Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Do atmosféry Mého soukromého Idaha se mi nepodařilo proniknout. Byla tu spousta momentů, kdy jsem si říkal - tohle je na komedii moc smutné a na vážné drama moc vtipné (např. bizarní přehnaně čistotný starý gay), tak o co safra jde? Taky se našlo pár vyloženě podivných scén, kdy jsem byl zmaten dokonale (modelové z předních stránek časopisů propuknou v hovor nebo to, jak nejšpinavější feťáci sem tam hodí úryvek ze Shakespeara). V nějakém jiném filmu by mě to asi bavilo, ale v drsném realistickém příběhu o dvou gay prostitutech mi to přišlo tak nějak navíc. Nemůžu říct, že by mě téma nezaujalo, že by mě nebavilo film sledovat nebo že bych občas neuvažoval o nadprůměrném hodnocení.. Bohužel konec, který tak nějak vyšumí do prázdna, mě o výjimečných kvalitách zatím nepřesvědčil. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Film je přenesením Shakespearova dramatu do současnosti a to včetně divadelně toporného jazyka (v případě Reevse podpořeného i toporným hereckým projevem) a bez jakéhokoli dalšího osobního vkladu. Pouze se tu parazituje na klasikovi. Místo předvedení vlastních autorových myšlenek se tu deklamují Georgovi verše a předpokládá se zřejmě, že to filmu dodá na hloubce a závažnosti. Je to jakýsi druh pseudoumělecké konformity, na kterou mám alergii v pokročilém stavu. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Patrně to má nějaké hlubší sdělení, mě ale minulo obloukem. Děj v podstatě neexistuje, první polovině vévodí psychedelické a pro mě zcela nepochopitelné pobíhání a skřehotání divných bezďáků (to má být asi ten Shakespeare), druhá část se mění v tu nejpodivnější road movie, kde mi nic nedávalo smysl, nemělo to žádný děj a logiku. Alespoň že to má fakt pěknou kameru. Bolestivý zážitek. 2/10 ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně silně osobní zážitek se solidními hereckými výkony, na druhé straně více než divný patvar který vlastně pořádně neví čím chce být. Do toho nemalé množství chyb které se jen tak omluvit nedají. Holt tento Gusův opus není pro každého a já jsem toho jasným příkladem. Za množství nápadů a modernizaci díla největšího literárního klasika si zaslouží Mé soukromé Idaho tu třetí hvězdu, nicméně objektivně by to bylo na čisté dvě. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu ne.. Myslela jsem, že to bude skvělé, ale ani zdaleka to nesplnilo má očekávání. Prostě dva prostituti, kteří hledají matku jednoho z nich.. Nic víc, nic míň. A kdyby hlavní hrdina neměl narkolepsii, nebylo by to o ničem a v půlce bych to vypla.. Až na pár detailů se mi to prostě nelíbilo. A to znázornění sexu mělo být co? To byla hrůza, snad nejhorší sex, co jsem kdy viděla :D Líbily se mi snad jen prostřihy do minulosti před Mikeovými záchvaty a hudba.. No a samozřejmě musím vyzvidhnout herecký výkon Rivera Phoenixe, protože on byl skvělý!!! Hodně slabé 3* a to jsem ještě mírná ;) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Postavy se jmenují Mike a Scott podle opravdových prostitutů, kteří byli Van Santovi inspirací pro vůdčí charaktery filmu. Objeví se v roličce ve scéně v kavárně. (aluna)
  • River Phoenix (Mike Waters) byl velkým fanouškem seriálu Simpsonovi (od r. 1989) a tak navrhl jejich vložení do filmu. Tvůrce Simpsonů, Matt Groening, nechal štáb použít záběry ze Simpsonovic Halloweenského speciálu "Treehouse of Horror" (1990) zcela zdarma. (Kacitr)
  • River Phoenix (Mike Waters) se rozhodl přepsat scénu u táboráku. Nový scénář sepisoval na malé útržky papíru. Gus Van Sant byl překvapen, když mu River sdělil, že ještě skládá písně. Překvapenější však, když ho požádal o předělání scény. Režisér ale neměl nic proti, měl k Riverovi naprostou důvěru. Prozradil mu, že jeho scénář ke scéně je lepší než původní. (Kacitr)

Reklama

Reklama