Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Velmi okaté vykrádání konkurenčních úspěšných snímků (KRUH, CELA, ŠESTÝ SMYSL) to všechno natěsnané do triviálního scénáře, jehož pointu se mi podařilo uhodnout zhruba dvacet minut před závěrečnými titulky. Bylo by ale nefér neříct, že Gothika (proč Gothika jsem se nedozvěděl ale to je vcelku jedno) disponuje hodně dobrou kamerou šikovného Matthewa Libatique, přesvědčivě zahranou rolí Halle Berry a v neposlední řadě zručnou režisérskou taktovkou Mathieu Kassovitze, kterou dokázal vygradovat docela slušné napětí s řadou solidních lekacích scén. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Máte k dispozici dvě krásné ženy, z nichž jedna navíc je čerstvou držitelkou Oscara, druhá ho zanedlouho získá; k tomu sice stokrát provařený, ale potenciálně pěkně strašidelný duchařský příběh, šmrncnutý módní japonskou vlnou hrůzostrašných dlouhovlasých dívenek, a depresivní prostředí blázince. Navíc máte za sebou vcelku úspěšné Purpurové řeky a provází vás pověst výrazného talentu. Jde takový horor zkazit? - Mathieu Kassovitz předvedl, že zkazit jde. Jasně, mít mizernej scénář není právě dobrá startovní pozice, ale schopná režie dovede zachránit kdejakej průšvih. V případě Gothiky si o tom ale můžeme nechat jen zdát. Obě slavné kočky režisér zošklivil, jak jen to šlo. Strašidelnou atmosféru ani nezačal budovat a spolehl se jenom na samoúčelné lekačky, i když neměly v daném případě obvykle vůbec žádný význam (proč na Halle Berryovou to děvče vybaflo třeba pod vodou? Aby se na ni náhodou nezapomnělo? atd.), o odemykání dveří duchem a dalších lapsech ani nemluvím. Dlouho dopředu evidentní závěrečné "šokující odhalení" taky nic nového nepřineslo, spousta věcí (třeba linie se znásilňováním Penélope Cruzové) zůstala v lepším případě jen nedořečena. Celková dojem z filmu je proto velmi slabý, což je obrovská škoda. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi som mal od filmu veľmi vysoké očakávania, pretože reálne to bolo s mojou spokojnosťou nakoniec celkom inak. Film nie je zlý a dokonca si myslím, že miestami je aj zaujímavý... no najlepšie na ňom je Halle Berry a prostredie, do ktorého je posadený. Zvyšok je podľa mňa klišéovitý thriller s veľmi predvídateľným dejom a veľmi jednoducho odhadnuteľnými situáciami. Vizuály sú občas fajn, dá sa na to pozerať, no nie je to nič, čo by som si pozrel niekedy znovu. Ale na druhú stranu som rád, že som si to pozrel aspoň raz. Priemerný thriller s priemerným príbehom, ale dobrou hlavnou hrdinkou a sídlom v psychiatrickej liečebni. Hodnotenie: C+ ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

NOT ALONE - nie je sám - odhalenie tohto vodítka, ktoré celý čas majú všetci pod nosom, stálo za to. Z tmavých ciel, prinášajúcich strach "sa cez kľúčovú dierku derie svetlo pravdy", ktoré efektívne odhaľuje všetky potrebné skutočnosti, ktoré menia zlú situáciu doktorky a všetko dostáva reálnejší obraz. Veľmi dobre padlo chvíľkové opustenie tmavých ciel a prenesenie k zvratovému odhaleniu, priamo na miesto činu a nie len ako spomienky a halucinácie pacientky. Napätie naďalej ostalo tieňom v pätách bezradnej ženy, keď sa tesne vyhla havárií, či dôsledne nasnímané momenty pri vstupe do pivnice a následné chodenie po dome. Počas celého filmu vládla adekvátna a dobre stupňujúca hudba, ktorá dokázala nabudiť atmosféru do chválitebných rozmerov. Škoda nevyužitého potenciálu dvojice R. Downeya a P. Cruz ,keď sa takmer všetky "stávky" vsadili na H. Berry, ktorá sa stala hlavnou výhrou. Nie, že by to zvládla zle, ale lepšie zapojenie zvyšných spomenutých hercov si tam viem predstaviť. Ukončenie mi pripadalo dosť unáhlené a tak sa nečudujem, že niekomu sa môže zdať film slabší a nevýrazný, ale mne to vyhovovalo, presne tým, že čerpá a zahŕňa niečo z thrilleru niečo z mystérie a hlavne to, že to nebola psychopatická ducharina. 80% ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Na Gothiku krásně sedí rčení "je blbá jak malovaný sáně". Pan scénárista sice podle všeho asi dobře zná stavy na tripu, ale jelikož jich dlouho papal moc přes doporučenou denní dávku, přišel o smysl pro logiku. Všechno, co se tu stane, je dokonale samoúčelné, dialogy doslova obludné, dějové zvraty skřípou nehty o tabuli a pointu raději přejdu mlčením. Ale nenudila jsem se a docela slušně to vypadá, kamera a střih jsou dokonce víc než jen dobré. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Halle Berry (Miranda Grey) si zlomila ruku při natáčení scény s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ten jí měl v jedné scéně chytit za ruku a otočit, ale provedl to moc silně a její ruka to nevydržela. Natáčení se pak zastavilo na osm týdnů. (Baffer)
  • Producentka filmu Susan Levin se během natáčení seznámila s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ačkoli ho obdivovala coby herce, nijak bezmezně okouzlená jím nebyla. Po půlročním vztahu ji pak Robert v den jejích třicátých narozenin požádal o ruku a v srpnu 2005 se vzali. (Endiiska)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 67. priečke rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama