Reklama

Reklama

VOD (1)

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

#47 

všechny recenze uživatele

Magical Mystery Tour se nedá ani snad považovat za film, je to něco mezi dokumentem z výletu Brouků po západním pobřeží USA a sledem hudebních klipů k jejich stejnojmenému albu. Onu absurdí, ujetou a přestylizovanou podobu filmu způsobily dva faktory - inspirace hnutím Hippies a...LSD. Když se na tento film díváte, máte opravdu pocit jakobyste byli pod vlivem halucinogenů, což Brouci v této době skutečně byli...nicméně ve filmu zazněly skutečně zásadní písně Beatles jako Fool on the Hill, Blue Jay Way, I'm the walrus, a další...co song, to skvost...škoda že Strawberry fields forever nebo Penny Lane zůstaly ve filmu opomenuty. Stejnojmené album patří mezi jedno z nejlepších od Beatles, což se ale o filmu ve srovnání s ostatními jejich snímky říct nedá. ()

Matte27 

všechny recenze uživatele

Byla to pitomost. Ale co, měla to být pitomost a svůj účel to splnilo. Nijak zvlášť mě to neoslovilo. Hudba Beatles geniální, ale po filmové stránce vesměs nuda - stále jsem čekal kdy film začne, až vlastně skončil. Bavil mě Ringo a jeho teta a špagetová scéna (taky vám to připomnělo Život Briana?). Téměř hodinová stopáž je ideální, déle bych se na to asi nedíval. I když, možná musí člověk zažít taky nějaký ten "trip" (mluvím jak o tom halucinogenním, tak o výletě do neznáma), aby tento film docenil. ()

Reklama

janek85 

všechny recenze uživatele

Hodně moc ,,ujetý´´ příběh, který natočili Beatles. Hrozně moc humoru se tam objevuje. Doporučuji shlédnout. Zde bych si dovolil dát text písně Magical Mystery tour: Roll up Roll up for the mystery tour Roll up Roll up for the mystery tour Roll up (and that's an invitation) Roll up for the mystery tour Roll up (to make a reservation) Roll up for the mystery tour The magical mystery tour is waiting to take you away Waiting to take you away Roll up Roll up for the mystery tour Roll up Roll up for the mystery tour Roll up (we've got everything you need) Roll up for the mystery tour Roll up (satisfaction guaranteed) Roll up for the mystery tour The magical mystery tour is hoping to take you away Hoping to take you away Ah, the magical mystery tour Roll up Roll up for the mystery tour Roll up Roll up for the mystery tour Roll up (and that's an invitation) Roll up for the mystery tour Roll up (to make a reservation) Roll up for the mystery tour The magical mystery tour is coming to take you away Coming to take you away The magical mystery tour is dying to take you away Dying to take you away Take you today ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

V prvom rade je to hudobný film The Beatles... Táto skupina zmenila veľa v hudbe , a tento film je úplne niečo iné, pre niekoho zaujímavé a pre niekoho bláznivé... Osobne tento film nemusím, ale uznávam, že v dobe vzniku to muselo byť niečo, čo vyvolalo rôzne názory... Film hodnotím 75%, hudbu 95%. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nejvíce jsem zasmál, až když to skončilo a já si vzpomněl na hlášku Piráta Očka po dokoukání tajné epizody Spongeboba. Vím, že už jsem zde jednou piráta Očka v komentáři citoval (kdo si vzpomene u čeho, vyhrává bludišťáka). Ale hláška: ,,To je všechno?´ Dyť, to bylo jen pár trapnejch triků s muzikou.´´  náhodou Magical Mystery Tour docela dobře vystihuje. Když jsem se po skvělé  a nezapomenutelné novoroční projekci 2020 Perného dne rozhodl, že budu od té doby zahajovat divácký rok pokaždé  filmem  s  The Beatles, nemohlo mě napadnout, u čeho to skončí (:D). Asi těžko natočit ještě něco divnějšího (:D) Help a Yellow Submarine byly taky pořádné úlety, ale určitě mi dali o něco větší zážitek. Tenhle Čarovný tajemný výlet se mi zdál hlavně až moc bezobsažný  a dokonce se mi nelíbila jedna písnička  (omlouvám se, Blue Jay Way je teda hroznej opruz od  mistrů. z Liverpoolu.:D). Těžko říct jestli nejsou obligátní  tři hvězdy pro středometrážní film  za dva skvělé videoklipy na začátku a na konci (a to je ta závěrečná píseň opravdu krásná!!!),  tři celkem vtipné hlášky a jeden docela povedený sen o jídle  trochu moc. Ale zase nechci ten nový rok začínat tak pesimisticky. Notabene u rozhodně neotřelého šedesátkového experimentu, který může být pozoruhodný pro zajimavost. Ale mám pocit, že moc nevyšel a zústal vážně spíše jen experimentem. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Film měl televizní premiéru o Vánocích 1967. Prakticky všechny recenze v časopisech a denním tisku byly negativní, jediný New Musical Express jej ohodnotil příznivě. Tisk také neopomněl připomenout Paulu McCartneymu jeho sebevědomé prohlášení, že "... dělat film není tak těžké, je to víceméně záležitost zdravého rozumu." Kritici po premiéře směřovali k baskytaristovi Beatles dotazy, kolik rozumu tedy má, když zplodil takový nesmysl. (Robbi)
  • Album "Magical Mystery Tour" v době premiéry filmu ve Velké Británii nevyšlo, písničky z filmu se objevily pouze na dvou EP deskách. Elpíčko v USA vydal Capitol Records a na ostrovech se prodávalo v obchodech s importovaným zbožím. Teprve v roce 1976, v rámci velké vlny reedicí desek Beatles, pustila společnost Parlophone na trh i LP "Magical Mystery Tour". (Robbi)
  • Paul McCartney o filmu prohlásil: „Magical Mystery Tour byl tak trochu... no, ať už to dopadlo jakkoli... bylo to samo o sobě takové tajemné, jako třeba Rock and Roll Circus od Rolling Stones. Však víte, co se s ním stalo. Docela rád bych viděl, kdyby to takhle dopadlo i s tímhle filmem. Chce to trpělivost. Všechny tyhle věci nakonec fungují. Myslím, že to byla dobrá show. Jeho dny teprve přijdou. (ryccoly)

Reklama

Reklama