Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středoškolský profesor Armand Saint-Just zjišťuje, že jeho studenti na přednáškách nejsou soustředění. Ukazuje se, že na snížení jejich pozornosti má špatný vliv dlouhodobé sledování televizní obrazovky. Saint-Just se peticemi a přesvědčováním rodičů studentů snaží odlákat je od televize, všechno ale zůstává bez výsledku. Velmi svérázným způsobem bere řešení situace do vlastních rukou...
Komedie VELKÉ PRÁDLO byla natočena v režii Jeana-Pierra Mockyho a jednalo se již o třetí spolupráci režiséra s Bourvilem, stejně jako s dalšími herci. Jízlivě satirická a ztřeštěná komedie, vzniklá na základě Mockyho vlastního scénáře, nepatří sice k nejlepším francouzským veselohrám, nicméně právě Bourvilova účast jí zajistila diváckou pozornost, nemluvě o tom, že téma zhoubného vlivu sledování televize u dětí má dnes ještě větší platnost než v době vzniku filmu před čtyřiceti lety. Film byl natáčen na jaře 1968 v pařížských ulicích, ale především v ateliérech Eclair a Epinay-sur-Seine. Ve francouzských kinech proběhla premiéra 15. listopadu 1968. (argenson)

(více)

Recenze (12)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za úvodních 20 minut bych dal bez váhání plný počet, jenže pak moje dojmy začínaly jít čím dál tím víc dolů a vtipné scény tam sice byly pořád, ale taky jich bylo stále méně a méně. A celá prostřední část mě chtě nechtě celkem nudila. Ale jinak má tahle bláznivá komedie (cílená nejspíš hlavně na mládež?) nejeden zajímavý a vtipný nápad a hlavně se mi hodně líbí samotný námět, který by na svou dobu mohl mít až lehoučké přesahy do sci-fi. Celkově to ale pro mě je průměr, nemůžu si pomoct. Btw mám pocit, že většinu toho dobrého na filmu obstarává Bourvil, ale takový Roland Dubillard zase stojí za většinou scének, které mě na tom filmu nebavily a popravdě mi jeho postava celou dobu přišla krapet otravná. A taky jsem doufal, že to jeho "povolání" do toho bude nějak víc zapojené, když už nic jiného... 3* ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Režisér Mocky vymýšlel nebo si vybíral opravdu nápadité náměty ke svým filmům.  A tady mě po celou dobu bavilo i to provedení. Sice jsem se nemlátila smíchy od začátku až do konce, občas mi nějaký ten fórek přišel trochu laciný, nicméně chvíle, kdy to trochu drhlo, hned zase vyvážila svižná Roubaixova muzika. Přikláním se tedy ke čtyřem hvězdičkám a přemýšlím o tom, proč se snímek jmenuje Velké prádlo. Asi se zeptám Willyho Kufalta. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Nevšední film, tématem ale aktuální i po více než čtyřiceti letech. Mocky nikdy netočil "normální" filmy, ale zatímco Přátelema kopretiny jsem se horko těžko prokousával, tady jsem se na mnoha místech opravdu bavil. A to nejen díky Bourvilovi, zaujala mě například Alix Mahieux jako potřeštěná paní Delaroque. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Francie má užasný náměty a dokáže je i dobře zpracovat. Já obdivuji Bourvila v jaký kondici se ve filmu necházel, leckterý mladší kolega by mohl závidět. Místy byl humor nedotažen, třeba Bourvil jak mluvil "zezhora" v tv to vypadalo hrozně komicky, ale nebyl ani detailní záběr natož aby se ta scéna nějak rozvedla. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tři * za hodně bláznivý a netradičně nekorektně tematicky laděný film a ta čtvrtá je za skvělý původní dabing Filmového studia Barrandov dabing pro ČST Praha 1975, ve kterém září zejména Eduard Cupák, Miroslav Moravec a Oldřich Musil (jehož hlas k nám promlouval například z bezhlavého rytíře Pekoty). Výrazný a výborný hudební podkres. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama