Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Jiřího Hubače o otci a jeho dvou synech, o důležitosti tolerance a porozumění. Prvorozený Vašek (I. Luťanský) je černou ovcí rodiny, ztroskotal na studiích i v soukromém životě. Oženil se přes otcovy protesty a manželství mu nevyšlo. Otec (P. Haničinec) odmítá jakoukoliv snahu o smíření, veškeré Vaškovo konání je pro něj už předem obrazem marnosti. Mladší Michal (V. Dlouhý) úspěšně studuje, má přítelkyni a k dispozici otcovo auto. Ale starší bráška pro něj neztratil kouzlo obdivovaného sourozence z dětských let. Silné citové pouto, které bratry spojuje, dává nakonec Vaškovi sílu bojovat znovu o otcovu lásku… (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vynikající drámo, které by si zasloužilo plné filmové zpracování. Silný příběh o rozchodu, spravedlnosti i opaku, odhodlání a přirozených i autoritativních citech. Také o bratrské lásce a pomoci. Síla zvítězit nad nepřízní osudu, který si každý vytváří sám, ať už si to uvědomuje, nebo ne. Velká řada vynikajících herců i výborná režie a scénář. Věrohodný obraz boxerského prostředí i rodinného krbu, který ovšem skomírá a je potřeba ho rozdmýchat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Socialistický inscenační stroj pracuje funkčně a spolehliivě i v osmdesátých letech, hubačovské dialogy nepřekvapí, ale v žádném případě neurazí. Trochu mi tu vadí určitá režijní nevyváženost; proboxovaný čas se měl využít cíleněji, třeba k projasnění vztahu bratrů a mladé macechy. Herecky také na úrovni (zvláště Petr Haničinec v jedné ze svých typických rolí), "divoký" Ivan Luťanský, se tu vložil více do sportu než do herectví; přestože působil přesvědčivě, měl tu i několik slabších míst. Inscenační stroj české televize už pomalu opustil budovatelská témata a předznamenává již poměry a vztahy dalšího desetiletí. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já jsem snad ještě neviděl jedinej Adamcův film nebo seriál, kterej by se mi aspoň trochu líbil. Příběh je blbej, to laciný televizní zpracování z toho smrdí v každym záběru a bohužel ani herci to nezachránili. V oficiálnim textu distributora se píše doslova o "skvělých hereckých výkonech". Podle mě z tý bídy jakž takž něco zahrál Ivan Luťanský a v menší roli pak Josef Langmiler. Haničinec i Vladimír Dlouhý se svou neodmyslitelnou umaštěnou emo-patkou zahráli celkem hovno. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Promarněný herecký potenciál na zbytečně dlouhou vztahovku, sepsanou podle všech možných klišé. Navíc prosadit se v boxu chtěli mladí někdy ve 30., 40. letech, ale tohle jsou raná léta osmdesátá, mankote! Kdyby Luťanský chtěl být třeba fotbalistou brankářem, a nešlo mu to a vždy zavinil gól do vlastní sítě, věřil bych tomu nějak víc. Také vztah s bratrem je podle všech klišé přihrádek, i když skvěle zahraný. Dobrá je i scéna se synem u klavíru při zpěvu lidových písniček (ačkoliv podezírám tvůrce, že ji tam museli dát, neb v té době komunisté zase razili lidové písničky pro soudružnost státu). Ale je toho zkrátka málo, čím film na té velké ploše nakonec zaujme. Navíc zbytečně dlouhý film klame tělem i pokud jde o téma - nakonec zjistíme, že celou dobu nešlo o vztah otce a syna, ale o vztah dvou bratrů. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Ukrutná scenáristická (socialistická) degradácia hereckého talentu všetkých zúčastnených. Čo majú znamenať vety typu: "Jde mi to na nervy, hřbitovy, funusy, všechny ty šaškárny. Člověk by měl na to kašlat. Mrtví jsou v nás a ne v těch schnilejch dírách. Kýbl a hadr, to je celé naše vzpomínání. Pán Hubač ? ? ? ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Autor scénáře Jiří Hubač byl znám tím, že role psal už pro předem zvolené herce, proto i hlavní role v tomto filmu byla psána přímo na tělo Jaromíru Hanzlíkovi. Režisér Jiří Adamec však Hubače přesvědčil, že by bylo vhodné, aby roli hrál herec, který má alespoň minimální zkušenost s boxováním a prosadil si Ivana Luťanského. Bylo to za celou dlouhou Hubačovu kariéru poprvé a naposledy, kdy připustil vůči režisérovi takový ústupek, nicméně Adamcovi po natáčení přiznal, že měl pravdu. (cundak)
  • Filmaři při natáčení spolupracovali s boxerským oddílem TJ Škoda České Budějovice. (nezavisla)

Reklama

Reklama