Reklama

Reklama

Svatá noc

(TV film)
  • USA Holy Night
Poetický / Krátkometrážní
Česko, 2001, 17 min

Obsahy(1)

Krátký televizní film se stal po roce 1989 první hranou režií významného filmového režiséra Jiřího Krejčíka v ČT. Uskutečnil tak svůj dlouhodobý záměr převést do filmové podoby jednu z povídek Čapkovy Knihy apokryfů. Tak vzniklo poetické vyprávění o strastiplné pouti Svaté rodiny do Betléma, kam se vydává na sčítání lidu a kde sežene nocleh v jednom chudém stavení... Postavy Josefa a Marie ztvárnili Miroslav Šimůnek a Romana Goščíková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Krátný unylý snímek, který byl, jak se v titulcích praví, natočený na motivy apokryfů Karla Čapka. Ano, motiv tam skutečně byl. Ale nic jiného. Krátký stopáž neumožnila žádné větší rozvinutí děje. Charaktery postav neodpovídají Čapkově povídce ani za mák. Manželka měla být herdekbaba, která soptila jako pominutá, že by jí Eva Holubová uměla zahrát nepochybuji ani okamžik, místo toho jen chladně kalkujuje. Tím je zcela pohřběna pointa, která vyzní v původní povídce Svatá noc na plno. Tohle se prostě nepovedlo. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Podprůměrné vyprávění o narození Ježíše Krista. Přesto, že se jedná o krátkometrážní televizní film, je špatný po scénáristické i technické stránce. Jiří Krejčík natočil tohle dílko podle apokryfu Karla Čapka. Nejspíš ho ale vůbec nečetl. Čapek se dívá na "svatou noc" s nadhledem a nadsázkou, ukazuje, že i na zázraky je třeba nahlížet s lidskostí a především si úžasně hraje s jazykem (ani jeden z jeho vtipných dialogů scénárista asi nepostřehl). To celé nezachrání ani Jiří Pecha a Eva Holubová. Jako milovnice Čapka nemůžu jinak než za 1*... ()

Reklama

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Po desetileté přestávce návrat režiséra Jiřího Krejčíka. (M.B)

Reklama

Reklama