Reklama

Reklama

Dveře v podlaze

  • USA The Door in the Floor (více)
Trailer

Režisér Tod Williams se inspiroval románem Johna Irvinga, jednoho z největších žijících světových autorů. Tento best-seller A Widow for One Year vyšel pod názvem Rok vdovou také u nás. John Irving má už na svém kontě Oscara za adaptovaný scénář vlastního románu Pravidla moštárny. Děj filmu Dveře v podlaze se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku. Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea (Jeff Bridges), známého autora dětských knížek, a jeho krásné ženy Marion (Kim Basinger). Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Plody této krize jsou nevěry a deprese. Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života... Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám - čím za to platí druzí? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Figu 

všechny recenze uživatele

Dveře v podlaze jsou vlastně vagína těhotné ženy... Zajímavé, nikoli pravdivé. 111minut rodinné krize, netradičně slizký nesympatický Jeff Bridges a věčně zlomená Kim Basinger na, pod nebo před zauhřeným pubescentem s účesem alá Ringo Starr! Ano, to jsou Dveře v podlaze. Nuda, propletená rámečky s fotkami, uslintanou dceruškou, růžovým svetříkem, dětskými knížkami a to nejdůležitější - smrtí dvou synů. I převykládání samotné havárie nebylo nijak osvěžující... 40% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na filmu "Dveře v podlaze" je nejsympatičtější asi ta slepá nepoddajnost divákovi, zvláště tomu Hollywoodskému. Ve filmu neuvidíte jediný citový výlev, jediný slzopudný moment a ani jediný náznak sentimentality. A ti, co se na film nalákali pouze s vidinou toho, že uvidí zcela obnaženou Kim Basinger (která je pořád stejně krásná, jako před 20ti lety), užili si pouze na 10 vteřin. Jinak je film prodchnutý smutnou (ne depresivní) atmosférou, která se dokáže zarýt pod kůži. Jeff Bridges je ve své roli naprosto dokonalý. Působí daleko mužněji, než v jiných rolích. Kim Basinger není jen kráska z plakátu, ale i skvělá charakterní herečka. Nebýt rozvláčného tempa v polovině příběhu a trapného extempore s Mimi Rogers, bylo by to za 90%. Takhle za 80%. ()

Reklama

uiu 

všechny recenze uživatele

Manželé Coleovi přišli při nehodě o dva dospívající syny. Marion se ze smrti nemůže vzpamatovat a Ted pokračuje dál ve psaní a životě. Najme si na léto mladého asistenta Eddieho, který se zaučuje na spisovatele. Eddie začne mít milostný poměr s jeho ženou. Právě onen milostný poměr mi zkazil celý požitek z filmu, protože ti dva po sobě vyjedou okamžitě, co se uvidí (dobře, tak napodruhé, co se uvidí) a neprocházíme žádným příjemně lechtivým platonickým vztahem, který většinou zakázanou lásku předchází. Žádné výčitky svědomí, že si stará vdaná žena začala s mladým chlapcem, natož že ho zbavila panictví. A přitom ty lehké zakázané doteky a pohledy by mě bavily víc než šukání zezadu. Jakmile ale skončí tato etapa příběhu, najede film do příjemných obrátek. Jeff Bridges rozhodně hraje prim a Kim Basinger mi spíše v roli vadila. Když vám manžel "daruje" chlapce, který vypadá jako váš mrtvý syn, aby vám udělal radost, začnete s ním souložit? Přišlo mi to trochu utažené za vlasy a úchylné. Když už, tak k němu mohla cítit mateřskou lásku, prostě celá tato zápletka s poměrem mi neseděla. (Původní Irvingovu knihu jsem nečetla, ale doufám, že v ní postavy neskočili na sex tak rychle a nejdřív se provokovali a pohrávali si s myšlenkou poměru.) ()

cab 

všechny recenze uživatele

Tragicka smrt dvou synu vrha jejich pozustale rodice (Kim Basinger a Jeff Bridges) do tristniho a zalostneho pokusu o obnoveni rodiny a nasledneho uvedomeni neschopnosti pokracovat normalne s tihou minulosti. Navic se na scene ocita mladik, ktery ovlivni deni v rodine az v neobvykle mire. Film me zdrave nastval neschopnosti prevest emoce kniznich replik na platnu. Nechapu pozitivni ohlasy k tak depresivne rozvlacnenemu a nezvladnutemu dramatu. Nikdy vice. Fuj. 30% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po filmovém rozjezdu jsem čekal další depku, kde na konci někdo spáchá sebevraždu (nebo tak něco), a byl jsem velmi mile překvapen lehkou komediálností, nadsázkou, občas i nečekaným okamžikem. Chápu, proč ve filmu byl detailní rozbor nehody, ale i tak bych byl pro jeho vynechání. Zdál se mi příliš doslovný, zbytečně drsný a nesympaticky odvyprávěný. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Návrhář pletené konfekce Pierrot (Pierrot Carrilero) dodal většinu kostýmů pro Bijou Phillipsovou, sladký růžový kašmírový ručně pletený svetřík, který během filmu podtrhuje oblečení Marion, a černé háčkované šaty které v roli Evelyn Vaughnové nosí Mimi Rogersová. (Reiniš)
  • Autorem ilustrací knihy Teda Colea „Dveře v podlaze“, která se objevuje ve filmu, je představitel této úlohy Jeff Bridges. (imro)
  • Během natáčení štáb několikrát krátce navštívil John Irving. Jeff Bridges to komentuje: "Myslím, že tam byl jen jeden den. Ale za to byl k dispozici. Vzpomínám, že jsem s ním několikrát mluvil a ptal se ho, co si o věcech myslí. Na to mi Kip (přezdívka režiséra) říkal: "Jen jdi, jdi přímo ke zdroji." Kim Basinger také vzpomíná na setkání s Irvingem při natáčení: "Jednou se na natáčení přijel podívat John Irving s rodinou. Zrovna se točila jedna z mých scén. Těsně před tím, než se začalo natáčet, jsem seděla u stolu na verandě, abychom mohli začít, najednou zvednu oči a vidím Irvinga s rodinou, jak jsou v očekávání nalepeni na obrazovku. (Agatha)

Reklama

Reklama