Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

Wade W. 

všechny recenze uživatele

Predposledný Conneryho film som s nadšením pozrel a zistil som že ma obohatil okrem dobrej nálady aj s pár zaujímavými myšlienkami.Podľa mňa to nie je taký horší Good Will Hunting 2 skôr keď už mám porovnávať pripomína to Peaceful Warriora.Tiež tu je chalan ktorý spozná múdreho starca,ktorý mu však nielen pomáha s písaním ale okrem toho mu dá dôležité skúsenosti.Smola že Connery už prestal s herectvom, pretože týmto filmom znova dokázal aký neobyčajný herec to je. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemny film ,ktory dokaze chytit za srdce. Uprimny pribeh ktory nic neimitoval ,ale vskutku ponukol realny pribeh z nasej spolocnosti. Pribehov priatelstva medzi ludmi medzi ktorými je rozdiel viac generacii je mnoho a takýto sfilmovaný pribeh dokáze prinavratit spomienky z minulosti a dokaze navodit velmi priemne pocity. 79% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem čím to je, ale Gus Van Sant sa mi dokáže iba málokedy dostať pod kožu. Také striedavo - oblačno. V tomto prípade síce výsledok nie je najhorší, no očakával som viac, vzhľadom na režisérove renomé. Dejová linka sa mi zdala uťahaná, pomerne predvídateľná a presne nalinajkovaná podľa osvedčenej schémy: záhadný starší muž začne vyučovať chalana čo má potenciál. Zo záhadného muža sa vykľuje macher. Aj z chalana sa vykľuje macher... Ani o krok doľava alebo doprava. Ten jeden konflikt s profesorom literatúry sa mi zdal veľmi málo, chcelo to viac drámy, emócií a ešte nejaký nápad. Ale zopár myšlienok bolo veľmi pekných, to treba uznať. Lepší priemer. 65/100 ()

haack 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí a nevrlý spisovatel zahleděný z okna a sám do sebe netuší, že vrátka civilního života se mu znovu pootevřou s příchodem mladého studenta Jamala, který mu násilně vstoupí do jeho bytu, tedy do jeho života. Sean předvedl v tomto filmu nebývale kvalitní a stoprocentně uvěřitelný výkon v roli, která mu nemohla nesednout. Atmosféra industriálně ponuré části New Yorku mě nadchla. Skvělý zvuk, skvělý výběr hudby, skvělé obsazení. Nelze také přehlédnout výborný výkon F. Murray Abrahama, který v roli nespravedlivého a ostatně také životem zklamaného učitele udělal velmi silný dojem. Závěrečná scéna s bicyklem, na kterém za doprovodu hudby projíždí ulicemi Sean Connery, mi přivodila husí kůži na těle. Tak nevšední a nenuceně originální příběh nemůže zklamat snad nikoho. 9/10 ()

fimler 

všechny recenze uživatele

Občas utahané, ale veskrze s dobře vybudovanou atmosférou. Mít to výraznější herecké obsazení asi si to užiji více. Anna Paquin je až neskutečně obyčejná a nezajímavá herečka. Líbilo se mi spousta životních myšlenek a taky jak to bylo celé pozitivně podané, i když to tak úplně být nemuselo. RIP Sean Connery. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • V závěru filmu, kdy se hraje v Madison Square Garden basketbalový zápas středních škol, je součástí hřiště tříbodová lajna v takové pozici, ve které se používá v NBA, nikoliv v zápasech středních škol. (Hopkins)
  • Postava Williama Forrestera (Sean Connery) se stejně jako její představitel narodila ve Skotsku v roce 1930. (ArsenalEagle)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama