Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

petite fille 

všechny recenze uživatele

ako tak čítam komentáre, vidím, že som asi jediná, koho ani nenapadlo porovnávať to s dobrým willom huntingom. a možno je to len tým, že každý film, ktorý sa nejakým spôsobom zaoberá literatúrou, má u ňa už vopred hviezdičku navyše a o iné sa nestarám. čo dodať... čaro funguje, stále sa k tejto snímke nejak vraciam a Gus van Sant ostáva mojou stálicou. ()

fimler 

všechny recenze uživatele

Občas utahané, ale veskrze s dobře vybudovanou atmosférou. Mít to výraznější herecké obsazení asi si to užiji více. Anna Paquin je až neskutečně obyčejná a nezajímavá herečka. Líbilo se mi spousta životních myšlenek a taky jak to bylo celé pozitivně podané, i když to tak úplně být nemuselo. RIP Sean Connery. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To jste všechno přečet ??" - "Ne, to tu mám, abych udělal dojem na návštěvy.." ;) Skutečně výborný snímek, jehož hlavní síla tkví především v chemii mezi ostříleným Skoťákem, totiž kozákem, Seanem Connerym a naopak hereckým panicem Robem Brownem, když oba zaslouží absolutorium.. Hodně se tu plácá o Dobrém Willu Huntingovi, jakkoli na první dobrou oba snímky jistě nabízí velmi podobnou zápletku, mně ovšem daleko více asociuje třeba Vůni ženy.. Když už jsme nakonec u těch často (ne)podstatných asociací, když Seanovu Forresterovi jméno Jamal Wallace zní jako nějaká marmeláda, mně zase jméno Guse Van Santa zní dost vánočně, a nutno dodat, že tentokrát nám divákům režisér, pohrávající si s tématem marginalizovaných subkultur a outsiderů velmi často, pěkně nadělil.. Tohle rozhodně nebylo žádné další Psycho..;) ()

Hopkins 

všechny recenze uživatele

Hezký koukatelný 4hvězdičkový film s dobrou hudbou. Co se týče děje tak to setkání je docela dost ujeté ten zbytek by už možná i trošku šel no celkově to trošku postrádalo více reality než typického hollywoodského a když nedáš koš vyletíš a šmitec :o) a happy end :) no i když to že Forrester umřel bylo trošku smutný i když celkem očekávané . Rozhodně doporučuji i přes některé vyhrady mám tento film mezi svými oblíbenými. možná i více než huntinga asi určitě :) ale to bude tím že Conerry je v první topce herců :) v mojem žebříčku:o) ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film viděný při "vojenském cvičení" -ne jen školní akce na Pálavě v Mikulově. Jamal se snaží vymanit z gheta a pomoci mu má jeho výrazný talent v literatuře...ne všichni ovšem mají pochopení. Naštěstí potká Willa Forrestra, který mu pomůže i přes dávnou rodinnou tragédii, kvůli které nevychází ven. viděno v kině 90% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Postava Roberta Crawforda bola inšpirovaná skutočným Robertom Crawfordom, ktorý vyučoval históriu na Phillips Academy Andover, súkromnej škole neďaleko Bostonu. (m.a.t.o.)
  • Scény zo strednej školy Mailor-Callow sa nakrúcali na Regis High School na Manhattane. (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama