Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který mohl být klidně o hodinu, možná i o dvě kratší a vůbec by mu to neuškodilo. Film, který mě svým příběhem dokázal zaujmout až v posledních minutách, kdy ukázal, čeho všeho jsou lidé schopni. Film, který pro mě nebyl ničím objevný, většinu času docela nudil a vlastně mě na něm zaujaly jen herecké výkony, kamera a minimalistická hudba... Průměr po (skoro) všech stránkách. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku se mě povedlo úspěšně zaspat, že film prochází několika časovými pásmy a tak jsem koukal na trapný výstup v podání CIA zvaný "zátoka sviní" a následně Hitlerův vstup do Polska a říkal jsem co to je za blbost, takhle se dostaneme až k tomu, jak pračlověk skolil prvního mamuta za pomoci CIA. Naštěstí hned v další scéně se vrací příběh zpět a mě se konečně rozsvítilo odkud a kam budeme sledovat příběh Edwarda Wilsona. Ano, ne CIA, ale Edward Wilson je alfou omegou a klidně i betou celého filmu. Společně s ním jsem si sám utvářel názor na práci ve státních službách hajicích "zájmy USA". Pravdou je, že mě hodně pomáhali dialogy. "Chci aby CIA byla ruce i nohy USA, ale ne jejich duše" "Proč nedáváte před CIA člen?" "Je snad před slovem bůh nějaký člen?" Vůbec nejhorší byla však povaha Edwarda Wilsona do současné doby nevím co si o ní mám myslet. Jak by třeba reagoval, kdyby se některá situace vyvinula jinak. Například kdyby dříve věděl, to co se dověděl až na "svatbě". Pravdou však zůstává, že příběh mě pohltil jako už dlouho žádnej ne, navíc jsem si pak sám dlouho po skončení dohrával některé dialogy do dalších scén v souvislosti s dnešní politikou USA a tohoto si u filmů cením hrozně moc vysoko. Ostatně největší pochvala pro film je, když vyjdete ze sálu kina, kouknete na hodinky a řeknete "ty vole to trvalo tři hodiny, ale vůbec jsem to nepoznal a klidně bych snesl ještě hodinku". Přesně to se stalo mě po skončení filmu z nejpitomějším českým názvem tohoto roku. Koukám, že už je komentář dlouhej jak prase, takže kromě mě ho asi nikdo nebude číst, tak si sem už jen v rychlosti napíši něco k hercům a tvůrcům. Matt Dammon - špica, osobitně a emočně minimalistického člověka nemohl ztvárnit nikdo lépe, nesleze ze záběru ale přitom jsem pořád čekal na další záběr s ním. Angelina Jolie - příjemné zjištění, že umí zahrát i nevýraznou ženu a přitom zůstat tak krásná. Robert De Niro + Joe Pesci - malé role, ale když jsem je viděl užíval jsem si každou sekundu, kdy byli na plátně. Robert De Niro / režisér / - Ano gratuluji, film mě dostal, příště vylepšit věkové rozdíly a práci s časovým pásmem a je to bezchybné. Scénář a dialogy: učebnicový - výstavní. Hudba i kamera: dokonalá a povedená práce, která příběhu jen a jen pomáhala. Zakončení filmu 100x lepší než zakončení mého komentáře. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi silné. Ja osobne strašne zbožňujem filmy, ktoré stierajú ten Americký patriotický prístup a ukazujú skazenosť systému, ktorý má dosah na celý svet. Veľmi mi to funguje v rámci môjho vnímania sveta a som rád, že prídu raz za čas tvorcovia, ktorý túto tézu podporia. The Good Shepherd je veľmi smutný film. Veľmi chladný a odťažitý. Na druhú stranu preteká nevypovedanými emóciami. Tie dosahujú v niektorých častiach a momentoch neuveriteľnú silu Herecky je to bezchybné. Každá postavička tam má svoje miesto. Matt Damon ale rozhodne v najlepšej svojej úlohe. De Niro precízne a s určitou osobitosťou, vytvára bubáka a stratu hodnôt postavenú na tajomstvách, ktoré fungujú ako súčasné pripomenutie stavu v ktorom sa svet nachádza. Aj napriek tomu, že film sa odohráva ešte v 20.storočí. Pre mňa veľmi silný zážitok, ktorý aj napriek dĺžke nenudil ani sekundu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa kričí iba v jedinej scéne - zvyšok je šeptom. Zaznamenal som mierne nekonzistentnú réžiu (decentné, štýlové rozprávanie občas naruší nepasujúci záber typu preletu nad zbombardovaným Berlínom alebo bayovského podhľadového obletu) a zopár nie veľmi dobrých strihov, ale inak je to kus poctivej, sústredenej filmárčiny. Filmu prekvapivo kraľuje Matt Damon, ktorý minimalisticky, ale veľmi presne vystihol hlavnú postavu. Keď tak o tom uvažujem, jedná sa možno o jeho najlepší herecký výkon vôbec. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Na tenhle snímek jsem se těšil, ale když jsem si ho pustil, tak jsem celý film na něco čekal. Na něco zajímavého. Režie a herecké výkony nejsou špatné, ale je to obyčejná nuda. Nevyvolalo to ve mně žádné napětí, čekal jsem alespoň jednu malou akci, zvrat, prostě něco, co by mě chytlo, ale ničeho jsem se nedočkal.Nevím, možná jsem příliš přísný, ale opravdu jsem se u tohohle nudil a nechápu jak jsem to vydržel až do konce. Veliká škoda. Očekával jsem od toho mnohem více. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama