Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Může oběť vraždy posílat z onoho světa informace o svém vrahovi? Další případ kapitána Jakubce (L. Chudík) a jeho méně chápavého kolegy poručíka Michalka (V. Polónyi) se odehrává na malém městě, kde revizor Burian po vypití zdravotního sirupu zemře. Lékař usoudí, že šlo o infarkt. Exhumace mrtvoly však potvrdí podezření, že Burian byl otráven. V podezření jsou v první řadě revizorova mladá žena se svým milencem. Mezi další kandidáty na roli pachatele patří vedoucí kavárny Orlovský, který za úplatek žádal Buriana o zničení falšovaných výkazů, a vedoucí dvou prodejen, kde bylo zjištěno manko. Síť podezřelých se ovšem dále rozšiřuje... (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Prepáčte sme len luda, mýlime sa“. Na začátku této detektivky se vše zdá být docela jednoznačné. Mladá žena revizora Buriana není v manželství šťastná a má milence. Má motiv a snad měla i příležitost svého muže otrávit. Kapitán Jakubec v podání velmi civilně působícího Ladislava Chudíka však postupně dochází k názoru, že vše se točí kolem tajemného trojúhelníku "manko, revize, kyanid". Kandidátů na pachatele je tak zdá se celá řada ... Vcelku příjemná detektivka. Možná s méně zajímavým a překvapivým vyústěním, než v případě prvního filmu s kapitánem Jakubcem (pachatele fakticky neodhalí detektiv, ale pes). Ale ta zápletka, v níž se pachatel snaží mystifikovat policii údajnými dopisy ze záhrobí není špatná. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Druhá část trilogie mě oslovila ještě o něco více než ta úvodní. Ústřední dvojice detektivů působí už více sehraně, přibylo napětí a tajemna, rozšířil se okruh možných pachatelů a nechybí ani krásná podezřelá v podání herečky Dany Smutné. Ladislavu Chudíkovi role rázného a nekompromisního, ale zároveň lidsky chápajícího vyšetřovatele velmi sluší. A jeho parťák, představovaný Viliamem Polónyim zase pobaví. Film, natočený v druhé polovině 60.let, je zajímavý i tím, že se nebrání poukázat na problémy se socialistickým plánováním a z něho vyplývající hospodářskou kriminalitou. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Vraždu revizora potravinové sítě Buriana, kterého někdo otráví kyanidem nalitým do sirupu vyšetřuje sympatická dvojice detektivů, kapitán Jakubec a poručík Michalko v podání Ladislava Chudíka a Viliama Polónyiho. Podezřelých je dost a když se začnou objevovat psaní od mrtvého Buriana, tak je jasné, že pátrání bude ještě obtížnější. Nejvíc je zatím podezřelá Burianova mladá manželka (nááádherná Dana Smutná), díky jejím pletkám s milencem a také kvůli tomu, že po muži zdědí vilu a veškerý majetek. Když je ještě zavražděn Žilinec, který měl s mrtvým také co do činění, začne podezřelých ještě přibývat. Vrah zo záhrobia je druhým dílem volné trilogie s vyšetřovateli Chudíkem a Polónyiem a svým způsobem vyprávění i humorných prvků se může rovnat české trilogii detektivek o alibi, kde vyšetřovatele ztvárnili Karel Hoger (kapitán Tůma) a Josef Bek (poručík Líbal) - jeho sarkastický humor a poznámky jsou na chlup shodné s poručíkem Michalkem ve slovenské verzi detektivních filmů. Tak jako v české trilogii je zde zastoupeno vynikající slovenské i české herecké obsazení, na které je radost pohledět a čeští herci se nenechali předabovat a mluvili plynně svým jazykem slovensky. Dneska by to z "nové herecké elity" nikdo nezvládnul. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Druha cast volne detektivni trilogie a pro me z pohledu zanroveho asi nejslabsi. Atmosfera dramatu prevedena do malomesta - ze by Stiavnica - podle tech nove postavenych skol na protejsim svahu? - je jaksi nechtene k smichu. Na vidieku by kazdy hned videl-vedel, kdo to byl - preci jen ty babky co se misto do sporheltu divaji pres firanky kdo ze to ize z poza humen by byly lepsimi vysetrovateli nez ustedni nesouroda dvojice. To ze se spravne pranyruji nedostatky v nasej socialistickej vlasti je vice nez vhodne, protoze jinak by tento film nenasel v planu tvurci skupiny zadne okenko. Farar pije a kouri - ano takze pozrite sa mu pod prsty toho podvratneho ludaka, nasinec se radsi necha prelozit, nez aby prilozil ruku k dilu a tovar iba pod rukou? To su tie vecy, ktore treba nakrutit! Blaskovic i pred svym "debuse" dokazal, ze za to umi vzit a kostre chabeho filmu dat aspon lidsky rozmer. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Slovenská detektivka, která mohla dopadnout i hůře. Polónyi a Blaškovič jsou ovšem úžasní. Scénárista si mohl dát trochu více záležet, protože skoro od začátku bylo jasné, že vrahem je Pántik, který jediný byl určitou dobu sám v kuchyni. Velmi se mi líbila žena zabitého muže Dana Smutná v roli nešťasnice a rovněž Jozef Adamovič (ještě bez své charakteristické jizvy) podal dobrý výkon mladého floutka a sobce. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v meste Banská Štiavnica. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama