, pracovat jako jeho asistent. Spisovatel Ted Cole, ve stínu rodinné tragédie, žije odděleně od své manželky a sám si užívá bohémsky požitkářský život. Mladík postupně rozkrývá rodinné trauma a nasbírá mnohem víc zkušeností, než by si sám kdy představil Příběh je vyprávěn velmi pozvolna, působivě a poutavě, natočený velice klidnou formou. Takovou, v níž vše stojí a padá na hereckých výkonech. Dveře v podlaze jsou příkladem filmu, kde herci výsledek více než jen drží. Jeff Bridges celému obsazení jednoznačně dominuje, ale ani mladší herci jako Elle Fanning a Jon Foster nezůstávají jen v jeho pozadí a stínu. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Vedle modrobílého galabeya (severoafrický kabát), který nosí Ted Cole, a typického teenagerského oblečení, které nocí chůva Alice, bylo veškeré oblečení z pastelových pevných látek. "Marion byla oblečena tak, aby splývala z pozadím," říká kostymér Erick Daman, "většinu její bolesti vyčtete Basingerové z obličeje." Herci ovlivňovali oblečení svých postav. Daman říká: "Byl to fascinující proces. Jeff Bridges přišel se spoustou nápadů." Nakonec prý dokonce hledal i ve vlastním šatníku. (Agatha)
  • Návrhář pletené konfekce Pierrot (Pierrot Carrilero) dodal většinu kostýmů pro Bijou Phillipsovou, sladký růžový kašmírový ručně pletený svetřík, který během filmu podtrhuje oblečení Marion, a černé háčkované šaty které v roli Evelyn Vaughnové nosí Mimi Rogersová. (Reiniš)
  • Jon Foster musel do natáčení rapidně zhubnout, tak aby vypadal mladistvěji, shodil téměř 10 kg. (Agatha)

Reklama

Reklama