Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako divák neznalý knižní předlohy jsem si tuto pohodovou a nenáročnou komedii protkanou Saturninovými kousky a příslovími tety Kateřiny užil a nenudil se. Z výborného hereckého obsazení se mi nejvíc líbili Milan Lasica a Petr Vacek. "Saturnine? Marcus Aurelius je lvice." - "Nikdo není dokonalý, pane." ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Knihu Saturnin jsem si ze zdvořilosti nechal vnutit jako něco, od čeho jsem nečekal nic víc než lehoučkou zábavu do tramvaje. Tak jsem se do ní v tramvaji pustil a skončil jsem až ráno na koleji, naprosto konsternován a okouzlen. Takovou sílu jsem nečekal. Dokonalé blaho. Okamžitě jsem rozvinul interpretační hypotézu (klíčem je scéna, v níž teta zběsile napadá dědečkovu závěť). Pokud jde o adaptaci (myslím, že jsem viděl seriál i sestříhanou verzi): sílu předlohy postrádá, celkově je to slabota. Přesto působí velmi sympaticky, předlohu neničí a něco z původní atmosféry se jí daří uchovat. Především ale disponuje okouzlujícími a typově dokonalými představiteli jednotlivých postav. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jirotkův román jsem před jeho zfilmováním četl snad asi čtyřikrát, ale když jsem se dozvěděl od přátel, že se tenhle film natáčí a hlavní roli bude hrát Olda Vízner nevěřil jsem vlastním uším a vybavit si Saturnina Víznera to bylo nad mou představivost a koneckonců mimo rámec logického chápání a ejhle! Jak milé překvapení a výtečný výsledek! BOBA (Léto s kovbojem) Vízner mě tady naprosto překvapil a dostal, tak jako celkový dojem z filmu. A ostatní herci? Taky mňam! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento film podle knihy Zdeňka Jirotky mě nikdy nelákal. Asi to bylo tím konverzačním humorem a celkovou - jakoby - vážností..ale právě TO se mi teď, když jsem film konečně viděl, líbilo. :) Oldřich Vízner v roli Saturnina, který vždy ví, co má udělat, ale když nemá dělat nic, tak si vždy něco vymyslí. :P Ondřej Havelka hrající typického městského ušláplého člověka, který nechce nijak vybočovat z řady. Mno a na závěr mě naprosto dostal výkon Jany Synkové, kterou budete nenávidět po první větě. :D ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Dal jste snad méně než pět? Setapouch! Sobí hnusec! To nedolovím, nedolovíííím! Výborně přeneseno ze stránek na plátno, casting vážně sedl (když jsem poprvé zahlédl uhrovitého swingaře, očekával jsem krach veškerých nadějí), humor který hladí po duši a občas jí nechá i decentně vystříknout nefalšovaný úsměv. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Když Jiří (Ondřej Havelka) spadne do tůně a pak se vynoří, nemá levé sklíčko od brýlí. V následujícím záběru se mu ale ve slunci zalesknou obě skla brýlí. (Aknah)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama